Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nekonečný boj chorvatských obcí s ručníkovými rezervacemi na plážích: Pokuty není jak vymáhat!

Autor: jel, BLK - 
13. srpna 2023
05:00

Velký problém všech oblíbených přímořských destinací, nejen v Chorvatsku, jsou turisté, kteří si zabírají nejlepší místa na pláži pomocí ručníků nebo třeba lehátek. S tím se snaží bojovat hned několik obcí u Jadranu. Podle úřadů ale pokuty bohužel nejsou moc dobře vymahatelné. Hříšníkům zabavené věci totiž nechybí.

Rázně proti ručníkovým rezervacím zakročila vesnice Kolan na ostrově Pag. Vše, co zůstalo na pláži přes noc, zaměstnanci místních technických služeb naloží na velké nákladní auto a odvezou. Nejde zdaleka jenom o osušky, drzí turisté na plážích nechávají i dřevěná lehátka a plastové židle. 

„Je důležité, aby si lidé uvědomili, že je to bezohledné vůči přírodě i další lidem. Je ale třeba poznamenat, že oproti minulému roku jsme našli na pláži věcí mnohem méně. Posbírané předměty si můžete vyzvednout u hřiště,“ napsali představitelé obce Kolan na sociální síti.

V Bašce na Krku s tímto nešvarem bojují už několik let. Na pláži je dokonce umístěna cedule, že pokud necháte na místě ručník bez dozoru, zaplatíte pokutu v přepočtu asi tři tisíce korun. Vymáhat ji ale nelze, lidem totiž jejich věci často nechybí. Místní policie tedy alespoň opuštěné věci odnáší do nedalekého stanu. 

„Snažíme se vyhnout trestním ustanovením, ale pokud to bude nevyhnutelné, uděláme to,“ řekl webu Dalmacija Danas starosta Bašky Toni Juranić. Ručníkové rezervace vadí i dalším návštěvníkům. Podle Lindy ze Švédska všichni přichází kolem sedmé hodiny, aby si na pláži zabrali nejlepší místa.

„Každý den hledáme místo klidně půl hodiny. Se všemi věcmi a dětmi to není vůbec dobré. Pokud chtějí dobré místo, ať tu jsou tedy od rána,“ rozzlobila se máma Đurđica z obce Voćina.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Lomikel ( 13. srpna 2023 11:02 )

Pokud se vám jednání Chorvatů nelíbí, jeďte jinam.
Ministr zahraničí ČR, jistý Lipánek doporučuje Krym...

Róbert Bubán ( 13. srpna 2023 10:35 )

Poďte do BG miesto na pláži kde chceš,a aj ceny tu majú priaznivé 👌😎

raza ( 13. srpna 2023 08:38 )

Tak v prve radě asi nejezdit na místa, kde je nutné bojovat o prostor! To bude jádro čivavy.

Marie Bursikova ( 13. srpna 2023 07:44 )

trintin ( 13. srpna 2023 07:40 )

...ručník bez dozoru?? V nevýhodě je paštikář, který tam přijede sám, ručník si musí při koupání vzít sebou do moře?

Zobrazit celou diskusi