Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vítězný Erdogan si volal s Putinem. Biden s ním řešil stíhačky F-16, popřál mu i Fiala

Aktualizováno -
29. května 2023
22:24
Autor: ČTK, simao - 
29. května 2023
16:24

Americký prezident Joe Biden si dnes telefonoval se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle vyjádření šéfa Bílého domu Erdogan zmínil požadavek na dodávky amerických stíhaček F-16, zatímco Biden připomenul otázku schválení vstupu Švédska do NATO. Erdoganovi již poblahopřál k volebnímu vítězství i český premiér Petr Fiala, ale třeba i Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Německý kancléř Scholz pak tureckého prezidenta pozval do Berlína.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS) tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi blahopřál ke znovuzvolení do funkce. Věří, že Turecko přispěje k míru v Evropě a ve světě. Premiér to dnes řekl ČTK během návštěvy Ostravy. Erdogan byl po 20 letech u moci zvolen prezidentem Turecka na dalších pět let.

„Já už jsem blahopřál tureckému prezidentovi k jeho znovuzvolení. Respektujeme všichni výsledek tureckých voleb. Věříme, že Turecko bude přispívat ke stabilitě a míru v Evropě a ve světě,“ uvedl Fiala.

Erdogan měl i před nedělním druhým kolem prezidentských voleb neoprávněnou výhodu nad svým protivníkem a kandidátem opozice Kemalem Kiliçdarogluem. Velmi nevyvážené ve prospěch Erdogana bylo zpravodajství státních médií i části soukromého tisku, uvedli dnes pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráce v Evropě (OBSE) a z Rady Evropy.

Biden mluvil o stíhačkách i Švédsku v NATO

S Eroganem si  dnes telefonoval prezident USA Joe Biden. Podle vyjádření šéfa Bílého domu Erdogan zmínil požadavek na dodávky amerických stíhaček F-16, zatímco Biden připomenul otázku schválení vstupu Švédska do NATO. Informovala o tom agentura Reuters.

„Víc o tom budeme mluvit příští týden,“ řekl americký prezident. Telefonát s tureckým lídrem komentoval pouze stručně při jednom ze svých dnešních přesunů.

Komuniké turecké strany uvedené body nezmiňuje. Uvádí pouze, že Biden poblahopřál Erdoganovi ke znovuzvolení a že dvojice se shodla na potřebě posílit spolupráci mezi svými zeměmi. Podle Bidena a Erdogana vztahy mezi USA a Tureckem získaly „větší význam ve světle regionálních a globálních výzev“, uvádí Ankara.

Jedním z problematických bodů těchto vztahů je v posledních měsících neochota Turecka ratifikovat švédský vstup do NATO. Vývoj vyvolává spekulace o tom, že Erdogan situaci využívá, aby dotlačil Washington ke schválení prodeje dalších strojů F-16 do Turecka. Bidenova vláda dodávku podporuje, nákup za 20 miliard dolarů (440 miliard Kč) ale stále neodsouhlasil Kongres.

Poděkování od Zelenského i hovor s Putinem

Erdogan, který se snaží vystupovat jako prostředník mezi Ruskem a Ukrajinou, si dnes volal také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Zelenskyj mu poděkoval za roli v jednáních o námořním vývozu ukrajinského obilí a uvedl, že bude rozvíjet spolupráci s Ankarou v zájmu „bezpečnosti regionu, Evropy a světa“.

Pozvání do Berlína

Německý kancléř Olaf Scholz dnes pozval Erdogana do Berlína s cílem dát „nový impuls“ spolupráci mezi oběma zeměmi. Informovaly o tom agentury AFP a DPA. Také Scholz dnes v telefonickém rozhovoru poblahopřál Erdoganovi ke znovuzvolení, v hovoru zdůraznil úzké vazby mezi Německem a Tureckem, v neposlední řadě jako spojenců ve vojenské alianci NATO.

„Oba se shodli na tom, že ke spolupráci mezi oběma vládami přistoupí s novým elánem a budou včas koordinovat společné priority,“ uvedl v prohlášení Scholzův mluvčí. Za tímto účelem byl prezident Erdogan „pozván do Berlína na inaugurační návštěvu“, dodal bez upřesnění data.

Podle mluvčího chtějí Scholz a Erdogan spolupracovat mimo jiné na dobrém vývoji ve východním Středomoří, na rozhodnutích, která v současnosti čekají na přijetí v NATO, a na vztahu Turecka s Evropskou unií.

Nespokojený poražený

Zvolení Erdogana prezidentem potvrdila v neděli večer ústřední volební komise v Ankaře při oznámení oficiálních výsledků druhého kola prezidentských voleb po sečtení téměř sta procent hlasů. Erdogan získal zhruba 52,2 procenta hlasů, jeho opoziční vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu 47,8 procenta.

Erdogan pak prohlásil, že Turci mu svěřili odpovědnost za vládnutí zemi po dalších pět let. Jediným vítězem druhého kola prezidentských voleb je podle něj Turecko. Prezident, který promluvil ke svým příznivcům v Istanbulu, lidem poděkoval za odevzdané hlasy a zdůraznil, že volební střet s Kiliçdarogluem zvládl díky jejich podpoře.

Poražený kandidát Kiliçdaroglu v ankarském sídle své strany slíbil, že bude pokračovat ve svém boji a volby označil za „nejvíce nespravedlivé za léta“. Výsledky však podle něj ukázaly vůli lidu změnit autoritářskou vládu. Vyjádřil také smutek nad tím, jaké potíže údajně Turecko čekají.

Neoprávněné výhody vítěze?

Výtky pozorovatelé vyjádřili i po prvním kole před dvěma týdny a vyzvali k jejich nápravě. Kampaň před volbami byla však svobodná a hlasování se uskutečnilo bez větších incidentů.

„Druhé kolo se odehrálo v prostředí, které v mnoha ohledech neposkytuje podmínky pro konání demokratických voleb,“ řekl šéf pozorovatelské mise Parlamentního shromáždění Rady Evropy Frank Schwabe.

Podle šéfky misí OBSE Farah Karimiové pak Erdogan měl neoprávněnou výhodu při vedení kampaně ve volbách, která však byla podle pozorovatelů svobodná.

Pozorovatelé poukazují na nevyrovnané podmínky ve státních i části soukromých médiích, která zvýhodňovala Erdogana. „Pozorovatelé zaznamenali, že mnoho stanic nesplňovalo zákonnou povinnost podávat nestranné zpravodajství o kampani a poskytnout rovné příležitosti oběma kandidátům,“ stojí v tiskovém prohlášení.

„Volební den se uskutečnil ve velké míře v klidu, ale odehrály se izolované epizody násilí, které byly namířeny převážně proti podporovatelům opozice,“ tvrdí dále pozorovatelé.

Opoziční tisk informuje, že během oslav Erdoganových sympatizantů v provincii Ordu na severu Turecka byl zabit člen jedné z opozičních stran. Dva představitelé opoziční Lidové republikánské strany (CHP) pak tvrdí, že se stali terčem útoků na jihovýchodě země. Měli podezření, že v jedné vesnici muži hlasují místo žen.

Video  Erdoganova řeč po zvolení prezidentem  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hoonza ( 30. května 2023 05:46 )

Tady se ukazuje slizkost vysokých politiků.

Zobrazit celou diskusi