Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ten muž nesmí zůstat u moci“. Biden mezi uprchlíky: Putin je řezník! Kreml zuří

Aktualizováno -
27. března 2022
06:41
Autor: ČTK - 
26. března 2022
08:45

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické. Viníkem je ruský prezident Vladimir Putin. V nebývale ostrém projevu ve Varšavě to řekl americký prezident Joe Biden. Ještě předtím se setkal s ukrajinskými uprchlíky, tam označil Putina za řezníka. Biden se se svými ministry také nečekaně sešel a ukrajinskými ministry obrany a zahraničí. 

Šéf Bílého domu ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. „Musíme se na to ale dívat jasnýma očima - tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj,“ řekl Biden.

Putin podle Bidena zahájením války udělal „strategickou chybu“ a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. „Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ řekl šéf Bílého domu.

Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022) Prezident USA Joe Biden v Polsku (26. 3. 2022) | Reuters

Biden se ve svém proslovu také obrátil přímo na Rusy. „Vy, Rusové, nejste naši nepřátelé. Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padají na nemocnice, školy a porodnice... to nejsou činy velkého národa,“ řekl americký prezident.

Šéf Bílého domu použil při popisu současné situace srovnání s bojem proti komunismu během studené války a citoval papeže Jana Pavla II. „Maďarsko v roce 1956, Polsko v roce 1956 a 1981, Československo v roce 1968 - sovětské tanky tehdy potlačily demokratická povstání, ale odpor pokračoval až do roku 1989, kdy padla Berlínská zeď a zdi sovětského panství... v posledních 30 letech se ale autokracie po celém světě zase vzmáhají,“ uvedl Biden.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Už podruhé v krátké době se Biden ostře vyjádřil na Putinovu adresu, tentokrát mezi ukrajinskými uprchlíky. Na otázku, co si o něm myslí - „vzhledem k tomu, co těmto lidem způsobil“ - americký prezident podle agentury AFP odpověděl jednou větou: „Je to řezník.“ Setkání šéfa Bílého domu s ukrajinskými uprchlíky na Národním stadionu v polské metropoli přitom živě přenášelo několik televizních stanic.

Kvůli napadení Ukrajiny a barbarskému postupu ruských sil Biden minulý týden nazval Putina válečným zločincem, později „krvežíznivým diktátorem“ a „hrdlořezem“.

Kreml zuří

Americký prezident nelichotivým vyjádřením o Putinovi Moskvu silně popudil už před rokem. V březnu tehdy v rozhovoru, který odvysílala televize ABC News, přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nyní uvedl, že Bidenovy osobní urážky na Putinovu adresu zužují možnosti ke zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA. „Přeci jen by si státní představitel měl zachovat soudnost,“ řekl Peskov podle agentury TASS. „Samozřejmě pokaždé podobné osobní urážky zužují okno příležitostí pro naše dvoustranné vztahy za nynější administrativy (USA). Toho si musíme být vědomi,“ zdůraznil mluvčí.

Bidenův výrok, že Putin nemůže zůstat u moci, vzbudil pozdvižení hlavně v Kremlu a poradci Bílého domu se teď snaží zlehčit význam Bidenových slov. Pro stanici CNN vypověděli, že věta nebyla součástí Bidenova připraveného projevu. Peskov následně vzkázal, že o tom, kdo je u moci v Rusku nezozhoduje Biden, ale ruský lid, který si sám volí prezidenta.

Šachového velmistr a prominentního kritika prezidenta Putina Garryho Kasparova pobouřilo jednání Bílého domu, který se snaží distancovat od Bidenova útoku na Putina. „Když má prezident pravdu, Bílý dům by měl stát za ním místo toho, aby se omlouval krvelačnému diktátorovi. To je ubohé,“ napsal na svém twitteru.

Nečekané setkání s ministry

S odvoláním na Bílý dům to dnes napsala agentura Reuters. Ukrajinští ministři obrany a zahraničí se dnes ve Varšavě sešli se svými americkými protějšky.

„Diskutujeme o aktuálních otázkách a spolupráci v politickém a obranném ohledu mezi Ukrajinou a Spojenými státy,“ komentoval Reznikov fotografii na sociální síti. Ta vedle jeho samého zachycuje mimo jiné ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu, jeho americký protějšek Antonyho Blinkena a amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Reznikov uvedl, že detailněji bude o schůzce informovat později. Co se týče Bidena, jednalo se podle AFP o jeho první setkání s vysokými ukrajinskými představiteli od počátku ruské invaze. Dvojice ukrajinských ministrů se později zúčastní Bidenova projevu ve Varšavě, uvedl Reznikov na twitteru.

Jednání s Dudou

Zhruba hodinu jednal Biden v prezidentském aláci s polským protějškem Andrzejem Dudou. Šéf Bílého domu po jednání ve Varšavě uvedl, že Polsko na sebe vzalo velkou část odpovědnosti za řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině a svět by mu měl s tímto úkolem pomoci.

Podle Bidena ruský prezident Vladimir Putin zřejmě počítal s tím, že dokáže NATO rozštěpit a oddělit východní křídlo od západních partnerů. To se mu ale nepovedlo a aliance je podle amerického prezidenta „naprosto, absolutně a zcela jednotná a v jejím názoru nejsou žádné trhliny“.

„Schopnost Ameriky dostát své roli v dalších částech světa spočívá na jednotné, bezpečné Evropě. Poučili jsme se ze smutné zkušenosti ve dvou světových válkách, kdy jsme se (zpočátku) neangažovali a na stabilitě Evropy se nepodíleli a později nás to pronásledovalo,“ řekl americký prezident.

 

Video  Devastace okolí Mariupolu po ruském ostřelování  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa