Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Putin mě otrávil,“ řekl Litviněnko otci na smrtelné posteli

Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt.
Litviněnko na smrtelné posteli nařkl Putina z toho, že si objednal jeho smrt.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lm, ČTK - 
28. července 2015
23:33

„Tati, Putin mě otrávil!“ To byla prý poslední slova bývalého sovětského agenta Alexandera Litviněnka (†44), který zemřel v Londýně v roce 2006 na otravu poloniem. Co dalšího řekl otci na smrtelné posteli?

Walter Litviněnko svého syna navštívil v roce 2006 v londýnské nemocnici. Alexander prý nařkl ruského prezidenta z toho, že si objednal jeho smrt. „Putin je muž s velmi zvrácenou myslí, je velmi nebezpečný,“ řekl prý Alexandr svému otci. „Tati, buď opatrný,“ varoval svého otce. „Putin mě otrávil,“ šeptal prý na smrtelné posteli. Jeho otec to později uvedl na policii, kde vypovídal po smrti syna.

Walter později na svého syna ale zanevřel a stáhl veškerá obvinění proti Putinovi i Kremlu. Před třemi lety během rozhovoru s ruskou televizí dokonce prohlásil, že jeho syn byl „zrádce“. Hluboce prý litoval, že Putina obvinil ze smrti svého syna.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Na podzim 2006 se sešel se dvěma ruskými agenty a tři týdny poté zemřel.

Podle dosavadního vyšetřování byl Litviněnko otráven izotopem polonia 210, který byl podle všeho v čaji podaném při setkání s ruskými agenty. Litviněnko podle některých expertů ale asi pozřel radioaktivní látku i dříve, celkem nejméně dvakrát. A to v polovině října 2006 a znovu o dva týdny později při osudném setkání.

Od ledna vede Británie veřejné vyšetřování Litviněnkovy smrti, což loni na žádost agentovy vdovy schválila britská vláda. První neveřejné vyšetřování před devíti lety se nemohlo zabývat utajovanými důkazy spojenými s možnou rolí Ruska při zabití agenta, a právě tyto informace jsou podle vdovy po Litviněnkovi, Mariny Litviněnkové, klíčové k odhalení pravdy. Litviněnková věří, že za smrtí jejího muže stojí Moskva, která to ale popírá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 29. července 2015 08:46 )

kolikpak tatínek vyinkasoval za toto tvrzení

xyht ( 29. července 2015 06:49 )

kdo s čím zachází ,taky schází

Zobrazit celou diskusi