Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Generálové před Putinem skrývají skutečný stav války?! Západ neví, co se děje, brání se Kreml

Aktualizováno -
31. března 2022
13:57
Autor: sova, ČTK - 
31. března 2022
05:00

Ruští generálové mají před Putinem údajně skrývat „katastrofální pravdu“ o válce na Ukrajině. Tvrdí to někteří západní představitelé. Podle nich není možné, aby ruský prezident Vladimir Putin z úst vlastních vojenských velitelů dostal „upřímný obraz“ o invazi na ukrajinské území. Zdroje britského listu The Mirror tak naznačují, že by kremelské špičky mohly ruskému vůdci lhát o průběhu invaze.

Realitou je, že se Putin obklopil úzkým vnitřním kruhem důvěryhodných spolupracovníků. Západní představitelé však pochybují, že tito věrní lokajové mohou být ke svému obávanému vůdci upřímní nebo na něj mít jakýkoli vliv.

„I kdyby byli schopni ho (Putina) ovlivnit, byli by ochotni mu říci pravdu o katastrofálním průběhu invaze? Myslím, že je na místě se spíše domnívat, že (Putin) nedostává upřímný obraz z bojiště,“ zamýšlí se jeden ze západních zdrojů.

Vzájemné obviňování za zdmi Kremlu

Ruské neúspěchy a ukrajinský odpor od začátku invaze Putinových vojsk ohromily vojenské experty a vyvolaly tvrdé boje mezi špičkami Kremlu. Ty se podle některých domněnek budou vzájemně osočovat ze selhání a ukazovat na sebe prstem.

„Je dost pravděpodobné, že se v rámci ruského systému budou různé složky navzájem obviňovat z dosažených neúspěchů, což velmi zkomplikuje snahu o to, aby se pravda v těchto kruzích dostala skutečně ven,“ řekl britským novinářům další z vysoce postavených úředníků.

Věřili, že je Ukrajinci uvítají

Podle západních představitelů se ruští špioni dopustili „katastrofálního selhání“, na kterém mají podíl právě zpravodajské služby řízené z Kremlu. Ruské velení dokonce věřilo tomu, že je Ukrajinci za hranicemi uvítají. Objevují se také tvrzení, že operativci a jejich velitelé, kteří si uvědomovali možná úskalí vedení invaze, se báli příliš na to, aby o tom informovali své nadřízené.

Probíhající sebereflexe ve zpravodajských kruzích Moskvy spočívá v tom, že válka naopak umocňuje pocity a dojmy ukrajinské obětavosti, národní hrdosti a neochoty podřídit se Rusku. Všechny tyto faktory budou trvat pravděpodobně po generace a v budoucnu znemožní Kremlu si svého západního souseda podrobit.

22:18
5. 5. 2024

Vážení čtenáři,

končíme dnešní online zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Další zprávy vám přineseme opět zítra, a to od brzkých ranních hodin.

Za redakci Blesk Zpráv přejeme dobrou noc.

21:52
5. 5. 2024

Čínská lidová republika hodlá spolupracovat s Francií a celým mezinárodním společenstvím na hledání způsobů, jak „ vyřešit ukrajinskou krizi “. Čínský vůdce Si Ťin-pching to uvedl pro Le Figaro .

Si Ťin-pching přijel do Francie na dvoudenní návštěvu. Konkrétně bude jednat s prezidentem Emmanuelem Macronem.

20:22
5. 5. 2024

Ruské síly zasáhly Slovjanskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti pěti raketami a poškodily několik objektů elektrárny, uvedl zástupce náčelníka vojenské správy města Volodymyr Proskunin.

Zobrazit celý online

Kreml: Západ neví, co se děje

Kreml však ve čtvrtekpopíral sdělení západních politiků a rozvědek, že Putin není svým okolím správně informován o skutečném průběhu války a dopadech západních sankcí a že mezi ním a ruským vojenským velením proto nyní panuje napětí. Takové dohady podle Putinova mluvčího svědčí jen o tom, že ve Washingtonu ani netuší, co se děje v Kremlu, a to prý budí znepokojení.

„K naší lítostí a dokonce k našemu znepokojení se ukazuje, že ani americké ministerstvo zahraničí, ani Pentagon nedisponují reálnými informacemi o tom, co se děje v Kremlu. Nechápou prezidenta Putina, nechápou mechanismus rozhodování v naší zemi a nechápou styl naší práce,“ prohlásil mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS.

„Nebudí to jen lítost, ale i znepokojení, protože takové naprosté nepochopení vede pouze k chybným rozhodnutím, k ukvapeným rozhodnutím, které mívají velice špatné důsledky,“ upozornil mluvčí.

Stahování jednotek a soustředění na Donbas

Jak v úterý informoval generální štáb ukrajinské armády, ruská armáda stahuje některé jednotky z Kyjevské a Černihivské oblasti. Štáb kromě toho zaznamenal přeskupování vojsk s cílem soustředit největší sílu ve směru na města Doněck a Slobožanske na východní Ukrajině a částečné stahování vojáků na běloruské území.

Informace ukrajinské armády se shodují s dřívějšími výroky ruských představitelů. Ruské ministerstvo obrany podle BBC ohlásilo, že zásadně omezí bojové aktivity v Kyjevské a Černihivské oblasti v centrální, resp. severní části Ukrajiny, což zopakoval po jednání ruské a ukrajinské delegace v Turecku náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý během porady s ruskou generalitou řekl, že Rusko se nyní bude moci soustředit na „osvobození“ Donbasu na východní Ukrajině.

Video  Mírové jednání v Turecku, chtěli Abramoviče otrávit? A Mynářovi shořel podnik  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa