Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exotické dovolené: Pozor na pokuty za alkohol, líbání i kouření! Jaká pravidla kde platí?

  • Autor: DVL,BLK - 
    2. 8. 2023
    05:00

    Cestovní agentury a kanceláře uvedly, že se zvýšil zájem lidí o exotické dovolené, cestovní agentura Invia.cz dokonce hlásí až 50% nárůst zákazníků oproti předchozímu roku. Češi si potrpí na all inclusive a rádi si připlatí i za pohodlí navíc. Jaké jsou nejoblíbenější destinace a kolik takové zájezdy obvykle stojí? To a ještě mnohem víc si přečtěte v dnešním dlouhém seznamu doporučení a tipů ohledně očkování, administrativy, zákazů, pokut a dalších záležitostí.

    Prodeje na zimu do exotických destinací se zdvojnásobily, ohlásila cestovní kancelář Čedok. Podle tiskové zprávy cestovní kanceláře je už nyní velký zájem o odlety přes vánoční svátky, na Silvestra nebo o jarních prázdninách. Podle statistik prodejů Čedoku se počty rezervací zájezdů do exotických destinací oproti loňskému roku zdvojnásobily. „Poptávka po cestování roste, stejný trend vidíme po celém světě, nejen v České republice a na Slovensku,“ řekla tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková Blesk Zprávám.

    Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? | Blesk

    „Zájem o cestování je obecně rekordní a týká se to právě i segmentu exotické dovolené,“ potvrdil také mluvčí cestovní skupiny Fischer Jan Bezděk Blesk Zprávám.

    Zájem Čechů o exotiku rekordně roste i podle statistik cestovní agentury Invia.cz. „Ze strany zákazníků vidíme velký zájem o exotické pobyty. Meziročně poptávka po exotických dovolených stoupá. Letos podle našich statistik poletí do exotiky zhruba o 50% více zákazníků než loni,“ sdělila mluvčí agentury Jiřina Ekrt Jirušková Blesk Zprávám.

    Češi si v případě exotických dovolených potrpí na nadstandardní služby. „Klienti vybírají nejčastěji dovolenou ve čtyřhvězdičkových nebo pětihvězdičkových hotelech s all inclusive, v Asii potom i jen se snídaní. Cena zájezdu se odvíjí od konkrétní destinace, hotelu nebo termínu, vždy podle preferencí. Češi si také rádi dopřejí pohodlí už před odletem nebo na palubě, volí business class s postelí na palubě i lepším cateringem nebo premium třídu s více místem na nohy,“ uvedla Pavlíková.

  • 1.Pozor na hurikány a monzuny

    Sezona exotických dovolených začíná na podzim a končí zhruba na jaře. Jejich předprodej začíná zpravidla v dubnu, kdy platí, že čím dříve si zákazník zájezd objedná, tím spíše ušetří. „Zájezdy do exotiky jsou v prodeji už od poloviny dubna, kdy jsme odstartovali first minute nabídku na zimní sezonu. Češi tak mohou v předprodeji ušetřit a využít slevy na pobyty i v nových destinacích, jako jsou Srí Lanka či Keňa,“ uvedla Pavlíková.

    Lidé mají také větší výběr hotelů a ve first minute nabídkách mohou využít řadu různých benefitů, upozornila mluvčí agentury Invia. Dovolenou do exotiky je zkrátka lepší promyslet více dopředu. „Do Karibiku raději NE v srpnu a září kvůli hurikánům. V Asii jsou v létě monzuny. Indický oceán je příjemný po celý rok, ale nejlepší klima je zde v zimních měsících,“ poradila Jiřina Ekrt Jirušková.

    „Ideální doba pro pobyt v exotice je tak od října do dubna,“ dodala mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

  • 2.Ceny zájezdů od 30 000 Kč

    A kolik takový zájezd stojí? Cestovní kanceláře a agentury se shodly, že nejlevněji lze exotickou dovolenou pořídit přibližně za 30 000 Kč. Takové ceny však platí jen pro některé oblíbené destinace.

    Například cestovní skupina Fischer od října nově nabízí let z Prahy přímým letadlem do třech nových exotických destinací – Dominikánské republiky, Vietnamu a na Kubu, kdy je možné právě v těchto dovolenkových rájích pořídit týdenní pobyt ve 4 či 5* hotelu s all inclusive stravou za výše uvedenou cenu, jak upozornil tiskový mluvčí Jan Bezděk.

