Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co dělají Češi před dovolenou špatně? Manažer cestovky radí, co v zahraničí nepodcenit

Autor: ula, lig - 
18. června 2023
06:50

Ať už máte vybranou dovolenou přes cestovní kancelář, nebo ještě hodláte vybírat, měli byste kontrolovat i jiné věci než počet hvězdiček na hotelu. Např. zda je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku. Pokud už víte, kam letos vyrazíte, měli byste naopak nastudovat zvyklosti v dané destinaci. Ve studiu Epicentrum radil obchodní ředitel cestovní agentury Invia Radek Šafařík. Ten zároveň prozradil, co Češi před dovolenou dělají špatně.

Každá cestovní kancelář či agentura by vám měla ukázat na vyžádání platný certifikát o pojištění proti insolvenci.

„Rozhodně se nevyplácí podceňovat cestovní pojištění, zvláště u rodin s dětmi. Může se stát cokoliv a výdaje v zahraničí, byť na banální zákroky, zejména v těch vzdálenějších destinacích, mohou růst do astronomických výšin,“ řekl Radek Šafařík v Epicentru.

Češi nečtou pořádně instrukce od cestovek

Vyplatí se také číst recenze hotelů na internetu a zejména cestovky doporučují, abyste si pečlivě přečetli veškeré instrukce od cestovních kanceláří k danému zájezdu.

„My se snažíme klienty informovat o spoustě věcí, ale potýkáme se s tím, že Češi obecně neradi čtou dlouhé texty, a nečtou tedy ani různé podmínky a informace k zájezdům. Ale když si uvědomíte, kolik dáte za dovolenou a pak můžete uvíznout někde na letišti, protože jste si nepřečetli, že vaše dítě musí mít vlastní cestovní doklad nebo že do Turecka musí být cestovní pas platný ještě určitý počet dnů po návratu z dovolené, takže důrazně doporučujeme číst skutečně veškeré instrukce,“ radí obchodní ředitel cestovní agentury.

Nastudujte místní specifika

Ve většině destinací, kam cestovky či agentury pořádají zájezdy, by měl být český delegát. Pokud není, je k dispozici např. na telefonu.

„Doporučuji si od delegáta zjistit všechny potřebné informace, jako základní informace o hotelu, oblasti, vyžádat si na něj telefonní číslo a v případě problémů jej kontaktujte,“ doporučuje Šafařík.

Zároveň byste si měli před odjezdem dát pozor na určité kulturní zvyklosti a další specifika dané destinace. „Např. zda je voda v hotelu či dané oblasti pitná nebo zda je bezpečné opouštět hotelový resort,“ doplňuje Šafařík.

Video  Epicentrum Radek Šafařík  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

MarekBadatel ( 19. června 2023 01:49 )

Hlavně nejezdit do nějaké muslimské země kde nemůžete sami na vlastní pěst vůbec nic, protože je v podstatě vše co je u nás běžné tam u nich zakázané. A to mohou mít krásné moře přírodu apod.

Zobrazit celou diskusi