Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrdě politicky nekorektní, později nevtipný. Jak prezidenta Zemana vidí zpravodaj BBC

Autor: mav, BBC - 
21. října 2021
05:00

Britský novinář Rob Cameron se do Prahy přestěhoval roku 1993, pracoval pro anglické vysílání Českého rozhlasu; od roku 2004 je zpravodajem BBC. Jak dnes vnímá Miloše Zemana, jehož zažil jako předsedu Sněmovny, premiéra a nyní i prezidenta? A proč mu hlava nebere aktuální situaci kolem jeho zdravotního stavu?

„Pan Zeman je rozdělující figura, známá pro kontroverzní poznámky. Má tendenci vyjadřovat své názory – jež jsou často v rozporu s vládní politikou – silným jazykem,“ popsal Cameron prezidenta v létě. Dříve však Čechy tolik nerozděloval.

„Miloš Zeman dovede – čas od času – být velmi vtipný. Byl mu dán pronikavý intelekt, kousavý důvtip a perfektní načasování pointy, což z něj dlouho dělalo zlatý důl pro novináře toužící po jadrném citátu,“ uznává britský žurnalista v nedávném prezidentově profilu pro BBC.

Se Zemanem coby premiérem se Cameron zúčastnil zahraniční cesty do Göteborgu roku 2001, kdy Švédsko předsedalo Radě Evropské unie a intenzivně se vyjednávalo rozšíření EU o Česko a další země. Tisková konference probíhala v angličtině, dokud se místní novinář švédského premiéra Perssona nezeptal švédsky. Sotva odpověděl, nabídl Persson svému protějšku překlad. „‘Netřeba‘, řekl pan Zeman, nohy křížem, hlava charakteristicky nakloněná na stranu, cigaretový dým stoupající od jeho úst. ‚Znám spoustu švédských slov. Öl, skål‘!“ rozesmál přítomné. Tedy „pivo“ a „na zdraví“.

Alkohol je významnou součástí Zemanova repertoáru špičkování a jízlivosti, pokračuje Cameron a připomíná jinou zahraniční cestu. Na Slovensku na setkání podnikatelů roku 1999 premiér prohlásil, že popradské pivo je vhodné jen na čištění zubních protéz a vyzval obchodníky k dovozu z Česka.

Ponížení od ČSSD

„V raných 90. letech vytáhl sociální demokracii zpět na světlo, nejstarší levicovou stranu země přetvořil v přední politickou sílu,“ připomíná korespondent porevoluční historii a Zemanovo neotřesitelné postavení v ČSSD i jeho vládu v letech 1998-2002. Ale roku 2003 ho jeho straníci ponížili, v (nepřímé) prezidentské volbě mu nezajistili dost silnou podporu; po Václavu Havlovi tak nastoupil Václav Klaus.

U voleb reportér nemohl chybět: „Krátce poté, co Zeman rozzuřeně odešel z Pražského hradu, jsem se bavil s Jaroslavou Moserovou, drobnou liberální kandidátkou a těžkou kuřačkou, která v jeho eliminaci sehrála roli. ‚Myslím, že Miloš je trošku naštvaný,‘ zašeptala.“

Miloš Zeman. Miloš Zeman. | Blesk:Martin Pekárek

Další dekádu Zeman strávil na chatě na Vysočině. Tam za ním Cameron nejel, ale přidává k dobru historku od českých televizních kolegů. „Tehdy pan Zeman konzumoval hojné objemy Becherovky a bylo známo, že zpravodajským štábům Becherovku před rozhovory vnucuje,“ píše britský novinář. Český reportér Zemana zpovídal, když vtom za ním zazněla rána; bál se otočit. „Vážený kolego, myslím, že vám upadl kameraman,“ objasnil mu expremiér.

„Když roku 2013 konečně získal prezidentskou funkci, byl to jiný člověk. Říkalo se, že má seznam nepřátel, zejména těch poslanců ČSSD, kteří ho zradili. Některým z nich se pomstil, například veřejně ponížil premiéra Bohuslava Sobotku při mučivém televizním brífinku roku 2017,“ připomněl Cameron Zemanův politický comeback.

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tehdy, po dvou funkčních obdobích euroskeptického Václava Klause, dával Zeman jistou naději liberálním, proevropským Čechům (kteří ho většinou nevolili), když jedním z jeho prvních kroků na Hradě bylo vyvěšení vlajky EU, připomínal Cameron roku 2018, když se Zeman chystal mandát obhajovat.

„To netrvalo dlouho. Dnes je země rozdělená jako nikdy dřív,“ dodal reportér. „Prakticky všechny Zemanovy plakáty na lampách byly roztrženy nebo počmárány,“ popsal předvolební situaci z okolí svého bydliště v centru Prahy.

Dřívější zastánce EU a NATO se během prvních let v úřadě začal klonit k Rusku a Číně. „Což ne všichni v zemi viděli jako přínos,“ komentoval suše Cameron. „Klika jeho blízkých poradců zahrnuje zakladatele české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil.“

A proměnu doznal vedle postojů i Zemanův styl. Jeho žerty podle Camerona dostaly drsnější, nebezpečnější nádech. S ruským protějškem Vladimirem Putinem zahlásil, že by se novináři měli likvidovat.

„Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku,“ vykresloval Zeman černou vizi migrace. „Dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím,“ zněl výrok, za nějž si prezident vysloužil anticenu Kyselá žába upozorňující na sexismus. Jiné prezidentovy takzvané bonmoty už ani jako humor zamýšleny nebyly, soudí Cameron a dává za příklad Zemanovo tvrzení, že všichni teroristé jsou muslimové či že transgender lidé jsou mu „bytostně odporní“.

Ústavní krize a článek 66

Stejně jako jeho čeští kolegové, ani Cameron si od říjnových parlamentních voleb nevydechne kvůli hrozící ústavní krizi vyvolané hospitalizacemi hlavy státu, nejasným zdravím i úřadováním hradní kanceláře. „Když prezident Zeman v září strávil osm dní v nemocnici, novináři žádali prezidentova nevypočitatelného mluvčího Jiřího Ovčáčka o oficiální vysvětlení. Dva dny nepřicházela žádná odpověď, až konečně bylo ticho prolomeno kryptickým tweetem,“ připomněl Cameron Ovčáčkovy citace biblických žalmů na twitteru.

„Lze říci, že česká žurnalistická komunita – z níž mnozí jsou na černém seznamu prezidentské kanceláře – si vyvinula jistou míru skepse vůči oficiálním vyjádřením vycházejícím z Hradu,“ glosoval suchým britským humorem reportér BBC.

Video  Ústavní právník: Mynář by mohl přijít o veškerý majetek. Zmínil zneužití prezidentovy situace 
Video se připravuje ...

Zatímco v roli zpravodaje veřejnoprávní BBC by se měl krotit, na twitteru může svůj smysl pro kousavý humor projevit volněji, jak je vidět na Cameronových komentářích aktuálního dění kolem prezidenta Zemana a výměny vlády.

„Mám pocit, že příštích pár týdnů/měsíců bude pro nás všechny rychlokurzem ústavního práva,“ tweetoval těsně před volbami, když obavy o prezidentovo zdraví neutichaly a začalo se hovořit o článku 66 o převzetí pravomocí prezidenta v případě neschopnosti vykonávat úřad.

„Všechno je jednou poprvé,“ informoval Cameron své publikum na sociální síti, že nikdy předtím nezahrnul do online zpravodajství citát z bible – až teď díky Ovčáčkovi. „Nikdy, nikdy, nikdy o české politice nic nepředpokládejte,“ komentoval pak 12. října, když místo o zdravotním stavu prezidenta mluvčí informoval o jeho jídelníčku v nemocnici, tedy klobáse a ovocných knedlících.

„Zapnul jsem telku, ale jen tam nějaký chlápek četl českou ústavu. Trochu nuda, abych byl upřímný,“ glosoval ironicky situaci 18. října, kdy Vratislav Mynář vysvětloval ústavní postup kolem aktuální situace.

„Hm, senátoři si vybrali 5. listopadu – den Guye Fawkese – za datum své volby o článku 66, který by zprostil stonajícího prezidenta Zemana moci. Náhoda? NEMYSLÍM SI,“ nasadil jazyk trollů a konspiračních teoretiků, aby upozornil na historickou náhodu. Britové mají 5. 11. státní svátek jako připomínku pokusu o bombový atentát na Sněmovnu lordů a krále Jakuba I. z roku 1605. Tzv. Spiknutí střelného prachu neuspělo, Guy Fawkes byl přistižen u zásob výbušniny a s dalšími vzbouřenci popraven. Svátek se slaví ohňostroji. Očekává snad podobné ohňostroje nyní v Česku?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi