Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj Čechů bojuje s nezájmem turistů: V Chorvatsku začínají klesat ceny ubytování

Autor: DVL, BLK - 
19. srpna 2023
05:00

Chorvatsko se letos potýká se sníženým zájmem turistů o dovolenou oproti předešlým sezonám. Na Istrii, Hvaru či Brači se poskytovatelé ubytovacích zařízení rozhodli snížit ceny. Na Istrii je to dokonce až o 60 procent. „Podle dostupných informací někteří poskytovatelé ubytování již upravují ceny, nebo o tom uvažují,“ potvrdil Blesk Zprávám informace o klesajících cenách také Miodrag Mlačić, ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku. Na kolik nyní vyjde dovolená v Chorvatsku? A co dalšího stojí za poklesem cen?

Chorvati si od této sezóny slibovali mnoho. Nicméně ukázalo se, že pokles zájmu turistů o oblíbenou dovolenkovou destinaci nejen Čechů je reálný. Letošní rok do Chorvatska skutečně zavítalo méně návštěvníků než rok předchozí. V návaznosti na to zareagovali někteří poskytovatelé ubytování tím, že se rozhodli snížit ceny a vrátit je do stavu z loňské sezony.

Tak například na Istrii snížili ceny ubytování až o 60 procent, napsal server danas.hr. To znamená, že ceny ubytování pro čtyři osoby činí 100 eur na den (v přepočtu zhruba 2 411 Kč). V současnosti na Istrii již údajně nejsou žádné prázdné rezervace, jako tomu bylo na konci června.

Apartmány na Hvaru nebo Brači nyní stojí méně, a to o 25 až 30 procent, uvádí dále danas.hr. V Brači lze zarezervovat apartmán v podobné cenové relaci jako na Istrii, informoval server morski.hr.

S prázdnými rezervacemi zápolí i oblíbené chorvatské přístavní město a turistické letovisko Makarska. V hlavní sezoně se potýká s mnoha volnými ubytovacími kapacitami, napsala Svobodná Dalmácie. Do poloviny června měla o 25 procent méně přenocování než minulé léto.

„Ceny upravují, nebo o tom uvažují.“

Informaci o tom, že dochází ke zlevňování ubytování v Chorvatsku, potvrdil Blesk Zprávám také ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku Miodrag Mlačić: „Podle dostupných informací někteří poskytovatelé ubytování již upravují ceny, nebo o tom uvažují.  Kdo tedy plánuje dovolenou na poslední chvíli, může najít v některých ubytovacích zařízeních nebo u některých soukromých ubytovatelů výhodnější nabídky, než tomu bylo například před měsícem.“

Za snižováním cen má dále stát navýšení počtu nových ubytovacích jednotek, tedy rostoucí konkurence. „Dochází k neustálému nárůstu ubytovacích kapacit – jen za posledních 6 let přibylo v Chorvatsku přes 300 000 nových lůžek. Tyto faktory mohou být důvodem, že v některých resortech nebo oblastech mohlo dojít k nenaplnění předpokladů obsazenosti, a úprava ceny je logickou reakcí na tuto situaci v zájmu oživení poptávky,“ sdělil Blesk Zprávám Mlačić.

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

VOJTECH KOVARIK ( 22. srpna 2023 07:43 )

Svatá pravda a navíc dříve 5 aut,4 cz 1 pl. dnes vše 0bráceně. Čechy nahrazují bohatě poláci

Ludvik Pek ( 20. srpna 2023 16:47 )

To jsou fakt články . Píši z pláže na Brači a je tu plno . Restaurace večer také plné . Privat pro rodinu s dvěmi dětmi od 80 do 1200 na den . Eur . Každy si vybere . Dražší pronájny jsou paradoxně první pryč . Jedinný problém je že jen v málo restauracích umí vařit .

krapotkin ( 19. srpna 2023 10:22 )

Kvalitní ? Odpad, který Němci nekoupí. Levné ? Kuřecí řízek 500g "slevněn" ze 74,90 na 104,90 Kč, tužkové baterie GP z 69,90 na 109,90 Kč, nanukáč z 9,90 na 22,90 Kč, Ceres z 29,90 na 74,90 Kč, Zlatá Haná z 12,90 na 40,90 Kč. Musel bych tu popsat celý sortiment a to se sem nevejde. Fakt, slevy jako stehno.

turista.z. ( 19. srpna 2023 08:22 )

To jeste existuje? To jeżdeni busama do Chorvatska? Tak se jezdilo po revoluci, 90 leta... Taky jsem v te dobe takhle jel. Ale to uz je davno...

UFO1 ( 19. srpna 2023 07:55 )

Cestovni ruch se po covidu nedaří nastartovat, ceny zvýšené vysoké, přepálené,kvalita velmi nízká

Zobrazit celou diskusi