Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec prázdnin? Pro Čechy ne. Last minute skupují jak diví. Které ráje táhnou?

Autor: DVL - 
30. srpna 2023
05:00

Hlavní dovolenková sezóna se pomalu blíží ke konci a s jejím koncem přichází také nabídka last minute zájezdů na září a říjen. „Zájem o zářijové termíny je výrazně vyšší než byl loni touto dobou,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Jaké destinace kromě Turecka a Řecka budou v nabídce? O jak vysoké slevy se bude jednat? A ovlivnily požáry chování zákazníků? Na to odpovídali mluvčí cestovních kanceláří a cestovních agentur a poradili čtenářům Blesk Zpráv, jak last minute dovolenou vybrat.

„Doprodej last minute zájezdů s odletem v září je v plném proudu,“ upozornila Blesk Zprávy mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková. „Pobyty u moře jsou i po prázdninách stále oblíbenější, v destinacích je méně turistů, panují příjemnější teploty, zejména pro různé aktivity a výlety, ale zájezdy jsou také levnější.“

V letošním roce projevili lidé o dovolené obrovský zájem a září nebude výjimkou.  „Zájem o zářijové termíny je výrazně vyšší, než byl loni touto dobou a koresponduje to s tím, že celá letošní sezóna je rekordní. Největší zájem je o Tureckou riviéru,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

„Poprázdninová sezóna je letos silnější než loni. Rekordní rok jsme očekávali, takže jsme kapacitně vybavení, ač místa rychle ubývají. Největší zájem je o řecké ostrovy, Turecko a Tunisko. Během října skončí ‚koupací' sezóna kolem Středozemního moře a od listopadu už evidujeme zájemce zejména o Egypt," informovala Blesk Zprávy mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská.

Nekupujte na poslední chvíli

Podle dat společnosti Slevomat vyčkává třetina zákazníků s nákupem dovolené na poslední chvíli. To by se jim však mohlo vymstít. „Všem, kteří mají v plánu si ještě užít slunce, doporučuji zájezd rezervovat co nejdříve. Již nyní je prodáno přes 70 % celkových kapacit a nabídka se každým dnem tenčí,“ poradila Blesk Zprávám mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

„Obsazenost se liší nejen v rámci destinací, ale i podle termínů a různá je také u jednotlivých hotelů. Nejoblíbenější hotely jsou často již na hranici vyprodanosti a některé termíny (například okolo 28. 9.) jsou hodně naprodávané napříč všemi hotely a destinacemi,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný Blesk Zprávám.

Podle něj však bude možné sehnat dovolenou i na poslední chvíli, nicméně bude těžší najít například vyhovující destinaci. „Není to většinou tak, že by na poslední chvíli zákazníci už vůbec nic nesehnali. Ale lze očekávat, že zákazníci, kteří vybírají na poslední chvíli, budou muset dělat kompromisy - měnit termín, vybrat si jiný hotel, či dokonce jinou destinaci,“ podotkl Šatný.

Last minuty budou v prodeji celé září. „Postupně se Češi učí cestovat k moři i na přelomu září a října - to jsou oblíbené například jižní řecké ostrovy, Turecko či Kypr. V Česku tomu nahrává samozřejmě i státní svátek 28. 9., který se stává stále oblíbenějším termínem pro pozdně letní dovolenou,“ dodal Šatný.

Jaká je letošní nabídka?

Opět platí pravidlo, že se vyplatí být flexibilní. „Pokud jsou zájemci o dovolenou na last minute flexibilní, například v termínu nebo destinaci, mohou ušetřit až několik tisíc korun. Obvykle však jako první mizí rodinné pokoje. Nejvíce last minute možností najdou Češi u destinací, kam se létá nejčastěji,“ poradila Pavlíková.

„Poslední místa zůstávají například u odletů na řecké ostrovy, do Turecka, na italskou Sicílii nebo třeba do Španělska,“ vyjmenovala mluvčí Čedoku.

„Očekáváme, že prim v zájmu klientů budou hrát jižnější destinace ve Středozemním moři, jako jsou Kréta, Rhodos, Turecko a Kypr. A též africké země jako Tunisko či Egypt. Zapomenout nesmíme ani na Kanárské ostrovy a Madeiru, kde je podzim jedním z nejlepších ročních období pro dovolenou,“ řekla Ekrt Jirušková.

A jak to bude letos s cenami? „Cena je v průměru o 15-20 procent nižší než během letní sezóny,“ dodala mluvčí Invie.

„Obecně lze říci, že oproti hlavní sezóně lze v září až říjnu ve většině destinací ušetřit od 10ti do 30ti procent,“ uvedl Šatný.

Ovlivnily požáry plány dovolenkářů?

Když v Řecku vypukly rozsáhlé požáry, lidé své dovolené měnili. „V době, kdy v některé z dovolenkových destinací zuří požáry, lidé mají pochopitelně obavy a informují se o situaci, která v lokalitě panuje. Například koncem července, kdy vypukl rozsáhlý lesní požár na Rhodu, řada klientů, kteří plánovali dovolenou na tomto ostrově, si nakonec zvolila jinou destinaci, případně jiný termín,“ řekla Ekrt Jirušková.

Podle ředitele společnosti Slevomat Ladislava Veselého červencové požáry ve Středomoří ovlivnily poptávku nemalé části zákazníků, stojí to v tiskové zprávě společnosti. V posledním červencovém týdnu tak Slevomat zaznamenal zvýšený zájem po dovolených v sousedních zemích. „Zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po dovolených v okolních zemích jako Polsko, Slovensko, Rakousko, ale i Česko. Meziročně činil tento nárůst 20 procent,“ sdělil Veselý.

Rozhodování zákazníků však takové události ovlivňují pouze krátkodobě. „Takové události nemají na rozhodování klientů dlouhodobý vliv, jakmile se situace stabilizuje a opadnou emoce, zájem turistů ze všech zemí se okamžitě vrací,“ okomentovala mluvčí Čedoku.

„Obavy z požárů se do poptávky po zájezdech nijak nepropisují. I v případě Rhodosu se zájem po dvou týdnech od požárů znovu vrátil na původní úroveň,“ dodal Bezděk.

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi