Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Údajná otrava Abramoviče: Jaké jedy Rusové používají? Smrtící plyn i tajemnou květinu

  • Autor: Markéta Mikešová - 
    30. 3. 2022
    05:00

    Příznaky otravy jevili podle deníku The Wall Street Journal ukrajinští vyjednavači a ruský oligarcha Roman Abramovič během mírových rozhovorů k situaci na Ukrajině na začátku března. Odlupovala se jim kůže na obličeji a měli zarudlé oči. Incident potvrdil Abramovičův mluvčí, Kyjev informace označil za konspirační teorie. Je opravdu možné, že Rusové vyjednávací tým otrávili? Ruská federace má s používáním jedů rozsáhlé zkušenosti, dokonce i na Ukrajině – otráven byl například ukrajinský exprezident Viktor Juščenko. Podívejte se, jaké všechny chemické látky údajně Rusko používá proti svým nepřátelům.

    Video  Mírové jednání v Turecku, chtěli Abramoviče otrávit? A Mynářovi shořel podnik.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
    Video se připravuje ...

  • 1.Novičok

    Nejznámějším příkladem je novičok, není to tak dávno, co plnil titulky médií. Tato nervově paralytická látka u lidí vyvolává zvracení a silné křeče, smrt nastává rychle. Otráven jím byl v roce 2020 hlavní ruský opoziční předák Alexelej Navalnyj, špatně se mu udělalo během letu nad Sibiří. Později byl převezen na léčbu do Německa, přežil, ale i ze snímků bylo patrné, že jeho zdravotní stav byl velmi špatný.

    Že byl otráven novičokem, potvrdily z jeho krevních vzorků jak laboratoře v Německu, tak ve Francii a Švédsku. Navalného tým tvrdí, že za incidentem stáli agenti ruské kontrarozvědky FSB, kteří ruskému opozičnímu politikovi jedem kontaminovali spodní prádlo. Kreml účast na otravě popřel, ovšem Rusko se nepřiznalo nikdy k žádné otravě.

    Ani k té další, ve které figuroval novičok. Stejnou chemickou látkou byl v roce 2018 otráven bývalý ruský dvojitý agent Segrej Skripal a jeho dcera Julija, zatímco pobývali v britském městě Salisbury. I oni zásah přežili, ale opět lidově řečeno „jen tak tak“. Podle britského vyšetřování Skripalovy otrávili dva ruští agenti Aleksandr Miškin a Anatolij Čepiga, členové rozvědky GRU. Jsou to ti samí muži, kteří měli mít podíl na výbuších muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

  • 2.Polonium-210

    Další známá otrava proběhla v roce 2006, tato však neměla šťastný konec. Bývalý agent KGB a později agent FSB Alexandr Litviněnko zemřel na otravu radioaktivním poloniem-210, jedním z nejsilnějších jedů současnosti.

    Polonium-210 je velmi specifické, ale hlavně velmi těžce dostupné. Lze ho uměle vyrobit jen v jaderném reaktoru a jediná výrobní linka schopná tohoto provozu se podle britského fyzika Normana Dombeye nacházela v Rusku, konkrétně ve městě Sarov.

    Jakmile se polonium-210 dostane do těla, nastává totální destrukce, látka ničí buňky a lidskou DNA. Paradoxně mimo organismus žádnou větší paseku nenadělá, jed nedokáže projít kůži a ani ho nezaznamenají detektory záření, stačí, když je pořádně zabalen.To z polonia-210 dělá velmi nebezpečnou zbraň.

    Litviněnko se provinil tím, že měl z pozice vysoce postaveného agenta FSB přístup k tajným ruským materiálům, které ho znepokojily, a propašoval je na Západ. Informací, které vyzradil, bylo skutečně hodně, proto nakonec utekl do zahraničí a v roce 2001 dostal politický azyl ve Velké Británii.

    Rusku mu nikdy neodpustilo. Litviněnko měl být otráven v Londýně v sushi baru, přítomnost polonia-210 v jeho těle potvrdily britské analýzy. Britové také uvedli, že to byl zřejmě první člověk, který kdy zemřel na následek radiačního záření této látky. Jako viníka označili Rusko, později o tom rozhodl i soud ve Štrasburku, přičemž akt „měli pravděpodobně schválit“ přímo Putin a tehdejší šéf FSB Nikolaj Patrušev.

  • 3.TCDD

    Rusko mělo v minulosti použít také jed s krkolomným názvem 2,3,7,8-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin, známý spíš pod označením TCDD nebo jen dioxin. Je to tekutina bez zápachu, která je hlavní výrobní složkou chemické zbraně Agent Orange, použité americkou armádou během války ve Vietnamu.

    TCDD vzniká jako vedlejší produkt při výrobě herbicidů (ostatně Agent Orange byl v základu herbicid), proto jsou jeho stopy někdy zaznamenány i v běžných potravinách. Látka je klasifikována jako karcinogen a po jejím požití dochází k zasažení slizní a plicní tkáně. Dále bývají zasaženy oči, játra a ledviny.

