Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Střílí i do vlastních lidí: Rusové při ostřelování Kyjeva zabili ruskou novinářku

Autor: ČTK - 
23. března 2022
21:59

V Kyjevě při ruském ostřelování přišla o život novinářka pracující pro ruský server The Insider. Oznámil to sám portál, který se v Rusku z rozhodnutí úřadů musí označovat hanlivou nálepkou zahraničního agenta.

Oxana Baulinová podle serveru právě fotila trosky po ostřelování Podilské čtvrti ukrajinského hlavního města ruskými vojsky, když se místo stalo terčem nového raketového ostřelování. „Spolu s ní zahynul ještě jeden civilista. Dva lidé, kteří ji doprovázeli, byli raněni a hospitalizováni,“ napsal The Insider.

Dodal, že Baulinová dříve pracovala pro protikorupční fond uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Baulinová podle ruských médií také působila jako šéfredaktorka či producentka kanálu Navalny Live na serveru YouTube. Po zákazu Navalného organizací musela odjet z Ruska. Na Ukrajinu přijela jako zpravodajka a poslala několik reportáží z Kyjeva a Lvova.

„Budeme dále informovat o válce na Ukrajině, jakož i o válečných zločinech Ruska, jakými jsou nevybíravé ostřelování obytných čtvrtí, kde umírají civilisté a novináři,“ přislíbil The Insider.

Zemřelo už několik reportérů

Nejde o první smrt novináře během ruské války proti Ukrajině, která dnes pokračuje 28. dnem. Americká televize Fox News 15. března v interním prohlášení informovala zaměstnance o smrti dlouholetého kameramana Pierrea Zakrzewského, který se ocitl pod palbou severozápadně od Kyjeva společně s reportérem Benjaminem Hallem. Podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka při stejném incidentu zahynula i jejich místní spolupracovnice Oleksanda Kuvšynová. Hall podle komuniké šéfky Fox News Suzanne Scottové zůstává hospitalizován.

Ještě dříve na Ukrajině přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle ukrajinských úřadů jej zabila ruská palba. Zranění při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ještě před zprávami o úmrtích Zakrzewského a Kuvšynové sdělila, že Rusko za necelé tři týdny války proti Ukrajině zabilo již tři novináře a zranilo více než tři desítky žurnalistů. Kromě Renauda jmenovala reportéra Viktora Dudara a kameramana Jevhena Sakuna.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa