Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spor o „p*ču zatracenou“: Další host promluvil o hádce Pajerové v rozhlase, co slyšel?

Autor: simao, var - 
22. listopadu 2017
19:57

Režisér Igor Chaun poskytl rozhovor Reflexu, ve kterém potvrzuje, že komentátor Jan Macháček nejspíš nazval Moniku MacDonagh Pajerovou v debatě o 17. listopadu „p*čou“. Zároveň odhalil, co se ve studiu dělo poté, co Jan Macháčka odešel ze studia. Zavládla tam prý hustá atmosféra, Monika Pajerová se ale prý dobře bavila. Dokonce měla psát přátelům SMS zprávy, ve kterých útočí na Macháčka, uvedl Chaun pro Reflex. Podle Českého rozhlasu ale žádné urážky nezazněly.

Podle Igora Chauna Jan Macháček při odchodu ze studia „cosi zamumlal“. Podle Chauna pronesl Macháček větu: „Nějakou p*čou se nenechám kádrovat.“ Nicméně ale sám připouští, že se mohl přeslechnout. Také dodal, že výrok neadresoval přímo Pajerové, ale prý řekl obecnou tezi, která pramenila z jeho rozhořčení.

Chaun popisuje, že ve studiu po Macháčkově odchodu vznikla hustá atmosféra. Jediná Pajerová se podle něj dobře bavila. Moderátor Petr Schwarz, který se cítil zodpovědný za nastalou situaci, se prý běžel poradit do rozhlasové režie.

Po odchodu Macháčka se debata o 17. Listopadu podle Chauna rozjížděla ztuha. Následovala krátká přestávka a potom hosté pokračovali v povídání.

Cítil jsem to tak, že Monika zneužila pozvání do veřejnoprávní instituce a neprojevila základní slušnost. Jak vůči hostitelům, tak vůči ostatním hostům. Nedosti na tom, začala pak ze sebe dělat hrdinku a oběť cenzury,“ popisuje Chaun.

Chaun: Pajerová rozeslala po natáčení smsky

Chaun také zjistil, že Pajerová poté začala rozesílat SMS zprávy: „Vhled do toho, co nás čeká…! Včera natáčení v ČRo k 17. 11., a jakmile jsem řekla, že Babiš je velkým nebezpečím pro demokracii a že mě mrzí, že takový kdysi dobrý Jan Macháček se nechává Babišem platit jako ředitel toho tzv. Institutu, Macháček vyskočil a se slovy ‚ty p*čo jedna zasr…‘ vyrazil ze studia a už se nevrátil.“

Pajerová, která je matkou moderátorky a zpěvačky Emmy Smetana, po natáčení tvrdila, že ji Jan Macháček nazval „p*čou zatracenou“, vulgarity potvrdil i další účastník debaty Jefim Fištejn. „Odešel rozčílen a poslal nás všechny do pr*ele,“ řekl taktéž pro Echo24.cz. Pajerová se ale opřela i do Českého rozhlasu, tvrdila, že tam panují normalizační praktiky a uvedla, že nahrávku s urážlivými slovy ztratil.

Český rozhlas se však proti jejím narážkám ostře ohradil. Vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že žádné urážky na záznamu z debaty nejsou slyšet. „Paní Pajerová od počátku diskuse nerespektovala pravidla určená moderátorem a zcela ignorovala téma pořadu ‚17. listopad a stav současné společnosti‘. Další lží je obvinění, že Český rozhlas údajně ‚ztratil‘ nahrávku, kde pan Macháček pronáší urážlivá slova. Nic takového se nestalo a žádná urážlivá slova nezazněla,“ tvrdí Jiří Hošna, ředitel komunikace a vnějších vztahů Českého rozhlasu. Rozhlas zveřejnil i nahrávku inkriminovaného sporu, který skutečně vrcholí Macháčkovým odchodem ze studia. Nadávky v ní však slyšet nejsou.

Celý komentář Igora Chauna čtěte ZDE

Video  Igor Chaun natočil film o Jiřím X. Doležalovi: Chtěli to natočit, než chcípne!  - Blesk TV
Video se připravuje ...