    Nejedná se však jen o tyto tři destinace. Levněji je i na jiných místech. „Nejlevněji vás vyjde exotická dovolená ve Spojených arabských emirátech, kde je průměrná cena dovolené okolo 31 200 Kč na osobu. K levnější exotice patří také Omán, zde je průměrná cena zájezdu zhruba 33 600 Kč na osobu,“ vyjmenovala Jiřina Ekrt Jirušková.

    A jaké destinace jsou naopak nejdražší? „K dražším oblastem naopak patří Maledivy s průměrnou cenou 79 000 Kč na osobu, následován Madagaskarem se 78 500 Kč na osobu,“ řekla mluvčí agentury Invia.

    „Průměrná cena exotického zájezdu meziročně stoupla zhruba o 12%. Některé destinace ale zůstávají na stejných cenách jako loni,“ dodala.

  • 3.Velmi oblíbené je Thajsko či Zanzibar

    Cestovní kancelář Čedok vyjmenovala jako nejoblíbenější destinace Dominikánskou republiku, Zanzibar, Thajsko a ostrov Nosy Be u Madagaskaru.

    Podobný trend pozoruje i cestovní agentura Invia. „Do desítky nejprodávanějších destinací patří Spojené arabské emiráty, Dominikánská republika, Zanzibar, Maledivy, Thajsko, Mauricius, Mexiko, Kuba, Keňa a Srí Lanka. Velkým tahákem letošní zimní sezony jsou přímé dálkové lety, díky nimž se z Prahy dostanete do Ománu, na Zanzibar, do Thajska či Dominikánské republiky nebo třeba na Madagaskar pohodlně bez přestupu. Nově přibyly přímé lety také do dalších destinací, které byly dříve vyhrazené spíš cestovatelům dobrodruhům, jako jsou třeba Keňa nebo Srí Lanka,“ vyjmenovala mluvčí cestovní agentury.

    Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Speciální pozornost si zaslouží i Kuba či Vietnam. „Kubánský ostrov Cayo Santa María, který je novinkou letošní sezony, nabízí nejkrásnější pláže na celé Kubě a k tomu samozřejmě pravou karibskou atmosféru. Novinkou je i největší vietnamský ostrov Phu Quoc, o který je obrovský zájem. Cestu usnadňuje i to, že tu platí bezvízový styk a klienti tu nejdou nádherné pláž a i okolní přírodu, protože 70 % ostrova tvoří národní park,“ doporučil Bezděk.

  • 4.Zkontrolujte si pasy

    Je důležité nezanedbávat ani praktické věci, jako je včasné zařízení všech potřebných dokladů. „Někteří zákazníci podcení kontrolu potřebných cestovních dokladů a pak jim nezbývá, než se na letišti otočit a vrátit zpět domů. Aby vás také nepotkal takto neslavný začátek i konec exotické dovolené, doporučujeme si vstupní a výstupní povinnosti raději ještě před plánovanou cestou ověřit na stránkách Ministerstva zahraničních věcí,“ poradila Jiřina Ekrt Jirušková.

    Zkontrolujte si především cestovní pas. „Platnost pasu je standardně u exotických zemí vyžadována minimálně 6 měsíců po návratu z destinace. Nezapomeňte, že je často třeba mít volné místo v pasu na udělení víza. Některé země také neakceptují pasy, kde je uvedeno izraelské razítko. Patří mezi ně například Spojené arabské emiráty. Naopak například ve Spojených státech by se jim nemusel líbit pas plný arabských razítek,“ řekla mluvčí Invie.

  • 5.Jak je to s očkováním?

    Pokud se rozhodnete vycestovat do typické turistické exotické destinace, zpravidla si vystačíte se základním očkováním. „Do typicky turistických destinací v exotice stačí základní očkování z tuzemska, obvykle další povinná očkování nemají, pouze doporučená. Pokud někdo cestuje do exotiky pravidelně, může absolvovat postupně očkování proti břišnímu tyfu, žluté zimnici, žloutence typu A i B a důležité je prodlužovat očkování i proti tetanu. Doporučujeme však zkontrolovat přehled podle cílové země,“ uvedla Pavlíková.

