Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Znásilnění dívky u Lukavce: Složka obviněného Afričana odhalila další násilí!

Autor: ital, miv - 
26. června 2019
12:44

Státní zastupitelství v Litoměřicích ověřilo totožnost muže obviněného ze znásilnění nezletilé dívky na severu Čech. Jeho otisky prstů porovnali s údaji na německých úřadech. Tamní záznamy ukázaly, že je zde cizinec vedený jako „osoba s agresivními pohnutkami“. Doposud však nikdo nezjistil, z jaké africké země skutečně pochází, neboť prý svou skutečnou národnost zamlčuje z taktických důvodů. Za jeho čin mu hrozí až 10letý pobyt ve vězení.

K hrůznému činu došlo minulý týden v úterý u obce Lukavec na Litoměřicku. Abdallah I. D. (29) tu kolem poledne podle obvinění znásilnil teprve šestnáctiletou dívku, která si přes pole zkracovala cestu. Policisté ho zadrželi krátce po činu a obvinili z násilného a majetkového trestného činu, dívce měl totiž navíc ukrást telefon. Ihned poté se objevily informace, že jde o afrického migranta, jemuž v Německu zamítli žádost o azyl, a navíc tam skončil ve vězení za násilné trestné činy. Osudné úterý měl být propuštěn z výkonu trestu v Drážďanech.

„Ověřili jsme daktyloskopií, že skutečně ta osoba, kterou jsme obvinili a nachází se ve vazbě, je tatáž, která v Německu žádala o azyl,“ řekla pro iRozhlas.cz šéfka litoměřického Okresního státního zastupitelství Kateřina Doušová. Podle ní však stále není jisté, jestli jím uvedená totožnost je skutečná. 

Ve čtvrtek odpoledne rozhodl Okresní soud o cizincově vzetí do vazby. Podle slov soudce Miroslava Kureše existuje obava, že by muž mohl utéct a trestnou činnost páchat opětovně. „Je to osoba bez jakéhokoli zázemí, bez dokladů, je to osoba na pohybu,“ vysvětlil Kureš. Obviněný, který proti rozsudku podal stížnost, prý u soudu mluvil nejdříve arabsky a poté francouzsky. Vypovídal však pouze v útržcích a s policií stále nespolupracuje. Jeho stížností se má zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Doposud se nepodařilo zjistit, z jaké země cizinec pochází. Mohla by to být Libye či Mali, jak vyplynulo ze soudního zasedání. Státní zástupkyně Doušová však sdělila, že muž uvedl ještě další možnost. Podle Doušové o svém původu záměrně mlží. V Německu ho ale podle Rozhlasu vedli jako „osobu s agresivními pohnutkami“ a po propuštění z výkonu trestu dostal povinnost vycestovat ze země, nebyl tedy přímo vyhoštěn. 

„Není bez zajímavosti, že jen v roce 2018 byl třikrát tamními orgány řešen pro ublížení na zdraví nebo pro násilnou trestnou činnost. V letošním roce má už také jeden záznam a v roce 2017 má záznam pro útok na tamního činitele,“ řekl Kureš portálu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání