Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach o Erdogana: Turecký prezident kvůli nemoci zrušil další program. Ovlivní to volby?

Autor: ČTK - 
28. dubna 2023
18:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes kvůli nemoci už třetí den v řadě zrušil svou osobní účast na shromážděních v rámci předvolební kampaně. Napsala o tom agentura AP. Volby hlavy státu budou v Turecku 14. května a Erdogana v nich poprvé po dvou desetiletích u moci čeká soupeř, který má šanci jej porazit - kandidát opozice Kemal Kiliçdaroglu.

Erdoganovo zdraví sleduje turecká veřejnost od úterý, kdy se kvůli jeho indispozici muselo přerušit živé natáčení televizního rozhovoru. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca poté uvedl, že prezident trpí infekcí trávicího traktu a že mu lékaři doporučili odpočinek. Zároveň Erdoganův mluvčí kategoricky popřel zvěsti ze sociálních sítí, že prezident utrpěl infarkt.

Erdogan se pak neobjevil na předvolebních akcích ve středu ani ve čtvrtek, dnes zrušil svou účast na shromáždění v Adaně, kde měl otevírat nový most. Toho se zúčastnil jen prostřednictvím videokonference, stejně jako ve čtvrtek, kdy se na dálku připojil ke slavnostnímu závozu jaderného paliva do nové jaderné elektrárny v Akkuyu.

Devětašedesátiletý Erdogan ve volbách nejspíš svede těsný souboj se šéfem Lidové republikánské strany (CHP) Kiliçdarogluem, kterého dnes veřejně podpořila i druhá největší opoziční formace, prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Podle posledních průzkumů by nyní lídr opozice Erdogana v prvním kole těsně porazil. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská v prvním kole více než 50 procent hlasů, rozhodne se o vítězi ve druhém kole koncem května.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na Erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 28. dubna 2023 19:08 )

Erdogan vsadí na to, že když se objeví před volbami zdravý a plný síly, tak se vyhne nepříjemným debatám. Zvedne to jeho voliče a ostatní to uzemní... špatné vyhlídky pro Turecko

Zobrazit celou diskusi