    Chemikálií byl v roce 2004 otráven ukrajinský politik Viktor Juščenko, když kandidoval na prezidenta proti favoritovi Kremlu Viktoru Janukovyčovi. Rakouské testy tehdy potvrdily, že jeho tělo obsahovalo druhé nejvyšší koncentrace TCDD, které kdy byly u člověka naměřeny.

    Juščenko otravu přežil, v důsledku kontaktu s chemikálií má ale kožní problémy. Nikdy se oficiálně nezjistilo, kdo mu jed podal, sám politik je přesvědčený, že za tím stálo Rusko, které navíc podle jeho slov bránilo vyšetřování.

  • 4.Fentanyl

    Země také zřejmě operovala s fentanylem a karfentanilem, přesněji plynem, který byl na bázi fentanylu. Obě látky jsou za běžného provozu analgetika používaná proti bolesti, pro svůj omamný účinek jsou ale zneužívány jako drogy nebo právě jako bojové chemikálie.

    Rusko plyn použilo v roce 2002 během teroristického útoku na moskevské divadlo na Dubrovce. Tehdy 40 čečenských islamistů obsadilo budovu tohoto divadlo a vzalo si více než 850 lidí jako rukojmí, teroristé tím chtěli dosáhnout stažení ruských vojáků z Čečenska.

    Ruské speciální síly se s incidentem vypořádaly tak, že do objektu pustily zmíněný plyn na bázi fentanylu, kterým chtěly útočníky uspat. Jenže byl příliš koncentrovaný a 145 rukojmích nakonec zemřelo na otravu.

  • 5.Gelsemin

    Další jed používaný Ruskem je zcela odlišný od všech předešlých – pochází z květiny gelsemium elegans. Její domovinou je jihovýchodní Asie, kde je tradičně součástí zevní medicíny… nebo slouží právě jako jed. Tato květina z čeledi jasmínovcovitých je totiž prudce jedovatá, kompletní svalovou paralýzu vyvolá pouhých pár jejích lístků.

    Rusko mělo gelsemin, jak se látka získaná z této květiny nazývá, použít k otravě oligarchy a kritika Kremlu Alexandra Perepiličného. V roce 2009 utekl do Británie, odkud pomáhal Švýcarům odkrývat schéma na praní ruských špinavých peněz, také pomohl získat důkazy proti Rusku v případu vraždy právníka Sergeje Magnitského.

    Perepiličnij otravu nepřežil. Britská policie nejdřív jeho smrt nepovažovala za podezřelou, v roce 2012 nicméně případ otevřela a ukázalo se, že ruský oligarcha měl v žaludku známky chemikálií, které mohly pocházet jen z gelsemia. Perepiličnij měl dlouhodobě zlé vztahy s Dmitrijem Kovtunem, jenž měl stát za otravou Litviněnka, souvislost mezi oběma vraždami ale nikdy nebyla oficiálně potvrzena.

    Gelsemin vyvolává celkové znecitlivění a ztrátu citlivosti, dvojité vidění a potíže se zrakem, ochrnutí svalů a paralýzu dýchání.

  • 6.Thalium

    Výčet uzavřeme thaliem. Má mnoho použití, jeho soli ovšem působí jako silné jedy, které se používají například v nástrahách na krysy. Ruské zkušenosti s touto látkou sahají daleko, chemikálii k otravě svých oponentů používal už Sovětský svaz v 60. letech minulého století.

    Moderní příklad použití pochází z roku 2003, kdy byl zřejmě thaliem otráven ruský investigativní novinář a redaktor opozičního listu Novaja Gazeta Jurij Ščekočichin. Potvrzené to není z toho důvodu, že k jeho úmrtí došlo v Rusku, takže nebylo možné provést nezávislé vyšetření jeho příčiny. Ščekočichin zemřel poté, co napsal několik textů o vysokých důstojnících FSB a krátce před jeho plánovou cestou do USA za agenty FBI.

    Otrava thaliem se projevuje zvracením, křečemi, krvavými průjmy a poruchami vědomí.

    21:58
    6. 5. 2024

    Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

    21:37
    6. 5. 2024

    Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o útoku na ves Nikolskoje, kde při přímém zásahu zahynul civilista a střepiny zranily osmiletou dívku, kterou sanitka převezla do oblastní nemocnice. Ve vsi Ščetinovka podle gubernátora příslušník domobrany vyvázl se zraněním z útoku ukrajinského dronu na vůz, kterým muž jel; po ošetření byl už z nemocnice propuštěn.

    21:11
    6. 5. 2024

    Německý kancléř Olaf Scholz chce, aby bylo kolem 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použito na nákup zbraní pro Ukrajinu. Řekl to dnes podle agentury Reuters při návštěvě Lotyšska, a podpořil tak návrh, o kterém uvažuje Evropská unie.

    „Je důležité, abychom se také dohodli, že tyto peníze mohou být použity na nákupy zbraní nejen v EU, ale na nákupy po celém světě,“ uvedl dále Scholz po setkání se členy vlád pobaltských zemí.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa