Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bezplatná jízdenka na vlak, letadlo i loď. Evropany čeká dárek k osmnáctinám?

Autor: bud - 
15. října 2016
07:48

Miliony 18letých Evropanů by už brzy mohly procestovat všechny státy EU úplně zadarmo. A to nejen vlakem, jak navrhují někteří europoslanci, ale možná i letadlem, autobusem nebo lodí. Zpočátku kuriózního nápadu se totiž chytila Evropská komise a začala vymýšlet, jak by se takové jízdenky daly financovat. 

S návrhem nedávno přišel německý europoslanec Manfred Weber z Evropské lidové strany, podle kterého by měl každý občan EU po dovršení 18 let mít možnost poznat rozmanitost Unie a dostat bezplatnou jízdenku na neomezené cestování po evropské železnici, a to až po dobu jednoho měsíce.

Nápad přímo nadchl slovinskou eurokomisařku Violetu Bulc, která má na starost dopravu. Dokonce už začala hledat možnosti, jak by se bezplatné jízdenky mohly rozšířit i na další dopravní prostředky, tak aby mladí nemuseli cestovat pouze vlakem. A přidává další vize: „Mohlo by být zajímavé organizovat losování pro určité skupiny mladých lidí, kdy by výhrou byly jízdenky k cestování po Evropě.“

Je to možná i preventivní reakce na tušené problémy, které by případná orientace pouze na vlaky mohla přinést. Se svými požadavky na vyváženost by totiž mohly přijít třeba Kypr nebo Malta, kde žádné železnice nejsou. Jiné země, jako třeba Estonsko nebo Lotyšsko se zase neúčastní systému InterRail, který umožňuje mezinárodní cestování vlakem pomocí jedné síťové jízdenky.

Pokud by se nakonec schválily jen vlaky a bezplatnou měsíční jízdenku by využilo odhadem jen dvě třetiny z mladých Evropanů, kteří dovršili 18 let, stálo by to EU až 1,5 miliardy eur ročně, tedy 42 miliard korun. V případě zapojení dalších dopravních prostředků by to bylo několikanásobně více.

Kritici: Řešme důležitější věci

Původně to vypadalo jen jako úsměvný návrh bez větší šance na úspěch. Dokonce se objevily kritické názory, podle kterých by se měla EU zaměřit spíše na řešení skutečných problémů. „Nemyslím si, že to je hlavní priorita pro EU. Je důležitější, aby se Unie zaměřila na vytváření pracovních míst pro mladé Evropany,“ říkal ještě nedávno šéf parlamentní frakce sociálních demokratů.

Podobně na věc nahlíží také česká poslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Podle ní jde o zbytečný výlet, který mladým lidem v reálném životě přiliš nepomůže. „Mladí lidé jistě mají právo na budoucnost v prosperitě a sociálním smíru a vy je na místo toho posíláte na výlet s nadějí, že z toho štěstí budou žít celý život,“ prohlásila Konečná.

Nicméně poté, co se zapojila do věci Evropská komise, která má pravomoc novou legislativu navrhovat, se do snů o evropském cestování zapojili další europoslanci. „Investování do mladých lidí, které jim umožní cestovat po Evropě a podpoří lepší vzájemné porozumění a znalost kontinentu,“ prohlásil Luigi Morgano ze stejné frakce a myšlenku dokonce označil za okouzlující.

Rebecca Harms za Zelené je nápadem dokonce nadšená. „S poměrně malými náklady můžeme Evropanům zprostředkovat možnost se navzájem poznat a poznat náš kontinent,“ říká poslankyně. A podobně hovoří také zástupce EFFD: „Je to dobrá iniciativa, která může posílit ducha evropanství,“ řekla Daniela Autio.

djaba ( 15. října 2016 21:13 )

Ano ,za odměnu že jsem odmaturoval s vyznamenáním mně poslali z Benešovska na východní Slovensko mezi největší spodinu .Většina tam měla bohatou zkušenost z polepšovny nebo z vězení .Podmínky jako v Gulagu ,hlad, zima, špína a šikana .Za celé dva roky jedna vycházka a žádný opušťák .Později jsem se dozvěděl , že mně tam poslali omylem , ale jízdenky jsem měl zadarmo.

tgbg ( 15. října 2016 13:57 )

To je moc hezké. Za vlády zločineckých komunistů by 18tiletí chlapci dostali příkaz dostavit se k odvodu a posléze 2 roky komunistické vojny za katastrofálních životních podmínek-otřesné stravy, mizerného ubytování......

Zobrazit celou diskusi