Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požár v dalším turistickém ráji: V Turecku evakuují tisíce lidí. Oheň zastavil provoz v Dardanelách

Autor: ČTK - 
23. srpna 2023
12:43

Kvůli požáru v provincii Çanakkale na severozápadě Turecka se zastavil provoz v průlivu Dardanely, na průjezd tam v obou směrech čeká už více než stovka nákladních lodí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na údaje námořní společnosti Tribeca. V provincii Çanakkale rovněž probíhá evakuace, domovy muselo opustit přes 1200 obyvatel z devíti vesnic, s ohněm bojují stovky hasičů, kteří mají k dispozici letadla a vrtulníky. Stejný zdroj dnes ráno oznámil pozastavení provozu v Bosporském průlivu kvůli poruše motoru lodi.

Dardanelský průliv nyní hasiči využívají ke snadnějšímu čerpání vody. Oheň v provincii Çanakkale zatím spálil plochu o rozloze 1500 hektarů a s hašením pomáhá sedm letadel a 22 vrtulníků.

V Bosporu měl být provoz obnoven v 10:20 SELČ, čemuž odpovídají i data o poloze lodí, které v reálném času zprostředkovává server MarineTraffic. Motor ropného tankeru Guanyin, který pluje pod liberijskou vlajkou, se porouchal u severního vstupu do průlivu. Loď Guanyin se po poledni SELČ nacházela u severovýchodního pobřeží Turecka v Černém moři.

Bosporský průliv spojuje Černé a Středozemní moře. Je dlouhý 31 kilometrů. V jižní části průlivu se na obou jeho stranách rozkládá město Istanbul. Také Dardanelský průliv leží na jediné spojnici Černého a Středozemního moře. Má délku 61 kilometrů.

Rozsáhlé požáry způsobené horkým a suchým počasím, jejichž šíření pomáhá i silný vítr, v posledních týdnech trápí mnoho zemí nejen na jihu Evropy. S ohněm se potýká zejména Řecko, požár ale zasáhl i španělský ostrov Tenerife nebo italský ostrov Elba.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi