Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Policie zabránila teroru v dovolenkovém ráji Čechů. Zaútočit v Tunisku chtěla žena!

Autor: ČTK - 
28. ledna 2022
19:43

Tuniská policie oznámila, že zmařila teroristický útok na turistické lokality v této severoafrické zemi. Uvedlo to dnes tuniské ministerstvo vnitra. Útok podle něj plánovala žena, která přicestovala ze Sýrie, kde obdržela výcvik od teroristických skupin. Nyní je ve vězení, uvedly agentury.

Žena, která měla v úmyslu útočit s použitím výbušného pásu, se podle ministerstva vnitra vrátila ze Sýrie do Tuniska přes Turecko 10. ledna. Akci podle ministerstva plánovala v Sýrii, kde strávila rok a obdržela výcvik od teroristů.

Tuniské úřady v posledních letech zmařily většinu plánovaných atentátů a na útoky reagovaly efektivněji, píše agentura Reuters s odkazem na západní diplomaty. V listopadu policie v hlavním městě Tunisu postřelila extremistu, který na strážníky zaútočil s nožem a sekáčkem.

K posledním rozsáhlým teroristickým útokům v Tunisku došlo v roce 2015. Při atentátu z 18. března 2015 na muzeum v centru tuniské metropole zahynulo 22 lidí, převážně zahraničních turistů. Mladý muž z Tuniska pak 26. června 2015 na pláži a u hotelového bazénu v letovisku Kantáví asi deset kilometrů severně od města Súsa postřílel 38 lidí, z toho 30 Britů. K odpovědnosti za nejhorší takový útok v historii Tuniska se přihlásila teroristická skupina Islámský stát. Tuniská vláda reagovala výrazným zpřísněním bezpečnostních opatření.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi