Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

České Švýcarsko zapálil žhář (36), má jasno policie. Hrozí mu až 15 let, je ve vazbě

Aktualizováno -
26. května 2023
19:26
Autor: ČTK, trm - 
26. května 2023
12:35

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko, což byl nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Podle kriminalistů má na svědomí další požáry, které zakládal úmyslně. Muž je ve vazbě, škoda je zatím odhadnuta na 270 milionů korun. Stejný muž - Jiří L. - na Děčínsku letos v dubnu založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. První snímky žháře přinesla stanice CNN Prima News.

Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

„Založení tohoto ohromného požáru byl však teprve začátek. Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů. V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk,“ uvedl mluvčí policie Kamil Marek. Policie odhadla škodu na neuvěřitelných 270 milionů korun.

Případ policisté objasnili na základě poznatků kolegů z Rumburku. K osobě zadrženého policisté nebudou žádné další informace poskytovat, řekl ČTK Marek na dotaz, zda obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku. O tom, že jde o někdejšího strážce národního parku, začala média spekulovat po zadržení možného pachatele dubnových požárů na konci minulého měsíce, tehdy se také podle některých médií přiznal k založení loňského požáru.

Kriminalisté muže stíhají pro obecné ohrožení a poškození cizí věci, hrozí mu až 15 let vězení. Okresní soud v Děčíně ho poslal do vazby. Podle zpráv stanice CNN Prima News se muž ke žhářství přiznal. Známí zadrženého muže následně reportérům CNN Prima News sdělili, že by „to do něj nikdy neřekli“, zmínili, že ho vždy považivali za „bezproblémového“ a odhalili, že dřív pracoval jako správce národního parku. Otec zháře reportérům vzkázal, že k synově činu nemá, co říct. Vyvrátil však spekulace o tom, že by mu syn měl demolovat dům.

Video  Boj s požárem v Českém Švýcarsku (30. 7. 2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

zelvik22 ( 26. května 2023 20:39 )

Tak to si myslím také, na seznamu psali, že ho chytli u těch letošních požárů, pak se mu nějak policisté vlichotili a on se jim přiznal i k loňským. Ten ani neví, co mluví, zřejmě mu to podsunuli ať to vezme na sebe a mají vyřešíno. Podle mě skutečný viník je někdo jiný.

Petr Pan ( 26. května 2023 20:21 )

Jen jestli to nehodili na jednoho mentála,kterej určitě někde něco zapálil.Ono totiž obvinit arogantního vožralýho čoudícího škopčáka,kterých jsem tam zažil hafo,smrdí při té škodě pěknou mezinárodní ostudou.

verka1 ( 26. května 2023 17:06 )

Na fotce vypadá jak Ježíš. Magor patří do ústavu na léčení 👍

profano ( 26. května 2023 16:03 )

Jestli je to ten na tý fotce, ta se divím, že zapálil jen to Švýcarsko.

verka1 ( 26. května 2023 13:20 )

Magor 👎

Zobrazit celou diskusi