Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Kratom může zabíjet děti. K dostání legálně v centru Prahy, varuje adiktolog

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
12. července 2022
05:00

Mezi mladými lidmi je v současnosti populární přírodní látka kratom, která pochází z jihovýchodní Asie. Zelený prášek obsahuje spoustu alkaloidů, které ovlivňují lidskou psychiku. Nejnebezpečnější je ale mytragynin, který u dětí v nadměrném množství může zastavit i dech! Prodej kratomu není v Česku nikterak omezený, řekl adiktolog Adam Kulhánek v Blesk Podcast.

V malém množství jako kafe, ale v tom velkém jako heroin. Tak podle odborníků působí nová volně dostupná látka kratom. Zelený prášek se v Asii nejprve užíval k lékařským účelům, ale našel si cestu i do Česka. Jenže zatímco v některých státech jihovýchodní Asie je podle Adama Kulhánka, vedoucího Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku na Klinice adiktologie Karlovy Univerzity, jeho užívání regulováno, v Česku je volně k prodeji. „Na export se ale z těch států může vyvážet,“ zmiňuje paradox.

Zelený prášek je k dostání v e-shopech, ale prodává se také v automatech v centru Prahy. „Prodejci hovoří o tom, že ta látka je pro účely sběratelství. Čili, že to je suvenýr a není určený k lidské konzumaci. Nedodávají k té látce další informace, o účincích nebo rizikovosti tak, aby se vyhnuli zákonu,“ vysvětlil Adam Kulhánek v podcastu. Jak rychle na něm vzniká závislost, nemají vědci zatím prokázané, ale mohlo by to být podle Kulhánka podobné jako u opiátů, mezi něž počítáme morfium nebo heroin.

Kromě nebezpečí vzniku závislosti může látka uškodit při konzumaci zvýšeného množství. Největší riziko hrozí nezletilým uživatelům: „Pokud dítě užije množství kratomu, které bude příliš vysoké, tak v útlumu bude mít potlačenou bolest, lehkou euforii, bude utlumenější, zrelaxované. Kdyby ale ta dávka byla nadměrná, tak ten útlum může být tak velký, že to může utlumit dýchací centrum a dítě může přestat dýchat,“ varuje před rizikovými následky adiktolog.

Na čem u českých dětí vzniká momentálně největší závislosti, jak je lze odnaučit kouřit nebo jak se adiktologovi žije v Česku, prozradil Adam Kulhánek v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Kratom může zabíjet děti. Látku lze koupit legálně, varuje adiktolog  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

deratizater ( 27. října 2022 07:40 )

Kratom pomáhá i těm kteří chtějí přestat s užíváním drog ale mají silné abstinenční příznaky a tak se bojí přestat s užíváním drog a to by se mělo hlavně propagovat.

deratizater ( 27. října 2022 07:25 )

Je kolem toho čajíčku Kratomu zbytečný humbuk . Je to výborný nápoj pro ty kterým chybí energie,trápí je stres a chtějí být v pohodě. Kratom užívám v malých dávkách nepravidelně a pomáhá mi překonat nástrahy stáří což jsou chronické bolesti ,nespavost a nedostatek energie .Je to přírodní látka která může nahradit mnohé chemické léky s mnohými nežádoucími vedlejšími účinky které Kratom nemá
pokud se užívá s rozumem. Měla by se spíše dělat osvěta ve stylu všeho moc škodí ve větší dávce varovat před silným výluhem nad 5gramů a nepít ho často a pravidelně podobně jako je to s alkoholem nebo kávou.Je lepší když si student ve stresu udělá slabý čaj z Kratomu než by sháněl nějaké chemické srajdy.

Hanafi Oioi ( 13. července 2022 16:09 )

Prosím pozvěte si někoho se vzděláním ve farmakologii a ne adiktologa, když chcete mluvit o účinkách látky.

Zobrazit celou diskusi