Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průšvihy žlutých vlaků: Porucha lokomotivy, jízda na červenou, minutí peronu

Autor: šim - 
28. září 2011
19:41

Káva zdarma, koláč za pár korun, záchody s hudbou, kožené sedačky. To všechno cestující soukromého vlakového dopravce RegioJet baví. Odvrácenou stranou žluté mince jsou drobné průšvihy, které nováček na českých kolejích za první týden provozu stačil už nasekat.

Středa 21. září, Lipník nad Bečvou. Při zkušební jízdě projela lokomotiva na červenou a poškodila výhybku, škoda asi 300 000 Kč. Úterý 27. září, Hranice na Moravě. Vlak společnosti RegioJet má zastavit ve stanici, místo toho ale přejede. Na nástupiště si musel zacouvat. V Záboří se porouchala lokomotiva, jejíž oprava měla za následek 20minutové zpoždění.

To jsou průšvihy, kterými se RegioJet, jehož žluté vlaky jsou na kolejích teprve pár dnů, rozhodně pyšnit nemůže. Poté co vyšlo najevo, že původní slibované supermoderní lokomotivy jsou vlastně natřené, dvacet let staré stroje se stejně starými vagony, je tohle další zklamání, které vychvalovaný a tolik očekávaný projekt přináší.

Mluvčí: Jsou to jen dětské nemoci

Jenže v jejich případě nejde o jen narušení pohodlí nebo zážitku z jízdy. „Události se dají označit za ‚dětské nemoci‘ spojené se zahájením provozu - bohužel. Přesto v žádném případě nebyla ohrožena bezpečnost kohokoli a zpoždění, které vzniklo, nepřesáhlo přibližně 20 minut,“ řekl Blesk.cz k incidentům mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. „Náš personál se o to více snažil cestujícím zpoždění kompenzovat podáváním občerstvení a dalšími službami,“ dodal.

Mluvčí současně zdůraznil, že v žádném z případů se nejednalo o bezpečnostní riziko. „Důležité je si z podobných situací odnést poučení a přesto, že jsou nepříjemné, bohužel občas se v provozu stanou,“ řekl Ondrůj.

Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala se poruchy strojů na tratích stávají poměrně často. Nedobrzdění u perónu je však chybou strojvedoucího. „Pokud by se ukázalo, že byla narušena bezpečnost, výsledkem by mohlo být správní řízení, které by mohlo skončit pokutou pro provozovatele,“ řekl Blesk.cz Drápal.

Aby toho nebylo málo, čtenář Blesk.cz upozornil na další kiks. Ten se odehrál v pondělí a tentokrát v Přerově. "Když už jste u těch průšvihů, pondělní vytažení sběrače při napěťové výluce byl také dost nebezpečný kousek," napsal do redakce Blesk.cz zdroj z Českých drah.

Žluté vlaky mají úspěch

I přes tyto chyby se RegioJet těší zájmu cestujících. „Máme řadu spojů zcela vyprodaných. V pondělí a úterý průměrná obsazenost dosahovala 83 %, středa je zatím 90 %. Takovou obsazenost nemá žádný vlak v Evropě, natož v České republice,“ pyšní se úspěchy Ondrůj.

Nutno podotknout, že od doby, když žluté vlaky vyjely na koleje, se začaly snažit také České dráhy. Plánují zlevnění jídla, modernizaci jídelních vozů. Cestující, kteří s ČD jedou déle než 200 km, dostanou na pokladně při koupení jízdenky nápoj zdarma. Služba zatím funguje ale jen v Praze a Ostravě.

letajici_svec2 ( 29. září 2011 15:59 )

napr. 21 lety ridic autobusu Studet agency po te co zabloudil na Slobensku vjel do prokopy- vysledek x tezce zranenych atd. atd

rukka ( 29. září 2011 12:21 )

jestli myslíš žlutý autobus "vyvrácený", tak kolikrát, když si tak vzpomeneš?? -a z kolika který nebyli?? schválně

socatko ( 29. září 2011 10:47 )

Presne, souhlasim s Vami

socatko ( 29. září 2011 10:43 )

Souhlasim..ja pouzila jejich autobus sice uz davno a jen jednou, ale uz tenkrat to bylo mnohem pohodlnejsi, nez se drkotat normalnim autobusem..Podle me je pan Jancura jeden z mala lidi, kteri se snazi vydelat si penize a pritom se neboji investovat do sluzeb..Je samozrejme, ze mu jde o zisk (o tom je podnikani), ale narozdil od jinych opravdu dba na sve dobre jmeno a na pohodli a spokojenost zakaznika..Nikdo uceny z nebe nespadl a i kdyz by se tohle hlavne na drahach nemelo stavat, kolik takovych ,,kiksu'' je denne na CD..A slysime snad o nich kazdy den? Dejte RJ sanci, a pak komentujte, Blesku!

socatko ( 29. září 2011 10:40 )

Zobrazit celou diskusi