Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lidé čekali na záchranu na střechách aut. Británie se před vlnou veder potýká se záplavami

Autor: Darina Jíchová - 
25. června 2019
14:39

Evropa se chystá na extrémní vlnu veder, teploty by podle odborníků měly lámat rekordy, nicméně Velká Británie se včera potýkala se zásahem bouří, vichřice a přívalových dešťů, nápor špatného počasí přetrvává i dnes. Ve Skotsku vydatné pršení způsobilo bleskové záplavy, které například obyvatele Edinburghu zastihly nepřipravené. Deště by se měly přesunout na jih, meteorologové varují, že vlna veder ale Británii nemine, napsal deník Daily Mail.

Očekává se, že ve druhé polovině týdne se teploty budou pohybovat kolem 40 stupňů, zatímco ostatní části Evropy už si „užívají“ sluníčka, v Británii se ochladilo na 18 stupňů. Pokles teploty přinesla bouře spojené s deštěm a vichřicí. Jen ve skotské metropoli Edinburghu během tří hodin spadlo tolik srážek, kolik odpovídá skoro dvoutýdennímu pršení.

Přívalové deště v Edinburghu způsobily bleskové záplavy. Přívalové deště v Edinburghu způsobily bleskové záplavy. | Profimedia.cz

Stoupající voda zaplavila ulice, uvěznila lidi v domech a řidiče v autech. Lidé ze svých vozů vylézali okýnky a na jejich střechách čekali na záchranu. Pršet má ale podle předpovědí dál, meteorologové varují před bleskovými záplavami v jižní Anglii, vichřicemi a bouřemi.

„V životě jsem nic podobného nezažil“

„Ulicemi města se valily proudy vody. Byl to šok, v životě jsem nic podobného nezažil,“ popsal záplavu v Edinburghu Peter O’Brien (53), dodal, že docházelo k výpadkům proudu po celém regionu a ke komplikacím v dopravě, hlavně městské. „Řekli nám, že musíme opustit tramvaj, protože za chvilku ji voda vykolejí. Když jsem se podíval ven, bylo to, jako bych koukal na moře,“ uvedl O’Brien.

O’Brien a další cestující se ukryli v garáži. „Bylo to šílené, pak zrušili i autobusové linky, i kdybych chtěl jít domů, nemohl jsem. Asi za hodinu bylo po všem, voda ale venku zůstala stát, ulice byly neprůjezdné, spoje přerušené,“ prohlásil O’Brien. Meteorologická stanice vyhlásila žlutý stupeň varování, který bude platit v úterý i ve středu na celém území Británie.

Mají padat rekordy

Už ve středu by ale teplota měla rapidně stoupnout, zmizet by mělo i vlhko spojené s bouřemi. V Británii i v celé Evropě by mělo být tepleji než v Egyptě nebo v Thajsku. V Německu se očekává, že bude zlomen teplotní rekord z roku 2015, kdy bylo naměřeno 40,3 stupně. Předpokládá se, že by mohl padnout i český rekord z roku 2012 a teplota přesáhne tehdejších 40,4 stupně. Podle meteorologů bude teplota atakovat i britské maximum z roku 1978, v Southamptonu se teplota vyšplhala na 35,6 stupně.

„V Británii se neočekávají tak vysoké teploty jako ve Francii, Španělsku nebo Belgii, ale i tak to pro království bude neobvykle teplé počasí,“ uvedla mluvčí Meteorologické stanice Nicola Maxeyová. „Extrémní teploty přinese teplý vzduch ze severní Afriky,“ vysvětlil meteorolog Simon Partridge.

 

Zobrazit celou diskusi