Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřešovaného válečného fotografa našli u Kyjeva mrtvého. Zanechal po sobě 4 děti

Aktualizováno -
2. dubna 2022
18:13
Autor: Mii - 
2. dubna 2022
13:33

Ukrajinská policie našla 1. dubna tělo ukrajinského válečného fotografa Makse Levina. Byl pohřešován od 13. března, kdy vyrazil dokumentovat následky ruské invaze. Tehdy se vydal do obce Vyšhorod v Kyjevské oblasti. Levin, který spolupracoval se světovými médii, jako jsou Reuters, BBC a AP, měl čtyři děti a manželku. Informoval o tom ukrajinský web LB.ua. Smrt potvrdil také šéf kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrej Jermak.

Levina při začátku výpravy doprovázel další Ukrajinec, Oleksij Černyšov. Naposledy o nich byly informace, když opustili auto a vydali se směrem k obci Moščun, od té doby přerušili kontakt se světem. V oblasti zuřily silné boje. Kde se nachází Černyšov, stále není jisté. Tělo fotografa bylo nalezeno poblíž městečka Huta-Mežyhirska.

Nevládní ukrajinská organizace Institut masových informací citovala předběžné závěry policie, podle kterých novináře zabily dvě ruské střely.

Levin se už jednou dostal do ohrožení života, a to při ukrajinsko-ruských bojích v roce 2014. Na východě Ukrajiny se ocitl v obleženém městě, kde zemřely stovky ukrajinských vojáků. Fotografovi se ale podařilo uniknout.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Zobrazit celý online

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě.  - Reuters
Video se připravuje ...

Podívejte se na snímky, které Levin během své kariéry nafotil:

Video se připravuje ...
Další videa