Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V budějovickém babyboxu našli holčičku. Byla v dece a leopardí kůži

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: archiv Blesku, profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
17. října 2018
08:56

Do babyboxu v budově tamní záchranné služby byla v noci na dnešek odložena novorozená holčička. Na první pohled se zdá být zdravá a váží zhruba 4 kilogramy, jak uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Holčička je tak první dítě odložené do schránky v Českých Budějovicích a celkově je letos šestnáctým dítětem odloženým do babyboxu v Česku.

Dívka dostala jméno Ivanka a podle zakladatele sítě babyboxů, Ludvíka Hesse, byla odložena v modré dece a žlutém ručníku i s kouskem leopardí kůže.

V celé ČR bylo v babyboxech od jejich zavedení v roce 2005 zanecháno již 178 dětí. Ivanka zvýšila skóre holčičky versus kluci na 103:75, uvedl Hess. Připomněl, že před týdnem někdo odložil novorozené děvče do schránky v Neratovicích.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luppe ( 17. října 2018 09:36 )

Buďme rádi, že žije a jistě najde milující srdíčko

Zobrazit celou diskusi