    „V exotice pochopitelně žije i místní fauna, stejně tak i flóra, která může způsobit i nějakou alergickou reakci. Není se ale čeho bát, stačí si zabalit léky na alergie, mít kvalitní cestovní pojištění a dbát na doporučení místních,“ dodala Pavlíková.

  • 6.Kulturní šok

    „Pokud jedete do velké exotiky, připravte se i na mírný kulturní šok, funguje tu něco jinak, něco pomaleji, ale je tu krásně,“ řekla Pavlíková Blesk Zprávám.

    Například muslimské země mají svá specifická pravidla. „Turisté by měli vždycky dodržovat místní zvyklosti i pravidla, ať už legislativní, tak i kulturní. V muslimských zemích nenosit přehnaně odhalené oblečení a neprojevovat příliš náklonnost k partnerům. Stejně tak v destinacích respektovat různé svátky a další tradice,“ vyjmenovala Pavlíková.

    „V muslimských zemích není vhodné jakékoli obscénní chování, nedodržování pravidel zakrytých ramenou a nohou v mešitách, ženy bez zakrytých vlasů,“ dodala Ekrt Jirušková.

    Pokud si návštěvníci půjčují auto, určitě je nutné dodržovat dopravní předpisy, které se liší od České republiky i Evropy, upozornila mluvčí Čedoku.

  • 7.Pokuty a zákazy

    Některé země mají svá přísná pravidla, za jejichž porušení můžou hrozit i pokuty. „V některých muslimských zemích nebývá tolerováno popíjení alkoholu mimo hotel. Také homosexualita je leckde trestná (v hotelech zpravidla tolerováno),“ řekla Ekrt Jirušková Blesk Zprávám.

    Na pozoru by se měli mít především lidé, kteří touží vydat se do Thajska, neboť i tato země má svá neobvyklá pravidla. „Například do Thajska je zakázáno dovézt cigarety, včetně elektronických. Dovoz potravin je většinou také zakázán. Do muslimských zemí včetně Malediv je také zakázáno dovážet alkohol,“ varovala mluvčí Invie.

    Pokuty se liší u každé země. „Někde mohou hrozit za opalování nahoře bez nebo za vyvážení zakázaných suvenýrů, jako jsou například mušle,“ řekla Pavlíková Blesk Zprávám. „S dotazy poradí delegáti na místě nebo lze samozřejmě najít spoustu užitečných informací na internetu na webech jednotlivých úřadů,“ dodala Pavlíková.

  • 8.Zvířata jako hrozba i atrakce

    Některá zvířata mohou být i smrtelně nebezpečná. „Na divoká zvířata je nutné dát si pozor zejména v Africe či Asii. V Austrálii se vyskytuje mnoho druhů jedovatých hadů a pavouků. Setkání s některými z nich může být v určitých případech i život ohrožující. V moři platí pravidlo – na nic nesahat. Pozor si dejte také na mlže nebo jedovaté ryby, například krásné perutýny,“ řekla Jiřina Ekrt Jirušková.

    Nicméně jiná zvířata bývají cílem výletů. „Místní zvířata jsou často i cílem výletů, ať už mluvíme třeba o safari v Keni, o rezervacích s lemury a jinými endemity na Madagaskaru nebo opičkách a želvách na Zanzibaru,“ vyjmenovala Pavlíková.

  • 9.Závěrečná doporučení

    „Pokud se bojíte jazykové bariéry a přestupů na letištích, volte přímé lety do exotiky, navíc v destinaci s českými delegáty,“ poradila Pavlíková.

    „Doporučujeme vždy v exotických destinacích dodržovat hygienická pravidla, například pít i čistit si zuby balenou pitnou vodou, u různých drinků si ověřit, jestli hotel vyrábí led z pitné vody, což už ale většina ubytování dělá,“ řekla Pavlíková.

    I tady platí chránit se před slunečním zářením. „Zabalte si do zavazadla pokrývku hlavy, kvalitní sluneční brýle a opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, minimálně SPF 50, v exotice je záření silnější. Buďte opatrní, nepodceňujte sílu slunce a UV zařízení,“ dodala mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi