Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šel si zaběhat, pak ho našli oběšeného. Běloruský aktivista pomáhal krajanům prchat ze země

Aktualizováno -
3. srpna 2021
10:20
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. srpna 2021
09:00

Pohřešovaný běloruský aktivista Vital Šyšov byl nalezen oběšený v parku v Kyjevě, tělo aktivisty se našlo poblíž jeho bydliště. Policie vyšetřuje i možnost, že byl zavražděn, píše agentura Unian. Šyšov pomáhal Bělorusům prchajícím z vlasti. Úřady prověří všechny verze úmrtí, včetně pokusu zamaskovat vraždu jako sebevraždu. Nevládní organizace, v jejímž čele Šyšov stál, uvedla, že běloruský režim ho vnímal jako nebezpečí. Jeho úmrtí označila za likvidaci.

„Budeme to vyšetřovat, dokud se neobjeví informace, co se s ním stalo,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí ukrajinské policie. Šyšov stál v čele nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině, která pomáhá Bělorusům prchajícím před represemi ze své vlasti.

Aktivistu sledovali

Ukrajinská policie nejprve šetřila jeho zmizení. Předpokládalo se, že si šel v pondělí ráno pravděpodobně zaběhat, ale už se nevrátil. Nešlo se s ním spojit ani telefonicky. Šyšovovi přátelé uvedli, že aktivista upozornil na to, že ho poslední dobou někdo sleduje.

Zástupci organizace prohledali oblast, kde obvykle běhával, ale nenašli po něm žádné stopy. V hledání jim pomáhal psovod, píše server RBK-Ukrajina. Po Šyšovovi podle tohoto serveru pátrala také ukrajinská policie, která na svém webu uvedla, že hledá cizince narozeného v roce 1995.

Organizace Běloruský dům na Ukrajině označila na svém účtu na sociální síti Telegram Šyšovovo úmrtí za likvidaci. Také podle ní byl aktivista sledován, o čemž uvědomila policii. Uvedla rovněž, že jak místní zdroje, tak lidé z Běloruska je varovali před možnou provokací, která může zahrnovat i únos a likvidaci. Organizace je přesvědčena, že Šyšovovu likvidaci jako Bělorusa nebezpečného režimu mají na svědomí příslušníci tajné služby.

Situace po loňských volbách

Běloruský dům na Ukrajině podle svých webových stránek pomáhá uprchlým Bělorusům hledat ubytování, práci a poskytuje jim právní poradenství. Ukrajina, Polsko a Litva poskytly útočiště mnoha Bělorusům, kteří z vlasti utekli kvůli represím režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, jež následovaly po loňských prezidentských volbách, poznamenala agentura Reuters.

Podle oficiálních výsledků v nich zvítězil opět Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí byly výsledky voleb zfalšované ve prospěch prezidenta. Po volbách následovaly hromadné protesty, proti nimž bezpečnostní složky tvrdě zasáhly a desetitisíce lidí zatkly.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 3. srpna 2021 12:19 )

Ještě Vrbětice v Česku 👎

verka1 ( 3. srpna 2021 12:17 )

Co Navalnyj dělá, jak se má? To máme rok 2021 👎

provokaterka ( 3. srpna 2021 12:01 )

Šel se oběsit,ne zaběhat.

verka1 ( 3. srpna 2021 11:47 )

Ano, na Ukrajině a vraždu zařídil Běloruský prezident, který má své lidi na Ukrajině 🤮

NovyZakon ( 3. srpna 2021 11:28 )

Jen pro informaci diskutujícím. Tohle se stalo v naší bratrské zemi, Ukrajině. Možná špatně čtete článek .....

Zobrazit celou diskusi