Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Opusťte Rusko i Bělorusko, vyzývá Čechy Lipavský. Bezpečnostní situace se zhoršuje

Aktualizováno -
27. února 2022
18:20
Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2022
17:35

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Rusku a Bělorusku, aby se kvůli aktuální situaci vrátili zpět do České republiky. Na dnešní tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula se vrátil se svým týmem do ČR. Úspěšně byl evakuován také generální konzulát ve Lvově.

„Zpřísňujeme cestovní doporučení pro Rusko a Bělorusko, vyzýváme české občany v Rusku a Bělorusku, aby se vrátili zpět do vlasti,“ uvedl ministr po jednání krizového štábu. Bližší informace zveřejní ministerstvo na svých webových stránkách a rozešle je též skrze cestovatelský systém Drozd.

Před cestami do Ruska varují své občany i další země, mimo jiné Německo, Švédsko nebo Estonsko.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula se vrátil se svým týmem do ČR. Úspěšně byl evakuován také generální konzulát ve Lvově, řekl Lipavský. Matula, který se dnes zúčastnil zasedání krizového štábu i tiskové konference, chce věřit tomu, že se bude moci s týmem do Kyjeva brzy vrátit. S ministerstvem bude diskutovat o variantách pokrytí české přítomnosti v zemi.

Lipavský ocenil velké odhodlání Čechů pomáhat Ukrajincům. „Ukrajina v tuto chvíli především žádá pomoc finanční,“ řekl ministr. Odkázal na účty různých neziskových organizací či ukrajinského velvyslanectví v Praze, pokud chtějí lidé přispět.

Co se týče cest automobilem k ukrajinským hranicím, ministr doporučil spíše domluvit se zcela konkrétně s organizací, která na místě již působí. „Snažíme se zabránit tomu, aby i na straně EU nastal na hranicích chaos,“ řekl Lipavský.

Vnímá, že ve společnosti je i napjatá nálada. „V každém z nás ruská agrese vůči Ukrajině nějakým způsobem rezonuje a vyvolává velice silné emoce. Přesto bych chtěl velmi poprosit, aby naše emoce nesměřovaly vůči našim občanům z jiných zemí a hlavně z Ruska. Jde o válku Vladimira Putina, nejde o válku Rusů,“ poznamenal šéf české diplomacie. Ocenil odvahu těch, kteří v Rusku proti válce i přes hrozbu perzekucí a trestů demonstrují.

Video  Tisková konference po mimořádném jednání vlády k pomoci Ukrajině. (27.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa