Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Manžel Cichanouské má jít na 18 let za mříže. Kulhánek: Lukašenko působí jako malý vyděšený kluk

Aktualizováno -
14. prosince 2021
15:16
Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2021
13:17

Běloruský soud dnes poslal blogera a manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské na 18 let do vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Informovala o tom běloruská státní tisková agentura BelTA. Sjarhej Cichanouski všechna obvinění odmítl. Cichanouská verdikt označila za pomstu. Tribunál dnes odsoudil k dlouholetým trestům rovněž pět dalších aktivistů a kritiků běloruského režimu. Podle českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) je toto jednání opovrženíhodné.

„Můj manžel Sjarhej Cichanouski byl odsouzen k 18 letům vězení. Diktátor se veřejně mstí svým nejsilnějším odpůrcům,“ reagovala Cichanouská na svém twitterovém účtu. „Zatímco ukrývá politické vězně v uzavřených procesech, doufá, že bude pokračovat v tichosti v represích. Ale celý svět se dívá,“ dodala. Soud s jejím mužem začal v červnu a konal se za zavřenými dveřmi.

Verdikt si společně s Cichanouským vyslechlo také dalších pět aktivistů kritických k režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Jde o bývalého prezidentského kandidáta Mikalaje Statkeviče, blogera Ihara Losika, Uladzimira Cyhanoviče, Dzmitryje Papova a Arcjoma Sakava. Ti dostali u soudu od 14 do 16 let vězení. Šestice čelila mimo jiné obvinění, že chtěla v době loňských prezidentských voleb zorganizovat v zemi hromadné nepokoje.

Kulhánek verdikt v anglicky psaném příspěvku na twitteru odsoudil. „Řekněme si to upřímně, po odsouzení manžela Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení působí (běloruský prezident Alexandr) Lukašenko jako malý vyděšený kluk. Tento a další uložené tvrdé tresty jsou opovrženíhodné,“ uvedl. Evropská unie by podle něj měla připravit další sankce vůči běloruskému režimu.

Cichanouski se loni chystal kandidovat v prezidentských volbách proti dlouholetému autoritářskému vůdci země Lukašenkovi. Úřady mu to však znemožnily a bezpečnostní složky ho loni v květnu zatkly během akce, na níž se sbíraly podpisy na podporu kandidatury jeho manželky. Ta se rozhodla kandidovat místo svého manžela.

V hlasování podle oficiálních výsledků opět zvítězil Lukašenko. Opozice, Evropská unie a některé další země se však domnívají, že výsledky byly zfalšované a že ve skutečnosti zvítězila Cichanouská, která později uprchla do litevského exilu. V zemi po volbách vypukly obrovské protesty, které policie brutálně potlačila, desetitisíce lidí zatkla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi