Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialovi děkovali za odvahu v Kyjevě lídři odborů. Premiér: ČR je na hraně počtu uprchlíků

Aktualizováno -
17. března 2022
11:43
Autor: ČTK, simao - 
17. března 2022
07:26

Kvůli válce na Ukrajině bylo na čtvrtek naplánováno mimořádné setkání tripartity. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o aktuální situaci a o zmírnění válečných dopadů na českou ekonomiku, firmy i zaměstnance. Věnovali se také podpoře a možné integraci uprchlíků. Vedle toho však ocenili také úterní návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Kyjevě, který čelí ruským vojenským útokům.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Západní státy přijímají postupně sankce. Řada zahraničních firem se z Ruska již stáhla. Přerušila vývoz či výrobu ve svých tamních závodech. Ceny ropy a dalších surovin rostou. Dopad to má i na české podniky. Do potíží se některé dostávají kvůli výpadku surovin či dodávek.

Středula: Díky za odvahu i dobrou značku pro ČR

Zástupci odborů i zaměstnavatelů řešii ve čtvrtek na Úřadu vlády nejen tyto dopady, na jednání tripartity však ocenili také úterní návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Kyjevě. Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka ukázala cesta do válečného území význam České republiky před předsednictvím v Evropské unii, kterého se Praha ujme v druhé polovině letošního roku.

Fiala navštívil Ukrajinu spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským premiérem Janezem Janšou. S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem jednali o ukrajinském boji proti ruské agresi.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula za návštěvu Fialovi poděkoval. „Chtěl bych vyjádřit poděkování za odvahu a dobrou značku pro ČR, kterou prokázal,“ uvedl. Fialovo rozhodnutí navštívit Kyjev je podle něj přesně ukázkou toho, co je aktuálně potřeba.

Hanák uvedl, že si váží premiéra, který o svobodě a demokracii jen nemluví. Cesta na území, kde agresor likviduje civilní obyvatelstvo, podle něj vyjádřila jasný postoj a statečnost.

„Je to ta správná cesta, jak ukázat lidem příklad a také to, co je Česká republika. Když se blíží předsednictví, ukazujeme, jak významnou částí ČR (v Evropské unii) je,“ řekl. Doufá, že se Česko při předsednictví předvede jako stabilizovaná země se skvělými flexibilními lidmi.

Video  Jednání premiéra Fialy s ukrajinským prezidentem Zelenským  - reprofoto FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Fiala: S uprchlíky jsme na hraně

Sám premiér Fiala však po jednání tripartity řešil i podstatně nepříjemnější věci. Česká republika je na samé hranici počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopna absorbovat. Do Česka za tři týdny ruské invaze přišlo 270 000 válečných utečenců z Ukrajiny, uvedl na tiskovce.

Podle Fialy ale ČR patří k zemím, které zvládají příliv příchozích nejlépe. „V současné době je v ČR 270.000 lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl předseda vlády.

Podle něj ČR musí pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout. Zmínil připravované změny zákonů, které upravují víza, zabezpečení, vzdělávání či zaměstnávání uprchlíků. Vláda se shodla také na příspěvcích na ubytování, ministerstvo pro místní rozvoj chystá dotace pro obce na pořízení a rekonstrukce bytů.

Volný přístup na trh práce

Víc než polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Řada mužů, kteří pracovali v ČR, se naopak vrátila do vlasti bojovat. Mnohé firmy rodinám svých ukrajinských zaměstnanců poskytují podporu. Zaměstnavatelé nabízejí volná místa.

Uprchlíci s vízem ke strpění budou mít po přijetí projednávaného zákona volný přístup na český trh práce, pracovní povolení nebudou potřebovat. Podle expertů na integraci by Česko mělo využít vzdělání a kvalifikaci příchozích.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa