Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokuta pro ČR 130 tisíc korun za den: Brusel za porušování směrnic tvrdě trestá

Autor: bud - 
7. prosince 2016
05:50

Co hrozí Česku, pokud přestane respektovat nařízení a směrnice Evropské unie? Takto zněl jeden z čtenářských dotazů, který dorazil do redakce Blesk.cz. Pravidla hovoří jasně – za každé porušení či neplnění povinností může být členský stát trestaný. Výše penále se odvíjejí od délky provinění i velikosti země. Třeba Německo by platilo několikanásobně více než Česko.

Každý členský stát EU, včetně Česka, musí plnit všechny povinnosti vyplývající z unijní legislativy. Tu navrhuje Evropská komise a schvalují ji členské státy prostřednictvím Evropského parlamentu a Rady EU, kam jezdí jednat ministři jednotlivých vlád.

Určit, kolik českých zákonů přichází z Bruselu, je velmi složité. Některé odhady hovoří o tom, že jde asi o jednu třetinu všech legislativních návrhů, podle jiných je to ještě více. Je však nutné si uvědomit, že Brusel přímo „nediktuje“, co se má schválit. Už ze samotného slova „směrnice“ můžeme vyvodit, že jde o legislativu, která pouze udává „směr“, jímž se budou společná evropská pravidla ubírat. Úkolem každého členského státu, tedy i Česka, je vždycky novou směrnici podle svého uvážení začlenit do vlastních zákonů, a to do přesně stanovené doby.

Hodná i zlá Komise

Dohled nad dodržováním těchto povinností má Komise, která také může jejich plnění tvrdě vymáhat. Pokud je něco v nepořádku, začínají bruselští úředníci jednat. „Komise jako první krok vyjednává. Snaží se to s danou zemí vyřešit neformálně, kolikrát jim i pomáhá fakticky a poskytuje věcné i právní rady,“ popsala Blesk.cz Zastoupení Evropské komise v ČR Magdaléna Frouzová. Podle ní je hlavním cílem najít rychlé řešení, aby se stát vyhnul řízení o neplnění povinností. A státy se obvykle snaží spolupracovat.

Pokud by Česko bruselské směrnice ignorovalo či jiným způsobem porušovalo pravidla EU, hrozilo by mu přísné formální řízení, na jehož konci může být i tučná pokuta. Totéž platí o případech, kdy je zavádění těchto směrnic do národní legislativy pomalé.

Na konci úřední mašinérie může Komise předložit Soudnímu dvoru EU návrh na udělení pokuty za neplnění povinností. Její výše se odvíjí od závažnosti prohřešku, velikosti a ekonomické situace v zemi od toho, jak dlouho prohřešek trvá. Pro Česko je minimální pokuta stanovena na 1736 tisíc euro ročně (46,9 milionů korun), což znamená asi 130 tisíc korun denně.

Penalizace je buď paušální, nebo denní a týká se každého samostatného prohřešku. Při ignoraci více nařízení by tak mohlo jít o řádově vyšší částky. Cílem pokut navíc není stát finančně zlikvidovat, ale spíše přimět k tomu, aby svůj přístup změnil.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

Pokuta zatím nepadla

Nutno ovšem podotknout, že podobné řízení o udělení sankce by s největší pravděpodobností trvalo několik let, protože lze čekat, že by se každý stát bránil. Doposud za existenci EU žádná takový pokuta udělena nebyla. „Za nepřevedení EU Směrnic do legislativy členského státu včas – zatím ještě Soudní dvůr EU neuvalil žádnou sankci,“ upřesnila Frouzová s tím, že zatím pokaždé stačila „domluva“ ze strany Komise.

Výši případných sankcí Komise každý rok aktualizuje tak, aby kopírovala HDP jednotlivých států. Z aktuálního předpisu se lze dočíst, že nejvíce by za porušování právních předpisů platilo Německo, a to až sedmkrát více než Česko. Naproti tomu minimální částka pro Slovensko je stanovena na 925 tisíc euro ročně.

Máte dotaz ohledně fungování EU? Chtěli byste se o něčem dozvědět více? Napište na david.budai@cncenter.cz a Blesk.cz se pokusí najít odpověď.

miro 49 ( 7. prosince 2016 08:33 )

Současně platná evropská legislativa byla přijata až poté co česká republika vstoupila do unie.Z toho důvodu by měla mít právo ukončit členství v unii,protože za daných podmínek by ČR do unie nevstoupila.

santikxauz ( 7. prosince 2016 07:22 )

Kolik platí EU česku,když porušuje naši suverenitu vymýšlením hloupých nařízení?

Zobrazit celou diskusi