Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Českém Švýcarsku znovu hořelo: Požár zavinil opilý Němec (25) petardou! Cesta k Pravčické bráně je již průchozí

Aktualizováno -
19. května 2023
10:02
Autor: VaB, ČTK, miv - 
18. května 2023
14:55

Ústečtí hasiči zasahují u požáru v Českém Švýcarsku mezi Pravčickou bránou a hranicí s Německem. Na místo vyjelo větší množství jednotek, hasiči vyhlásili třetí ze čtyř požárních poplachů. Mluvčí národního parku uvedl, že požár zřejmě vznikl od pyrotechniky, na vině je podle jeho informací skupina opilých Němců. Policisté zadrželi jednoho podezřelého. V pátek ráno byla ohlášena likvidace. 

Mezi Pravčickou bránou a hranicí s Německem začalo ve čtvrtek odpoledne hořet. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na ploše zhruba 100 krát 100 metrů zasahovalo devět jednotek, uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Hořela především hrabanka a suché dřevo na zemi. Kolem páté hasiči už měli požár lokalizovaný a dohašovali ho. Likvidace byla vyhlášena v pátek ve čtvrt na devět ráno. 

Video  Hasiči zasahovali v Českém Švýcarsku kvůli dalšímu požáru 
Video se připravuje ...

Hasiči zásah k desáté hodině ranní ukončili. Přes noc bylo požářiště pod dohledem dvou jednotek, vše bylo v poklidu. „Na místě zůstávají dva sudy pro případné hašení. Místo požářiště bylo předáno revírnímu, kterému byla nařízena kontrola do pondělního odpoledne," doplnili hasiči na twitteru.

Skutečné životy: Podporučík Jiříček z „pitavala“ zemřel slepý s miliony na kontě! Michal Pešek měl za milenku i první dámu

Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov řekl, že hořelo na přístupové cestě k Pravčické bráně. Požár podle něj vznikl zřejmě od pyrotechniky. 

„Vznik požáru podle našich informací zavinili turisté z Německa, kteří vyrazili k nám do parku slavit takzvaný Vatertag,“ ve čtvrtek sdělil mluvčí parku Tomáš Salov. Tito návštěvníci pod vlivem alkoholu začali v parku odpalovat petardy. „Koupili si dole ve Hřensku pyrotechniku, házeli ji po sobě a podařilo se jim tu hrabanku zapálit,“ dodal Salov.

Policisté informovali o zadržení jednoho člověka, kterého podezřívají z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek pro Seznam Zprávy uvedl, že jde o 25letého muže, který nadýchal přes 1,6 promile.

Zástupci NP České Švýcarsko v pátek před desátou hodinou ráno informovali, že cesta k Pravčické bráně je již průchozí, ale místo budou z preventivních důvodů v následujících dnech monitorovat.

Hasiči v Českém Švýcarsku zasahovali loni od 24. července, šlo o největší lesní požár v historii republiky. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. S plameny v těžce přístupném terénu bojovali hasiči přes 20 dní, nasazováno bylo denně několik vrtulníků včetně hasicích letounů ze dvou zemí.

Petra Pavlikova ( 19. května 2023 13:07 )

To už je po kolikáté? To už dělají naschvál, co sem vůbec lezou? Kdybych šla já něco takového dělat do Německa, ještě by po mě stříleli. A to jako teď řekne, my jsme byli opilí a nějak nám to uklouzlo, bo co? Ať jdou do ***e už Němci posraný.

stoura ( 19. května 2023 07:41 )

Napsal jste to úplně perfektně a pravdivě!!!

Konvalina Jaroslav ( 19. května 2023 07:36 )

V Česku neumíme trestat cizince. Cizinec řekne, že nemá peníze, dá se jím složenka a peníze už nikdo neuvidí. S Čechy v cizině se nikde moc nepářou. Nemáš na zaplacení tak ti něco zabaví a vyřízeno.

msamec3 ( 19. května 2023 05:41 )

Nechat zaplatit kompletně všechno a zavřít v Německu byplatil až do smrti

verka1 ( 18. května 2023 17:26 )

Tady nemůžou zakázat střílet petardy, byznys 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání