Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejobávanější odstřelovač odjel na Ukrajinu: Wali může zabít až 40 Rusů za den

Autor: rc - 
10. března 2022
09:57

Jeden z nejobávanějších odstřelovačů světa odjel na Ukrajinu. Bývalý voják kanadské armády, který si říká Wali (40), vyslyšel prosbu prezidenta Volodymyra Zelenského a rozhodl se Ukrajině pomoci. Zkušený voják, který bojoval v Afghánistánu a Iráku, zanechal doma manželku a roční dítě. O Ukrajincích tvrdí, že jsou rození válečníci, kteří se jen tak nevzdají.

Ačkoliv už odešel od armády a pracuje jako počítačový programátor, znovu se rozhodl chopit se zbraně a pomoci vojákům na Ukrajině. Čtyřicetiletý veterán, který žije v kanadském Montrealu, působil v letech 2009 až 2011 u kanadských ozbrojených sil. Dvakrát byl na misi v Afghánistánu a i po odchodu z armády k dění ve světě nezůstával lhostejný. V roce 2015 se vydal do iráckého Kurdistánu, kde bojoval proti teroristické skupině Islámský stát. Do historie se zapsal jako jeden z nejobávanějších odstřelovačů světa. 

Úspěšný odstřelovač nikdy neprozradil své jméno, přátelé i nepřátelé ho znají pouze pod přezdívkou Wali, kterou mu vymysleli v Afghánistánu. Dění na Ukrajině ho nenechávalo chladným už od začátku ruské invaze před čtrnácti dny. Pár dní poté, co vypukla válka, ho kontaktoval jeho přítel, který organizuje už několik měsíců humanitární konvoj na pomoc okupovaného Donbasu. „Řekl mi, že potřebují odstřelovače. Je to, jako když hasič slyší zvonění alarmu. Musel jsem tam jít,“ uvedl Wali pro La Presse. Na sociální síť Facebook publikoval ještě výzvu, kde apeloval na všechny veterány a dobrovolníky, aby šli bojovat. „Vyzývám všechny veterány nebo dobrovolníky bez zkušeností,“ stojí v úvodu zprávy, v níž dodává, ať odcestují do Polska a kontaktují ho. Polsko-ukrajinské hranice podle britského deníku Daily Mail překročil 1. března. Hranice nakonec nepřekročil sám a přidali se k němu další tři veteráni z Kanady.

Uvedl ale, že tentokrát bylo daleko těžší opustit domov, než tomu bylo před sedmi lety. Zanechal po sobě doma manželku se synem, který oslaví za pár dní první narozeniny. „Já vím, je to hrozné,“ řekl a dodal, že když ale vidí fotky zkázy z Ukrajiny, vzpomene si na svého syna, a proto se rozhodl odejít bojovat. „Vždy jsem věděla, že je tu možnost, že zase odejde. Musím s tím žít,“ řekla o jeho odchodu manželka. „Ukrajinci vejdou do dějin jako lid válečníků. Jsou tvrdí vůči útočníkům, ale vítají ty, kteří jim přišli pomoci. Je těžké nemilovat lidi, kteří chtějí být svobodní,“ vzkázal obávaný odstřelovač z ukrajinské fronty. „Průměrná produktivita odstřelovače je sedm mužů denně. Na frontovém typu, jako je ukrajinský, může produktivita dosáhnout až deseti. Wali tak může způsobit čtyřicet úmrtí denně,“ uvádí televize Nexta.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Nejlepší světový snajpr přijel zabíjet Rusy na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa