Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlína nezhubla ani s výživovým poradcem. Má právo na vrácení peněz, tvrdí právník

Autor: Hana Langrová - 
30. června 2019
06:20

Pavlína dala za hubnoucí program tisíce korun. Půl roku se opravdu snažila a řídila doporučenými radami. Ale výsledek, který výživový poradce sliboval, se nedostavil. Ne každý se do formy dokáže dostat sám, a tak se stále více lidí svěří do rukou odborníků na výživu s vidinou, že pod dohledem zkušeného zaručeně zhubnou nebo naberou svaly. Blesk Zprávy zjišťovaly, na co si klienti před podpisem smlouvy musí dát pozor a jestli má nespokojený zákazník vůbec právo na reklamování takové služby.

Pavlína (43) se po narození svého syna snažila zhubnout několik měsíců sama. I když počítala kalorie a cvičila, nepodařilo se jí shodit víc než kilo. Rozhodla se poradit s odborníkem a do svého zdraví investovat 18 tisíc korun.

Říkala jsem si, že nic není víc důležité než investice do zdraví. Samozřejmě, že někdo to může brát jako rozmar, ale vždycky jsem měla problémy jíst kvalitně a pravidelně a říkala jsem si, že zaplacením větší částky budu i sama motivovaná dodržovat doporučené návyky, porce a typ stravování,“ vypráví o svých představách žena a dodává, že nikdy nebyla vyloženě tlustá, ale trápil jí poměr tuků a svalů.

Chtěla jsem zlepšit svůj zdravotní stav, proměnit tuk na svaly a celkově tak zlepšit kvalitu svého života.“

První důkazy přišly už v počátcích

Výživový poradce jí vyrobil jídelníček na míru a přišel i se zajímavými recepty. „Z počátku bylo vše v pořádku, ale po dvou měsících jsem zjistila, že jsem sice zhubla dvě kila, ale svalů a ne tuků, což byl přesně opak toho, co jsem chtěla. Navíc mi poradenská firma už podruhé změnila konzultanta, se kterým jsem se pravidelně radila na osobních schůzkách i po mailu,“ vysvětluje žena a dodává, že jí každý z poradců říkal něco jiného a mohlo tak dojít k chybám ve stravování, za které nemohla.

Tehdy jsem si postěžovala šéfovi firmy a situace se trošku zlepšila, dokonce jsem nabrala nějaké svaly a tuky šly dolů, nicméně pak jsem se při tenise zranila a musela jsem přestat cvičit. Poradce pružně nereagoval a přišel šílený jojo efekt,“ říká smutně Pavlína a dodává, že má teď ještě méně svalů a více kilo než před hubnoucí kúrou.

Nekvalitní služby lze reklamovat stejně jako například vadné zboží. Reklamace však může být ztížena skutečností, že smlouvy o poskytnutí služby jsou zpravidla uzavíraný ústně, a tak i obsah poskytnuté služby je sjednán pouze ústní dohodou stran. Důležité bude, aby se strany ještě před poskytnutím služby domluvily na jejím přesném obsahu, sdělily si své představy a další detaily,“ radí Eva Jurčíková z internetové poradny Vaše nároky.

Nespokojení mají právo na slevu i vrácení peněz

Jestliže nebude zákazník v průběhu poskytování služeb spokojen, měl by svůj názor sdělit ihned. „Pokud poskytnutá služba nebude odpovídat službě sjednané smlouvou, může se zákazník na poskytovatele obrátit s reklamací a zkusit požadovat například slevu,“ doplnila Jurčíková.

To potvrzuje i tiskový mluvčí České obchodní inspekce (ČOI). „Pokud je člověk se službou hrubě nespokojený, může požadovat i celou částku. Je důležité si ohlídat zákonnou třicetidenní lhůtu. Pokud poskytovatel služby neřeší a nevyřídí oprávněnou reklamaci, považuje se to za podstatné porušení smlouvy. To znamená, že již nemusíte čekat, ale můžete od smlouvy odstoupit a žádat zpět kupní cenu,“ doporučuje Jiří Fröhlich.

Právo od smlouvy odstoupit je ovšem nutné uplatnit u prodávajícího. Česká obchodní inspekce nemůže donutit prodejce vrátit spotřebiteli zpět částku, přestože na ni má nárok.

To může učinit výhradně soud, je však možné se pokusit ještě o mimosoudní řešení,“ poradil tiskový mluvčí ČOI.

Jako důkazy postačí i SMS nebo e-maily

Nejdůležitější je při reklamaci služby nashromáždit co nejvíce důkazů. „Aby byla reklamace oprávněná a vymahatelná, je potřeba prokázat porušení smlouvy. Ta může být i ústní, ale spotřebitel může poukázat i na reklamu, jiná tvrzení (například na webu) a jiné obdobné závazky či sliby. Vše lze použít, i SMS zprávy, zprávy na chatu či samozřejmě e-maily,“ doporučuje advokát Ondřej Preuss, zakladatel služby DostupnyAdvokat.cz.

Největší úskalí však právník vidí v prokázání, že se klient řídil radami poradce. „Pokud je však v konkrétní situaci jeden dodavatel a postupně mění poradce a ti si protiřečí, je porušení zjevné. Jinak to lze prokazovat i svědky a písemnými záznamy,“ doplnil Preuss.

V opravdu závažných případech, kdy zákazníkovi vznikla například újma na zdraví,může zákazník žádat další peníze „Výši újmy by v případě nemožnosti dosáhnout dohody určil na návrh soud. Záležet tedy bude na tom, jak šikovně je formulována smlouva s poradcem, či objednávka, nebo jeho reklamní sliby, a na tom, co dokáže spotřebitel prokázat,“ uzavřel advokát.

 

tarrica ( 30. června 2019 20:29 )

Také jsem po padesátce nabrala kg ,sedavé zaměstnání,stres, hormony. Poradila jsem se také s výživovým poradcem, udělal mi jídelníček za 5 tis.Kč a... já přibrala 3 kg za celou dobu! Striktně jsem jej dodržovala, do práce chodím celý život pěšky 2,5 km tam,2,5 km zpět- prostě nemám řidičák, Doma dva 30 kg psi, tak denně 3x venčit ,dcera mi dala krokoměr-dalších 5-6 km denně. Pohybu mám opravdu hodně, přesto nehubnu i při dodržení jídelníčku.Jediný můj hřích je 1 káva denně oslazená lžičkou cukru- při sestaveném jídelníčku ani ta ne. Také mně tehdy poradce nepomohl, ale vrátili mi polovinu peněz bez řečí . Kila mám navíc, ale úsměv mi to nevzalo- no co už teď na stará kolena hlavně ať jsem zdravá/kupodivu ani cholesterol, ani cukrovka, jen vyšší tlak-ale ten už od mládí/
Neodsuzujte všechny s nadváhou , někdy se opravdu snažíme a efekt žádný...

baronessa ( 30. června 2019 11:54 )

Poradila bych i zadarmo. V současném počasí je na zhubnutí velká šance. Na obrovské porce snad nikdo chuť nemá, přemaštěné mastné jídlo spíš odradí. Melouny, saláty, bezmasá jídla nebo kuřecí na přírodno - k tomu třeba pohanka s vajíčkem a rajčaty - sladké se nahradí ovocem...ať nikdo netvrdí, že tohle si nemůže doma zavést sám a bez placení nějakým chytrákům.

roka77 ( 30. června 2019 11:46 )

Malý dvorek a dlouhý bič a byla by hubená během pár dní, prasnice vyžraná.

Jarabak ( 30. června 2019 11:29 )

Mohl to být šarlatán, nebo prostě podcenil panin stav a rozpoložení mysli. Tak ať peníze vrátí, pokud sliboval zhubnutí. Nicméně, kdo cvičí a jí přiměřeně, ten zhubne. Kdo nemůže zhubnout, tak buď moc žere, nebo je línej, nebo obojí. Svaly chlapům taky nenarostou samy. Žádné zázračné snadné cvičení neexistuje. jen dřina a disciplína. Tak je to se vším. S penězma, s hubnutím. Ohledně těch peněz, to samozřejmě mluvím o normálních lidech, kteří nezdědili miliony, nebo nejsou v ano, nebo nedělají pro ano (státní zaměstnanci, důchodci, samoživitelky, ...). prostě pokud nejste privilegovaná kasta, musíte dřít, i na sobě. Výsledky se dostaví. Nejlepší nebudete nikdy, ale lepší, než jste, budete určitě.

Osviceny ( 30. června 2019 11:12 )

Dneska jsou muzi zoufali. Na jednu zenu 10 chlapu. I takove prase jako je ta pani bude mit vzdy kolem sebe 3-4 nadrzenecky takze nechapu proc by se mela snazit hubnout...

Zobrazit celou diskusi