Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Podcast: Top Gun vypálil rybník marvelovkám. Rakeťák oproti Příběhu hraček pohořel

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
6. července 2022
05:30

Jaro přineslo divákům filmové hody. Sezónu blockbusterů zahájil marvelovský Doctor Strange, který se snažil těžkopádně propojit děj z Avengerů. Oproti němu Tom Cruise v Top Gun: Maverick zazářil v kokpitu stíhačky i mimo něj. Jurský svět: Nadvláda se zase pokusil spojit hned 5 různých filmů a Rakeťák doletěl pod úroveň Toy Story: Příběh hraček, na který odkazuje. Celé recenze si pusťte v podcastu Kulový Blesk.

Ačkoliv nikdy neskončil, lze mluvit o comebacku roku! Tom Cruise si po 36 letech oblékl leteckou kombinézu a ve skutečných stíhačkách s sebou nechal házet víc než odvážlivci na centrifuze. Dle Marka Slováka za to může částečně jeho scientologická víra, která si zakládá na tom, že členové církve nemají strach ze smrti. Top Gun: Maverick je protipól k dnes populárním akčním snímkům natáčených před obřími zelenými plátny. 60letý Cruise chtěl totiž s režisérem Mavernicka - Josephem Kosinskim, dosáhnout nejrealističtějšího dojmu. A daří se mu to.

První díl má dle mnohých diváků „gay vibe“, kdy se letci společně sprchují, v šatnách si do půl těla nazí povídají a často se přátelsky dotýkají a objímají. V novém filmu to již není a vytratila se i náborová propaganda, kdy se v 80. letech lidé hlásili k americké armádě. Tyto prvky pokračování ztrácí a všemu problémovému nebo podezřelému se filmaři vyhýbají. Nový Top Gun se snaží být apolitický, kdy americké stíhačky střílejí po neznámých útočnících. Jenže všichni ví, že ony stíhačky patří Rusům a film tiše podporuje republikánskou Ameriku. Přesto všechno se dle našich recenzentů jedná minimálně o film první poloviny roku 2022.

Top Gun: Maverick dostává od Marka Slováka 90% a Marie Barešová se dojala až na 100% ze 100. 

Pořad Kulový Blesk připravují filmoví odborníci Marek Slovák a Marie Barešová. Pořad Kulový Blesk připravují filmoví odborníci Marek Slovák a Marie Barešová. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Blesk.cz vám nově přináší pravidelný podcast Kulový Blesk, na který se můžete těšit každou středu. Filmoví odborníci Marek Slovák, Marie Barešová rozeberou největší hity a popíší aktuální trendy. Podcasty můžete poslouchat i ve vašich oblíbených podcastových aplikacích. Děkujeme vám za každý odběr nebo sledování Kulového Blesku.

Kdo od Rakeťáka čekal další pokračování oblíbené série Toy Story: Příběh hraček, byl jistě zklamaný. Nová pixarovka s kosmonautem Buzzem Rakeťákem totiž stojí mimo děj tetralogie. Jedná se o film, který viděl Andy a kvůli němuž si přál hračku zeleno-bílého kosmonauta se spoustou čudlíků. Andy měl sledovat sci-fi biják, který vzniknul v 80. letech, ale svojí poetiku čerpá zejména z 50. a 60. let. A aby toho zmatení nebylo málo, tak Andy Rakeťáka viděl v 90. letech a mělo se jednat o hraný film, nikoliv animovaný.

Dětské diváky čeká drobný IQ a znalostní test, neboť jim budou animovaní hrdinové vysvětlovat cestování v čase vycházející z Nolanova Interstellaru. Rakeťák odkazuje na celou herní sérii a je z něj patrné, že nový animovaný film neaspiruje na nominaci na Oscary, ale má být především reklamou na hračky, knížky, hry, trička a další merchendasing k filmu a sérii Toy Story. Oproti ní je to ale mírné zklamání.

Rakeťák si u Marka Slováka doletěl pro 70% ze 100.

Jurský park z roku 1993 znamenal v kinematografii zlom z hlediska filmových efektů. Na scénu s tyranosaurem rexem, jak funí a dobývá se do terénního automobilu nezapomnělo nejedno dítko, včetně filmové expertky Marie Barešové. V Jurském světě: Nadvláda se spojují dějové linie sérií Jurský Park a Jurský svět, než se ale obě linky konečně protnou, trvá to přes hodinu.

Hvězda filmu Chriss Pratt, který se proslavil jako nejhorší superhrdinský nápadník ve Strážcích Galaxie, působí v Jurském parku unaveně a nedůvěryhodně. Snímek navíc během první hodiny zběsile střídá polohy a žánry, takže sledujeme eko-thriller, eko-horror, western, melodrama, špionážní dobrodružství citující Bonda, Bourna a další. Na poslední přibližně hodinu přijde konečně vytoužený survival film, kdy hrdinové utíkají nebo umírají pod pařáty a v zubech prehistorických monster.

Jurský svět: Nadvláda si vysloužil od Marka Slováka 50% ze 100% a od Marie Barešové 60%.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství je pokračování prvního dílu, ale zároveň navazuje na vyvrcholení dvou dílů Avengerů, v nichž vystupovaly všechny důležité postavy ze světa Marvelu. Ve dvojce s šarmantním Benedictem Cumberbatchem musí divák nejen znát všechny předchozí „marvelovky“, ale ideálně se orientovat v seriálech, aby pochopil množství narážek a dějových obratů.

Režisér Sam Raimi je pověstný tím, jak dokáže vytvořit přenádherné vizuální scény. Zároveň lze u jeho filmů očekávat, že jeho snímky budou šovinistické až misogenní, což je něco, s čím ženské divačky mají problém. Podle Marušky Barešové atraktivnost a vizualita scén filmu opravdu dominuje. „Na druhou stranu, i když je potenciál mnohosti vesmírů, paralelních světů nezměrný, tak pro mě to zas až tak atraktivní nebylo. Výjimkou byly závěrečné scény,“ láká ke shlédnutí na Disney+, kde je film aktuálně ke zhlédnutí.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství získal od Marka Slováka 90% ze 100% a Maruška Barešová mu dala 60%.

Video  Kulový Blesk: Top Gun vypálil rybník marvelovkám 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi