Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Z výletu za kamarády se stala noční můra: Danielovi policie málem sešrotovala auto, platí tisíce

Autor: Hana Langrová - 
26. června 2019
06:10

Výlet za přáteli do Liverpoolu se pro Daniela Hnitku (24) z moravského Příboru změnil v noční můru. Místní policie zabavila muži z Česka automobil a od minulého pondělí platí jednu pokutu za druhou. Důvod byl prostý: řídil automobil své matky a pojištění na zelené kartě bylo také na její jméno. Nepomohlo ani předložení smlouvy o pronájmu, plná moc, ani potvrzení a výpisy z banky, že se na auto platí řádně pojistka. Po osmidenním čekání a trávení času na policejní služebně se muži dostalo pomoci ze strany pojišťovny a ministerstva zahraničí. Jestli ovšem dostane peníze za pokuty zpět, netuší.

Nepobyl v rodišti legendárních Beatles ani dvě hodiny a už ho stavěla místní policie. „Obvinila mě, že nemám platné pojištění a auto mi zabavila. Na místě jsem musel zaplatit 300 liber (asi 8500 Kč) pod výhrůžkou vazby. V autě mi zůstaly všechny věci,“ vypráví zoufalý muž s tím, že doufal, že se celá situace vysvětlí. Od té doby zaplatil další pokutu 150 liber (4200 Kč) a za každý den „parkování“ auta na policejním parkovišti 30 liber (osm dní, 6800 Kč), další nemalé výdaje padly na taxíky a právníka. 

Do Velké Británie prý nejel nepřipravený. Předvídal, že jako turista by mohl mít problém, když je auto jeho matky. „Měl jsem potvrzení od majitele, že tento vůz mohu řídit a není kradené – mám smlouvu o pronájmu, mám plnou moc, mám také potvrzení od pojišťovny, že se na auto platí řádně pojistka, mám dokonce výpis z banky, kde jsou patrné platby za pojištění. Na cestování po Evropě jsem si také udělal pojištění s právním pojištěním motoristů,“ upřesnil muž z Moravy.

V Británii musí být řidič uvedený v zelené kartě

Pojišťovna právní ochrany potvrdila, že je v úterý 17. června požádal o pomoc týkající se zabavení vozidla. „Vozidlo bylo zabaveno z důvodu nepředložení relevantního dokladu o pojištění ve smyslu britského práva, kdy je nezbytné, aby u dokladu u pojištění vozidla byl uveden i konkrétní řidič,“ vysvětlila Barbora Pospíšilová, vedoucí právního oddělení pojišťovny DAS.

V Česku se jméno řidiče v dokumentu nemusí uvádět, proto mladý Čech předpokládal, že předložení tzv. zelené karty je dostačující. „Díky naší intenzivní komunikaci s potřebnými britskými úřady, konzulátem České republiky a britskou policií se podařilo zabránit možnému sešrotování vozidla, popř. jeho propadnutí britské policii. Od britské policie jsme již získali potřebné dokumenty pro navrácení vozidla,“ dodala Pospíšilová.

Auto málem sešrotovali. Pomohl Generální konzulát

Podle ministerstva zahraničních věcí britská policie muži automobil zabavila s vysvětlením, že dle jejích údajů je rezidentem Velké Británie a je tudíž povinen mít auto přihlášené na britských registračních značkách a pojištěné na svou osobu. „Po několikadenním marném jednání s místní policií se muž obrátil na Generální konzulát (GK) v Manchesteru, který s ním byl každý den ve spojení a poradil mu, jak postupovat,“ popsala Hana Klučarová, tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Ve středu byla na policistu, který měl případ na starosti, podána stížnost, že nechtěl příliš komunikovat s řidičem ani s konzulátem. V úterý 25. června měl být automobil podle britský zákonů sešrotován.  

Za poslední dva dny se i díky urgencím Generálního konzulátu podařilo zajistit veškeré dokumenty, které britská policie vyžadovala k tomu, aby mohl být automobil vydán – jejich komplet dnes ráno odeslal právník pojišťovny přímo vyšetřujícímu policistovi. I na základě naší stížnosti rozhodlo nadřízené oddělení policie o prodloužení lhůty k řešení případu o 14 dní,“ vysvětlila Klučárová.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sebr ( 26. června 2019 09:04 )

Jak je vidět, tak jsme pro Brity poddruh ještě za musulmany a musí s námi tak jednat. Policajt blbej jak flaška od piva, který ani neví, kde Česko leží. Na vyznavače mešit by si tak nevyskakoval.

gepama ( 26. června 2019 07:54 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Taurus70 ( 26. června 2019 07:07 )

Byl jsem tam na zajezde pred dvema lety a uz tenkrat to byla sama cerna drzka ,atrakci jsme byli spise my pro ne to se nebavme o tom ze jsme od delegatky dostali seznam ctvrti kam se bilym nedoporucuje chodit ,bavim se o Londynu mozna zbytku naroda krivdim ale rozhodne se to neda srovnat s Italii nebo Reckem i kdyz ani tam to ted uz neni buhvi co,multikulti zacina nest sve ovoce budme radi za to co mame a drzme se toho za kazdou cenu!!😵😵😵

Zobrazit celou diskusi