Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Déšť v Rakousku rozparádil vodopád. A blázinec v Itálii! Na severu sněží a na jihu hoří

Aktualizováno -
29. srpna 2023
11:17
Autor: ČTK - 
28. srpna 2023
16:10

Na Sicílii se od neděle rozhořely desítky lesních požárů. Situace se příliš nezklidnila ani v noci na pondělí a na ostrově zasahuje šest hasicích letadel Canadair. Nejhorší požáry úřady zaznamenávají u Messiny a Palerma, informovala agentura ANSA. Zlepšení hlásí Trapani, kde byl kvůli lesnímu požáru v neděli pozastaven provoz na mezinárodním letišti. Naopak sever Itálie čelí prudkým dešťovým srážkám a v horách už se dostaly ke slovu i sněžné pluhy. Vydatné deště potrápily také Rakousko.

Lázeňské město Bad Gastein v rakouském Salcbursko se v poledních dnech potýkalo s hustým a vydatným deštěm, který zapříčinil zvýšení průtoků vody ve vodních tocích. Na twitteru se šířila hojná videa Gasteinského vodopádu.

Bláznivé počasí v Itálii

„Nejkritičtější je situace v oblasti Messiny, kde zasahují čtyři canadairy,“ uvedl dopoledne šéf krajské rady Sicílie Renato Schifani. Podle deníku La Repubblica hasiči v noci zasahovali u několika desítek požárů, které přerušily i provoz na významných krajských silnicích či dálnicích. V některých případech se plameny přiblížily k domům a obchodům.

Zlepšení hlásí Trapani, kde byla situace nejvážnější v neděli odpoledne. Kvůli rozsáhlému požáru tam na několik hodin muselo přerušit provoz mezinárodní letiště. V oblasti hořelo i v přímořských oblastech, a tak několik desítek lidí musela pobřežní stráž evakuovat lodí.

Sever Itálie naopak čelí prudkému ochlazení a přívalovým srážkám. Dopoledne zasáhla silná bouřka přístavní město Terst. Voda zaplavila mnoho ulic ve středu města. Silné srážky hlásil i Janov, kde panují obavy také ze sesuvu půdy. Ve městě spadlo 155 milimetrů srážek, voda vyplavila kompletní centrum Janova, město se potýká s výpadky elektřiny, píše La Repubblica.

Kvůli masivnímu sesuvu půdy na francouzské straně Alp je zatím na neurčito zastaven železniční provoz mezi Itálií a Francií, oznámily italské dráhy. To se týká například mezinárodních vlaků mezi Milánem a Paříží. Obnovení spojů si vyžádá několik dnů, možná celý týden, uvedla ANSA. Francouzský železniční dopravce SNCF nepočítá s obnovením provozu dříve než ve čtvrtek.

V neděli večer se na silnici v Savojsku zhroutilo několik kamenných bloků o objemu zhruba 700 metrů krychlových, uvedla savojská prefektura. Na neurčito je kvůli tomu uzavřeno několik silnic i dálnice A43, píše server deníku Le Monde. Omezení se týká i nákladní dopravy. Kvůli sesuvu nesmějí kamiony používat tunel Fréjus.

Silné deště zažilo několik italských horských oblastí, místy už také sněžilo a vyjely sněžné pluhy. V horském středisku Bormio se vylila z břehů řeka Adda, což způsobilo značné dopravní problémy. V Cortině d'Ampezzo muselo být kvůli nebezpečí sesuvů půdy evakuováno 70 lidí, včetně hotelových hostů. Bydlí teď v místní tělocvičně, uvedla rakouská agentura APA.

V Piemontských Alpách nasněžilo, bílá pokrývka začíná zhruba v nadmořské výšce 2000 metrů. Sníh tak leží i v lyžařském středisku Sestriere. V horském průsmyku Colle dell'Agnello, který leží na hranici mezi Francií a Itálií, zůstalo ve sněhu uvězněno několik aut. Na pomoc jim museli přijet hasiči a sněžný pluh, píše La Repubblica.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé.  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

fido2 ( 29. srpna 2023 12:56 )

Jo a vy si užíváte výrobků znečišťovatelů. Tak je nekupujte, nebudou vyrábět ani znečištovat.

Zobrazit celou diskusi