Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Energie zdražují... a vedení ČEZ si rozdá štědré odměny. Beneš získá skoro 35 milionů

Aktualizováno -
30. května 2022
11:34
Autor: ČTK - 
30. května 2022
09:47

Všichni členové představenstva energetické společnosti ČEZ mají nárok na plnou výši roční odměny za loňský rok. Šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš tak dostane na odměnách celkem téměř 34,9 milionu korun. Další odměny dostane z dceřiných firem ČEZ. Vyplývá to ze zprávy o odměňování, kterou společnost zveřejnila na webu. Osm členů představenstva ČEZ si na odměnách za loňský rok rozdělí celkem téměř 135 milionů korun. V průměru tak na každého z nich připadá 16,9 milionu. Zpráva přišla jen pár dní poté, co ČEZ oznámil, že zdraží elektřinu i plyn.

Kolik kdo dostane

  • Celkem si osm členů představenstva rozdělí 135 milionů Kč
  • Generální ředitel Daniel Beneš získá 34,9 milionů korun Kč
  • Ředitel divize finance Martin Novák získá 20,1 milionů korun Kč
  • Ředitelka divize správa Michale Chaloupková získá 14,6 milionu Kč
  • Ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani získá 18 milionů Kč
  • Ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač získá 18 milionů Kč
  • Ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek získá 14,4 milionu Kč

Pohyblivá a pevná složka

Celková odměna člena představenstva se člení na pevnou a pohyblivou složku. Pohyblivá složka odměny závisí na plnění ukazatelů výkonnosti, které stanovuje a vyhodnocuje dozorčí rada. Nárok na plnou výši pohyblivé složky mají za loňský rok všichni členové představenstva, uvádí zpráva.

Nejvyšší odměnu získá generální ředitel společnosti Beneš. Díky pohyblivé složce má nárok na 20,1 milionu Kč a dalších 14,7 milionu činí pevná složka. Celkem tak dostane téměř 34,9 milionu Kč. Další peníze inkasuje z dceřiných firem ČEZ.

Druhou nejvyšší odměnu, 20,1 milionu Kč, získá ředitel divize finance Martin Novák. Na 18 milionů Kč si shodně přijdou místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač. Ředitelka divize správa Michale Chaloupková získá na odměnách za loňský rok 14,6 milionu Kč a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek téměř 14,4 milionu Kč.

Nejnižší odměny dostanou členové představenstva Ladislav Štěpánek a Jan Kalina, a to necelých devět respektive šest milionů korun. V obou případech jde o odměnu pouze za část roku, kdy byli členy představenstva. Kalina je členem představenstva ČEZ od loňského 29. června, nahradil právě Štěpánka.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2021 dosáhl 9,9 miliardy Kč, o 4,4 miliardy více než v předchozím roce. Provozní výnosy skupiny meziročně stouply o 14,1 miliardy na 227,8 miliardy Kč vlivem vyšších tržeb z prodeje elektřiny, tepla, plynu a uhlí.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš minulý týden vyzval vládu, aby použila desítky miliard z nerozděleného zisku firmy na pomoc podnikatelům, kteří se kvůli vysoké inflaci potýkají s prudce rostoucími výrobními náklady a úroky z úvěrů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům, avšak při jejich rozdělování je na místě obezřetnost, aby tento krok nedal další impuls už tak rychle rostoucí inflaci.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

AHel ( 10. listopadu 2022 18:52 )

Krásná informace....ať jde Fiala a ostatní do pekla...to se může stát jen u nás, nehorázné, to už ani nestojí za rozčílení

BabcaN ( 31. května 2022 23:52 )

Ano, nas, kteří platime rekordni zisky CEZu. Vedeni firem s energiemi a pohon.hmotami se to netyka, naopak, ti si rozdeluji nase penize.

BabcaN ( 31. května 2022 23:48 )

Je to hnus. V dobe kdy spousta rodin nema uz ani na jidlo, ziji na pokraji chudoby a CEZ si rozdeluje nase penize. Pritom nam tvrdi ze vysoke ceny jsou zpusobeny valkou a kdovi cim jeste. Kde vzali tedy ty rekordni zisk? Z kapes nejchudsich. Neni jim na bliti? Tady je videt jak funguje v praxi vymluvy typu "my za.vysoke ceny nemuzeme, to valka na UA ap". Jakpak se tedy stalo ze ma CEZ rekordni zisky?
Typicka vymluva pravic.vlady

MrZdeny01 ( 31. května 2022 13:31 )

Jestli pan Fiala neví jak pomoci lidem v Česku není snazší způsob než snizit daň z příjmů???

1pravda1 ( 30. května 2022 17:16 )

no prý ji dal náramek za půl mega... prý běžný dárek

Zobrazit celou diskusi