Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Putinovy melouchy: V 90. letech si ruský prezident přivydělával jako taxikář

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. prosince 2021
05:10

Zatímco Evropská unie, Spojené státy a Velká Británie řeší, jak zabránit Rusku vpádu na Ukrajinu, ruský prezidenta Vladimir Putin promluvil o životě v 90. letech. Zmínil se i o lítosti nad zánikem Sovětského svazu v roce 1991 a následné ekonomické krizi, ta postihla i jeho. Putin uvedl, že musel chodit „melouchařit“, přivydělával si jako taxikář, informovala stanice BBC.

Putinovy výroky podle agentury Reuters zřejmě mezi kritiky současného ruského prezidenta dále posílí spekulace ohledně jeho záměrů v zahraniční politice. Podle nich plánuje Sovětský svaz obnovit a v současnosti uvažuje o útoku na Ukrajinu. Taková obvinění Kreml odmítá.

„Šlo o rozpuštění historického Ruska nazvaného Sovětský svaz,“ řekl Putin o událostech z roku 1991 v dokumentárním filmu nazvaném „Rusko. Nová historie“. Reuters podotýká, že prezident vůbec poprvé mluvil o tom, jak na něj dopadly ekonomické problémy po pádu Sovětského svazu, kdy Rusko zažívalo dvoucifernou inflaci.

Putin: Je nepříjemné o tom mluvit

„Někdy jsem musel melouchařit jako taxikář. Není příjemné o tom mluvit, ale bohužel i to se stalo,“ řekl Putin. V 90. letech byla taxi služba, jak je známá v současnosti v Rusku, raritou. Putin tak zřejmě dělal osobního šoféra různým lidem, což podle historiků není nic neobvyklého a přivydělávalo si tak nespočet lidí. Někteří dokonce jako taxíky využívali svá služební vozidla včetně sanitek.

Putin před pádem komunismu v bývalém východním bloku působil jako agent KGB v tehdejší Německé demokratické republice. Nicméně na počátku 90. let působil při kanceláři tehdejšího petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, Putin tvrdí, že na svou pozici v KGB rezignoval po puči v srpnu 1991. O rozpadu Sovětského svazu v minulosti mluvil jako o „největší geopolitické katastrofě“ 20. století.

Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatisty, kteří ovládají území na východní Ukrajině. V poslední době Západ obviňuje Rusko, že shromáždilo desetitisíce vojáků u hranic s Ukrajinou, aby se připravilo na případný útok. K tomu by prý mohlo dojít už v lednu. Moskva takové záměry popírá. 

Video  Nerudová v Blesku: O drahých energiích, dopadech covidu i prezidentské kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

verka1 ( 14. prosince 2021 12:14 )

Hledal zahraniční kontakty přes TAXI 😁

Huron ( 14. prosince 2021 11:56 )

Možná mu šlo řídit taxík,horší to je uřídit Rusko.

Zdenek ( 14. prosince 2021 10:32 )

no hlavne se podivejte na zivotopisy Ceskych politiku ....

z a h a d n e ?! zacinaji rokem 1989 ......

Ing. Miloš Zeman, dr. h. c. - ale toto chybi ..... Od 31. ledna 1984 vedla Správa kontrarozvědky pro ochranu ekonomiky (součást Státní bezpečnosti) Miloše Zemana jako prověřovanou osobu. Není jasné, co bylo důvodem sledování. Svazek byl skartován na začátku prosince roku 1989. !!!!

ingmarie ( 14. prosince 2021 08:40 )

Odtud Putinovi spojení s ruským organizovaným zločinem, které funguje úspěšně do dneška

Zobrazit celou diskusi