Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Elektřina zdražuje i v Rakousku. Vláda rozdá lidem na příspěvcích přes 40 miliard

Autor: ČTK - 
28. ledna 2022
16:15

Rakousko představilo soubor opatření, která mají pomoci domácnostem čelit rostoucím nákladům na energie. Celková hodnota těchto opatření činí zhruba 1,7 miliardy eur (41,6 miliardy Kč), uvedl v pátek rakouský kancléř Karl Nehammer. Téměř všechny domácnosti v Rakousku v rámci těchto plánů obdrží jednorázový příspěvek 150 eur (téměř 3700 Kč).

V případě ohrožených skupin, jako jsou například nezaměstnaní, se původně plánovaná výše příspěvku zdvojnásobí na 300 eur. Součástí opatření je rovněž pozastavení paušální platby za ekologickou elektřinu, což by mělo domácnostem přinést úsporu v průměru kolem 100 eur.

Cílem opatření je podle vlády „odvrátit nouzové situace v zimních měsících“, udržet kupní sílu obyvatelstva a kompenzovat domácnostem zhoršenou cenovou situaci, zejména s ohledem na náklady na energie, informovala agentura APA.

Rakušané většinu elektřiny vyrábí s pomocí vody

Ceny energií se nyní zvyšují po celé Evropě, zejména kvůli zdražování plynu. Růst se nevyhýbá ani Rakousku, ačkoli tato alpská země vyrábí většinu elektřiny ve vodních elektrárnách a pouze 14 procent ze zemního plynu. Asi čtyři pětiny spotřeby plynu v Rakousku nicméně pokrývají dodávky z Ruska, které tuto zimu dodává do Evropy méně plynu než obvykle, poznamenala agentura Reuters.

Dopady rostoucích cen energií na domácnosti je nucena řešit i vláda v České republice. V rámci vládní novely o sociální podpoře kvůli zdražení energií vzrostou příspěvky na bydlení a dosáhne na ně širší okruh lidí. Novela zvedá zpětně od ledna takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává. Zvýšení činí zhruba 1100 až 2100 korun podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení.

Novelu již schválil parlament a podepsal prezident Miloš Zeman. Na vyšší dávky pro více lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí letos potřeba asi 2,6 miliardy až tři miliardy korun navíc. Pomoc by mohlo letos dostat podle odhadů 220.000 až 280.000 domácností.

Před dopadem vysokých cen energií se snaží občany chránit více zemí v Evropě. Podle analýzy na webu Energy Industry Review k nim patří Belgie, Polsko, Lotyšsko, Estonsko, Litva, Rumunsko, Francie, Německo, Španělsko, Itálie či Británie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Cejnek ( 28. ledna 2022 16:59 )

Takže všem Rakousko pomůže???? Jak to dělají?? U nás na to dosáhnou opět jen ti co pobírají dávky.Hanba naší vládě, proč jim jde jen o koryta a ne o občany?Proč to jde v jiných státech?

Zobrazit celou diskusi