Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potvrzeno: Rakousko od února zavede povinné očkování. Odpíračům hrozí tučná pokuta

Autor: ČTK - 
16. ledna 2022
12:59

Rakousko od února jako první evropská země zavede povinnost očkování před koronavirem pro občany starší 18 let, vynucovat ji začne po přechodné fázi v polovině března. Za nedodržení povinnosti bude hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88.000 Kč). Na tiskové konferenci to dnes řekl rakouský kancléř Karl Nehammer, když představoval hotový návrh zákona, který v zemi budí značné kontroverze. Rakousko tuto povinnost oznámilo už v listopadu.

„Vím, že je hodně lidí, kteří mají strach před očkováním,“ poznamenal Nehammer a připustil, že ani jeho slova jako člověka, který covid-19 nedávno překonal, je nemusí uklidnit. Vláda podle něj bere obavy těchto obyvatel vážně a vybízí je k dialogu. Pokud mají nedůvěru k politikům, což se podle něj nikomu nedá vyčítat, mohou se o problematice pobavit se svým lékařem, dodal.

„Je to velká výzva, před kterou stojíme,“ uvedl devětačtyřicetiletý lidovecký politik. Vláda podle něj udělá v boji proti pandemii vše, co je v jejích silách.

Návrh zákona, kterým se v týdnu má zabývat parlament, počítá s tím, že očkování bude povinné pro všechny občany starší 18 let, i když se původně uvažovalo i o tom, že se povinnost bude vztahovat na všechny starší 14 let. Výjimku budou mít například těhotné ženy či lidé, u nichž k tomu jsou zdravotní důvody.

Dodržování zákona, k jehož návrhu vláda dostala rekordní počet 108.000 stanovisek a připomínek od soukromých osob a institucí, začnou úřady vymáhat v polovině března. Za porušení normy budou hrozit vysoké pokuty. Každopádně by podle rakouských médií kvůli nedodržení očkovací povinnosti neměl nikdo skončit ve vězení, a to ani ti, kteří nezaplatí vyměřenou pokutu.

O očkovací povinnosti se mluví také v Německu. Ve Vatikánu, což je nejmenší stát v Evropě i na světě, platí tato povinnost pro všechny zaměstnance.

Video  „Neopatrné a riskantní" Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Prema M ( 17. ledna 2022 00:19 )

No samozřejmě on je tam totiž tím svým dýcháním strašně ohrožoval na životě. Hlupák jste vy když nevidíte co se děje. Sportovec přiletí hrát tenis a ono ho zavřou do koncentráku. A to prosím kvůli tomu že by je tam ohrozil. Nic stupidnejsiho jsem v životě neslyšel. Je to stejné jako byste jel autem a oni vás zavřeli za to že je můžete třeba přejet. To že máte v kapsi nůž rybičku, tak že byste je mohl pobodat. A nedej bože když promluvit že byste je mohl třeba ukecat.

Prema M ( 17. ledna 2022 00:14 )

No hlavně se nedoplati. Protože pokud to bude povinné a nařízené, tak i kdyby mi nic nebylo tak mě je. A odškodnění chci třeba 10 miliard. Jenomže proto je to dobrovolné.

Prema M ( 17. ledna 2022 00:12 )

Zapněte si i něco jiného než Novu a ČT. Kdyby tak strašně poouchali tak tam asi nebudou takové demonstrace ale poctivě si stoupnout do řady. Jenomže to byste nesměl číst jen Blesk. Spíš se zamyslete co vám říká slovo Diktátor a to v zemi která s námi sousedi a je ve společenství EU. Je divné že v tom Blesku třeba nepíší něco o nesouhlasu evropských poslanců. Opravdu vám to není divné že jste nic takového nečetl a neviděl?

Yvona Kriechenbauer ( 16. ledna 2022 22:50 )

Je to pouze návrh.Skoda že se take nepíše o tom jake jsou ve Wien každý víkend demonstrace s účastí 40tisic lidí.A jak tady nejaky intelektual píše "Adolfova země"co jsi udelal ty pro dobrovolné ockovani?Sedis na gauči a píšeš nesmysly.

deratizater ( 16. ledna 2022 22:29 )

Asistovaná sebevražda celého národa ?
Protein viru, který byl ve vakcíně použit pro messengerovou RNA, je toxický. Je to jed.“

„Množství mladých sportovců, kteří zemřeli v důsledku očkování, je neúnosné. Vakcíny by neměly zabíjet, ale chránit. Podávání těchto vakcín dětem je zločin.“

„Kvůli dlouhodobým nepříznivým účinkům umírá mnoho lidí. Žádám kolegy, aby zastavili očkování touto vakcínou. Dnes si to dokonale uvědomují a měli by zasáhnout, budoucnost lidstva je ohrožena.“

Prof. Luc Montagnier, Milán

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa