Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Ruská politička, která podepsala dekret o zahájení války: Vlastní luxusní rezidenci u moře v Itálii!

Autor: pma - 
9. března 2022
05:00

Velká přímořská nemovitost v italské Pescaře se stala úkrytem pro předsedkyni Rady federace (horní komora ruského parlamentu) Valentinu Matvijenkovou (72). A přitom právě tato politička podepsala dekrety o zahájení války na Ukrajině. Nyní se jí tak patrně dotknou sankce uvalené Západem na Rusko.

Poté, co Rusko napadlo na konci února Ukrajinu, se ruští oligarchové dostávají pod větší drobnohled. Jednou z vlivných osob je i politička Valentina Matvijenková (72), která je zároveň velmi blízkou osobou Vladimira Putina. Matvijenková podle novinářky z Protikorupční nadace (FBK) Marie Pevčichové vlastní v italském městě Pescara více než 26 hektarů půdy, 650 metrů pobřeží a dům o rozloze necelých 800 metrů čtverečních.

Vysoce postavená ruská politička v minulých dnech podepsala dekret, v němž válku na Ukrajině schvaluje. Podle novinářky by se Matvijenková měla také objevit na černé listině mezi více než dvěma desítkami ruských jmen, kterých se kvůli invazi na Ukrajinu dotknou sankce uvalené Evropskou unií.

Vilu využíval i syn političky

Diskutuje se, že by se politička měla aktuálně schovávat ve svém italském sídle. „Neznamená to tedy, že musí politička přestat navštěvovat svou milovanou Itálii? V Rusku hlasuje o represivních zákonech, ale poté se odjíždí schovat?“ táže se v závislosti na sankce na twitteru novinářka.

Podle italského deníku La Repubblica nemovitost rodina koupila v roce 2009. Vilu podle italského média několik let využíval političky syn Sergej Matvijenko (49), jenž se mezi finančními trhy a bankami pohybuje jako ryba ve vodě.

Proč poskytujete útočiště vrahům?

„Proč by tedy měla mít rodina válečných zločinců útočiště v Itálii? To poskytuje Itálie útočiště vrahům?“ ptá se dále Pevčichová na twitteru.

„Itálie by měla postihnout celou rodinu Matvijenkových. Zakázat jim vstup do země, uzavřít jejich účty, zabavit jejich majetek. To je to, o co vás žádáme,“ vyjádřila se novinářka.

Prozatím se k situaci nevyjádřila ani Itálie, ani rodina Matvijenkových.

Video  Kyjev se připravuje na útok, USA na záchranu prezidenta a protesty sílí.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

21:00
Dnes

USA přemístí na Ukrajinu pokročilé útočné drony se střelnými zbraněmi na palubě, uvádí TV Nexta na sociální síti X 

Feloni Aero oznámilo spuštění své nejnovější řady ozbrojených dronů zaměřených na posílení obranyschopnosti Ukrajiny, uvádí Defense Industry Europe. Feloni Aero nabídne Ukrajině drony nesoucí na palubě 5,56mm kulomet, stejně jako rakety a pokročilé sledovací zařízení.

20:18
Dnes

OBRAZEM: Odstraňování následků po ostřelování v Charkově

19:35
Dnes

Skupina ruských lékařů v otevřeném dopise požaduje osvobození své sedmašedesátileté kolegyně, dětské lékařky Naděždy Bujanovové, která je od 26. dubna ve vyšetřovací vazbě. Je obviněna z šíření lživých informací o ruských ozbrojených silách; za „lživé“ přitom ruské úřady označují veškeré informace, které nejsou v souladu s oficiální verzí Moskvy o válce rozpoutané před více než dvěma lety proti Ukrajině. O případu dnes informovala ruská média, podle kterých lékařce hrozí až deset let vězení. Pokyn k jejímu stíhání dal podle tisku jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina.

Zprvu se otevřený dopis šířil přes sociální síť Telegram pouze mezi zdravotníky, ale později se objevil na veřejnosti. K večeru bylo pod ním už 2000 podpisů, a to nejen od lékařů, napsal Kommersant. O tři hodiny dříve server RBK psal, že pod dopis se podepsalo 150 lékařů.

„Dětská lékařka Bujanovová byla uvězněna po udání. Uvěznili ji bez možnosti, aby se ohradila proti obviňujícím tvrzením. Je odbornice, jakých je nedostatek. Jako dětská lékařka 40 let pomáhá nejmenším pacientům. Ale zavřeli ji kvůli jedinému udání v podobě videa, dokonce nebylo ani zapotřebí trestní oznámení od udavačky,“ citoval deník z dopisu. Lékaři také požadují, aby vyšetřovatelé vysvětlili, proč vyšetřování, zahájené v únoru, trvá tak dlouho.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa