Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvrdý postup Lukašenkova režimu: Oponenty děsí nový „gulag“. Vězeňský tábor odhalil i satelit

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. srpna 2021
13:45

Bezpečnostní kamery, tři elektrické ploty, vojenská stráž a varovný nápis: „Vstup zakázán!“. Tak podle běloruských aktivistů vypadá vězeňský tábor, který pro své odpůrce nechal postavit Alexandr Lukašenko. Příští týden to bude rok od běloruských prezidentských voleb. Oficiálně prý znovu vyhrál letitý lídr státu, podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí ale byly výsledky hlasování zfalšované v Lukašenkův prospěch. Po volbách následovaly hromadné protesty, proti nimž tvrdě zasáhly bezpečnostní složky. Desetitisíce lidí zatkly, represe v zemi pokračují, uvedla stanice CNN.

Aktivisté a disidenti se bojí, že je režim začne posílat do vězeňských táborů, jeden takový podle nich už Lukašenko postavil. Na oknech budovy jsou mříže, sklo je reflektivní, tábor za ploty je až na ochranku prázdný. Celý objekt se nachází uprostřed hlubokých běloruských lesů asi hodinu jízdy od Minsku. Narazili na něj náhodně místní obyvatelé a i satelitní snímky dosvědčují, že v oblasti se nějaké zařízení nachází.

Reportéři CNN měli k dispozici jak satelitní snímky, tak výpovědi svědků a video. Nové vězení je v lesích okolo osady Novokolosovo, zbudováno bylo jen kousek od sovětského skladu raket. Skladiště se rozkládá na 809 tisících metrech čtverečních, není přesně jasné, kolik prostoru bylo použito pro údajnou věznici.

Místní našli objekt při hledání hub

Mezi aktivisty se šíří strach a obavy, že je do tohoto a podobných táborů začne posílat Lukašenkův režim, až dojde místo v tradičním vězení. Klasické cely se plní s tím, jak represe proti opozici pokračují. Lidé se obávají, že na 9. srpna, tedy na den ročního výročí od voleb, dojde k masivním raziím a zatýkání.

„Není překvapující, že se Alexandr Lukašenko snaží postavit něco jako vězeňský tábor, protože se chystá nová vlna protestů. Může je spustit cokoliv, každé jeho prohlášení či ekonomická situace. Není pochyb o tom, že tato vlna přijde. On to ví a připravuje se na to,“ komentoval Franak Viačorka, poradce vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské. Disidenti zatčení v roce 2020 se svěřili s tím, že byli drženi v provizorních a narychlo zbudovaných táborech.

Zatýkání během protestů v Bělorusku (26.9.2020) Zatýkání během protestů v Bělorusku (26.9.2020) | Reuters

Reportéři CNN konzultovali možnost toho, že staré skladiště raket bylo přeměněno na vězeňský tábor se západními zpravodajskými službami, jejichž agenti potvrdili, že je to možné. Zdůraznili však, že nemají žádné důkazy o tom, že by se Lukašenko chystal objekt takto využít. Místní skladišti a jeho okolí přezdívají lágr, podle jejich výpovědí v oblasti vzrostl počet stráží. „Můj kamarád Saša, co je stavbař, mi řekl, že celé místo je očividně repasované. Mají tam 3 elektrické ploty s ostnatými dráty. Byl jsem v okolí na houbách, přišel za mnou voják a řekl mi, že dál už nemůžu,“ vypověděl pro CNN jeden ze svědků.

Aktivisté se uchylují k sabotážím

Podobné výpovědi mají i od dalších zdrojů. Lukašenkův režim v posledních týdnech vede tažení hlavně proti nezávislým médiím, kvůli policejní brutalitě sice protesty nejsou tak frekventované, stále však probíhají. Aktivisté zvolili jinou strategii, demonstrace se v této době konají formou flash mob, zpravidla jsou natočené na video a zveřejněné online.  

Reportéři CNN mluvili s několika aktivisty, kteří se podílejí na narušování režimu, přiznali, že sabotují železniční spoje řízené vládou bez toho, aby způsobovali škodu vlaků nebo ohrožovali životy. „Naším hlavním cílem je ekonomické poškození režimu, způsobujeme hlavně zpoždění, protože za zpoždění jsou pokuty, které musí hradit stát,“ vysvětlil jeden z organizátorů sabotáží a uvedl, že jsou schopni zpomalit vlak na rychlost 20 kilometrů za hodinu.

Lukašenko utěsňuje hranice

Lukašenko navíc na čtvrteční poradě nařídil bezpečnostním složkám „uzavřít každý metr hranice“, aby „ani noha“ nemohla vstoupit na běloruské území ze sousedních zemí na západě a jihu. Minsk podle něj předem varoval sousedy před „důsledky taktiky vyhánění lidí“.

Lukašenko podle médií reaguje na rozhodnutí Litvy, kterou příliv migrantů z Blízkého východu a Afriky, přicházejících do země přes zelenou hranici s Běloruskem, přiměl vyhlásit nouzový stav. Litevští policisté od úterka začali migranty, nelegálně překračující hranice země, vracet zpět do Běloruska.

Migranti jako zbraň

Vilnius obviňuje Minsk, že úmyslně používá migranty jako „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce uvalené Evropskou unií. Nyní Lukašenko podle agentury AP nařídil uzavřít hranice před migranty, které Litva vrací zpět do Běloruska. Minsk podle Lukašenka varoval sousedy před „důsledky taktiky vyhánění lidí“.

Běloruské úřady ve středu ohlásily, že v rukou běloruských pohraničníků zemřel Iráčan, kterého zbili na litevském území po překročení hranice. Vilnius to odmítl jako běloruskou provokaci. Běloruský opoziční server Naša Niva uvedl, že „místní obyvatel“, který státním televizím vylíčil, jak našel umírajícího migranta, je ve skutečnosti podplukovníkem v záloze a jeho syn je u pohraničníků náčelníkem.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arbitr ( 6. srpna 2021 07:07 )

Reportéři CNN mluvili s několika aktivisty, kteří se podílejí na narušování režimu, přiznali, že sabotují železniční spoje řízené vládou bez toho, aby způsobovali škodu vlaků nebo ohrožovali životy. „Naším hlavním cílem je ekonomické poškození režimu, způsobujeme hlavně zpoždění, protože za zpoždění jsou pokuty, které musí hradit stát,“ vysvětlil jeden z organizátorů sabotáží a uvedl, že jsou schopni zpomalit vlak na rychlost 20 kilometrů za hodinu.
V podmínkách zastaralého zabezpečovacího zařízení nikoho neohrozí, když sabotují provoz vlaků? To už klesli hodně hluboko !

bleskovka ( 6. srpna 2021 05:09 )

Podívejte se na zásah policie proti demonstrantům v Bratislavě nebo v Německu,ale to se vám nehodí,jedině Rusko a Bělorusko se musí přece sledovat.

sorgedoktor ( 5. srpna 2021 18:51 )

Mr Bergen,neni to uplne srozumitelne.Vysoka politika bezne lidi neza­jima­..Mi­mocho­dem domnivate ase, ze takove nejake demonstrace maji politicky podtext ci politicky vyznam..

Zobrazit celou diskusi