Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ivanka musí na výslech: Výbor od dcery Trumpa žádá výpověď k brutálnímu útoku na Kapitol

Autor: ČTK - 
20. ledna 2022
21:01

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů požádal dopisem dceru bývalého prezidenta Donalda Trumpa o spolupráci při vyšetřování loňského lednového útoku na Kapitol. Výbor žádá Ivanku Trumpovou, jež působila jako otcova poradkyně, o schůzku začátkem února. Vůbec poprvé se při objasňování událostí z loňského 6. ledna poslanci obracejí na člena Trumpovy rodiny.

Šéf výboru Bennie Thompson uvádí, že Ivanka byla s otcem v přímém kontaktu v klíčových momentech 6. ledna, kdy se Trumpovi příznivci dostali do budovy Kongresu, aby znemožnili potvrzení výsledků prezidentských voleb. Trump se dodnes považuje za jejich skutečného vítěze.

Výbor zajímá, co Ivanka Trumpová ví o otcově snaze přimět viceprezidenta Mikea Pence odmítnout výsledek voleb z roku 2020. Podle výboru byla svědkem ranního Trumpova telefonátu s Pencem.

Výbor má k dispozici svědectví, že Ivanka žádala Trumpa, aby lidi útočící na Kapitol uklidnil. „Svědectví, jež má výbor k dispozici, svědčí o tom, že vás personál Bílého domu opakovaně žádal, abyste zasáhla a přiměla prezidenta Trumpa reagovat na právě probíhající násilnosti a protizákonné jednání na Kapitolu,“ uvádí Thompson v dopise.

Výbor se chce také zeptat, zda se Trump snažil povolat federální jednotky, aby proti násilníkům zakročily. Zatím o tom žádné informace nemá.

Jak bude Ivanka Trumpová na žádost kongresmanů reagovat, zatím není jasné, její právníci na dotazy novinářů neodpověděli, uvedla agentura Reuters.

Trumpové mluvčí v prohlášení potvrdil, že výbor zaslal dopis se žádostí o schůzku. „Jak výbor ví, Ivanka na shromáždění 6. ledna nevystoupila, ale toho dne ve 3:15 odpoledne řekla, že 'jakékoli narušení bezpečnosti nebo nerespektování zákona je nepřijatelné. Násilí musí okamžitě skončit. Prosím, uklidněte se'.“ Agentura Reuters k tomu poznamenala, že z tohoto sdělení se nedá usuzovat, zda bude Trumpová s výborem spolupracovat.

Trump považuje vyšetřování výboru za politické a snažil se zabránit svým bývalým spolupracovníkům svědčit. Výbor zatím vyslechl kolem 400 svědků a předvolal k výslechu desítky lidí.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dynaty ( 21. ledna 2022 07:38 )

na Billa Clintna vytáhli Moniku, když ho nenačapali na ničem jiném a na Trumpa se taky musí něco najít,na Kennedyovce atentáty, Nixon aféra Watergate, skandál Írán-Contras za Reagana atd. atd americký sen

dynaty ( 21. ledna 2022 07:18 )

slafa ( 21. ledna 2022 02:34 )

Fbi zrezirovany prepad kapitolu se snazi hodit na Trumpa.FBI nasazeny provokater Ray Epps vse zreziroval. http­s://ww­w.bit­chute­.com/v­ideo/s­7NmHOL­FS7Xq/

Zobrazit celou diskusi