Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zázrak uprostřed války: Mia se narodila během útoku na Kyjev ve stanici metra

Aktualizováno -
26. února 2022
09:20
Autor: pma, tsv - 
26. února 2022
05:40

Jsou situace, kdy se ani válka neptá. V průběhu posledních hodin a dní na svět přišlo ve městě Dnipro na Ukrajině několik desítek novorozenců. Jenže kvůli obavám z probíhající války je zdravotnický personál přemístil do provizorního protileteckého krytu. Některým tam musely zdravotní sestry podávat i kyslík. Mladá maminka (23) porodila v jednom z úkrytů vybudovaných ve stanici metra.

Situace, kterou si nechce představit snad žádná budoucí rodička. Přivést dítě do země sužované nečekanou válkou je velký nápor na psychiku. To si uvědomily i zdravotní sestry z novorozenecké jednotky intenzivní péče v ukrajinském Dnipru, a tak se rozhodly rychle jednat.

Asi tucet kojenců, které měli zdravotníci v tu chvíli na oddělení, postupně sbalili a společně s některými matkami přemístili do provizorního protileteckého krytu ve sklepení tamní nemocnice.

„Byli jsme nervózní, velmi zmatení. Tohle je teď ale naše realita,“ řekl po přesunu novorozenců dle informací deníku Daily Mail tamní lékař Surkov.

Na záběrech, jež obletěly sociální sítě, jsou vidět miminka zabalená v dekách a položená na provizorních postýlkách z krabic ze skladu. Některá novorozeňata dokonce potřebovala i umělý kyslík, který jim zdravotní sestřičky podávaly.

Porod ve stanici metra

Porodem v extrémních podmínkách si prošla i 23letá maminka, jíž praskla voda v jednom z úkrytů ve stanici kyjevského metra. Maličká Mia se narodila těsně před půl devátou večer. Prvorodičce přispěchala na pomoc ukrajinská policie, která z dálky slyšela její vzlyky. Podle strážníka Mykoly Shlapaka policisté pomohli děťátku na svět a zavolali sanitku, jež matku s dítětem převezla do nemocnice.

Příběh malé Mii se pro ostatní v úkrytu stal světlem na konci tunelu, informoval server Daily Mail. „Tvůj porod je naděje v ponurých časech,“ řekla novopečené mamince jedna z žen. Fotografie miminka obletěla sociální sítě.

Maličká Mia se narodila ve stanici metra během bombardování Kyjeva. Maličká Mia se narodila ve stanici metra během bombardování Kyjeva. | Facebook

K narození holčičky se vyjádřila také bývalá ukrajinská lidová poslankyně Hanna Hopková. „Mia se v noci narodila v úkrytu ve vysoce stresujícím prostředí - při bombardování Kyjeva,“ oznámila. „Její maminka je šťastně po náročném porodu. Když Putin zabíjí Ukrajince, voláme matky Ruska a Běloruska, aby protestovaly proti rusko-ukrajinské válce. Bráníme životy a lidstvo.“

Video  Kyjev pod palbou, prezident a vláda v ohrožení! Kličko se chystá do boje.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa