Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi jsou o krok blíž zrušení poplatků za roaming. Ale má to háček

Autor: simao - 
2. prosince 2016
08:37

O krok blíže jsou Češi k tomu, aby již příští rok volali ze zahraničí bez horentních poplatků za roaming. V EU zatím schvalovacím kolečkem prochází návrh na zrušení současných, často různě vysokých poplatků. Má to drobný háček. Zcela bez poplatků se neobejdeme – při volání ano, za datové služby chce však EU nastavit poplatky jednotné. Jde o kompromis, přesto však dobrou zprávu, říká europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), který pro změnu zvedl ruku také. Proti však budou dovolenkové státy, varuje.

O návrhu na zrušení vysokých poplatků v případě roamingu hlasoval výbor europoarlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku. Sedí v něm i Češi. Europoslanci Miroslav Poche (ČSSD), Evžen Tošenovský (ODS), Luděk Niedermayer (TOP09), Jaromír Kohlíček (KSČM) a Pavel Telička (za ANO). 

„To rozhodnutí znamená, že parlament vyzval k tomu, aby byly zrušeny poplatky za roaming k polovině roku 2017. Je tam celá řada technických problémů. Především ten hlavní je odpor třeba Řecka, Španělska nebo Itálie, kde firmy žijí z roamingových poplatků,“ komentoval jednoznačné rozhodnutí výboru pro Blesk.cz Poche.

Dnes budou v Bruselu o návrhu, který by měl k 15. červnu příštího roku zajistit zrušení roamingových poplatků, jednat ministři zemí EU odpovědní za oblast telekomunikací. Za Česko se jednání bude účastnit náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bártl.

Zrušení vysokých poplatků za roaming se tak přiblížilo. Pokud se i ministři na návrhu shodnou, opět se dál přiblíží sjednocení úrovně plateb za roaming napříč EU.

Od června 2017 podle tarifu, který máte v Česku?

Ve výborem schváleném návrhu se objevují oproti současné nejednotné škále cen za volání v zahraničí společné nízké limity, od kterých se má zrušení poplatků odvíjet – tzv. velkoobchodní ceny u hlasových hovorů (0,03 eur/min.) i SMS zpráv (0,01 eur/min.).

Tyhle cifry jsou stanovené proto, že se velkoobchodní cena za roaming mezi jednotlivými členskými státy liší. A tak pak někde jednotliví národní operátoři musí doplácet za využívání cizí sítě více, jinde méně a od toho se odvíjí, kolik peněz lidé v zahraničí provolají.

Cenový strop by měl velkým rozdílům učinit přítrž. Záměr zrušit poplatky za roaming je přitom dlouhodobý, Evropský parlament přijal již v listopadu 2015 nařízení o jednotném trhu v oblasti telekomunikací. Pozornost se od té doby upíná k datu 15. června 2017, kdy by měl platit nový způsob volání v zahraničí – roaming za domácích podmínek, tedy v cenových relacích jaké poskytuje domácí operátor.

„Roam like at home znamená, že od června 2017 bez ohledu na to, ve které zemi EU jsou právě na cestách, zákazníci budou platit stejnou cenu za hovory a textové zprávy za ceny běžného domácího tarifu kdekoliv v EU,“ uvádí zpravodajka návrhu – finská europoslankyně Miapetra Kumpula-Natriová. 

Poche: Hrozí odpor jižních zemí, ale domluvíme se

Český europoslanec Poche již v minulosti upozorňoval na to, že v případě dohody o roamingu se „ďábel skrývá v detailech“.

„Skrývá se nadále právě v tom odporu jižních zemí a zemí, kam přijíždí velké množství lidí na dovolenou. Ale my na druhou stranu těm firmám v těch daných zemích umožňujeme uhnout z toho nařízení tak, že oni sníží roaming, zároveň ale nebudou nuceni zvýšit tarif pro domácnosti v těch zemích. Samozřejmě to by vyvolalo obrovský odpor v Řecku a Itálii, kde aktuálně ty tarify jsou na velmi nízké úrovni právě proto, že většina z těch společností žije z roamingových poplatků,“ uvádí Poche.

Podle něj bude třeba velmi intenzivního jednání, aby tyto země přistoupily na dohodu. „Ale já myslím, že se to podaří. Ta většina v parlamentu je velmi silná a to velmi usnadňuje to vyjednávání. Já si myslím, že příští rok se toho dočkáme,“ pokračuje.

Primárním cílem nového (upraveného) nařízení, které prošlo výborem, je přitom umožnit evropským občanům nejen volat a posílat SMS za domácí ceny, ale celkově jim usnadnit přístup k mobilním službám – tedy včetně datových služeb.

Postupně klesat má i cena dat

Návrh totiž počítá i s tím, že se lidé stále častěji než na komunikaci přes SMS obrací na messengery či WhatsApp. I pro ně mají být vytvořeny jednotné limity. Navrhovatelka je pro postupné snižování „ochranných limitů datových služeb“ – od 15. června 2017 by se místo 8,50 EUR za gigabyte (jak navrhuje Evropská komise), mělo platit max. 5 EUR za gigabyte přenesených dat. S tím, že by se tato částka snižovala – od 1. července 2019 by šlo již o 4 EUR za gigabyte.

„To byla velká priorita, kterou jsme měli, aby cena dat postupně klesala. Ta síť je jedna, stejně jako je to např. ve Spojených státech. Je to benefit toho, že žijeme na společném vnitřním trhu a já nevidím vůbec žádný důvod, proč by data měla být rozdílně placena. Zvlášť v tom roamingovém pásmu různých zemí EU. To snižování je na můj vkus příliš pomalé, ale je to výsledek kompromisu v EP a i ten je dobrý,“ komentuje návrh Poche.

agfor ( 2. prosince 2016 11:54 )

Všechno, co se týká slev nebo přidání na platech, má v Česku nějaký háček. Ten největší je nenažranost firem (třeba UPC už zase zdražuje internet).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa