Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Unesená běloruská atletka? Rok od nefér voleb Lukašenko zatýká i za nevhodné tepláky

Autor: mav - 
3. srpna 2021
05:00

Pod běloruskou diktaturou Alexandra Lukašenka trpí kdokoliv, kdo s něčím nesouhlasí a nenechává si to pro sebe: O azyl žádá běžkyně Kryscina Cimanouská poté, co si dovolila na sociálních sítích kritizovat realizační tým na olympijských hrách. Ve vězeních sedí stovky politických vězňů. A pokuty hrozí, i pokud se policistovi nelíbí vaše tepláky, píše server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Bělorusko se propadlo do chaosu v létě 2020, když si Alexandr Lukašenko uzurpoval vítězství v kontroverzních volbách (9. srpna). Vládne od roku 1994, už šesté úřední období, pročež si vysloužil označení poslední diktátor Evropy.

Volby probudily nevídanou vlnu protestů, které režim potlačoval s nevídanou brutalitou. Přes 30 tisíc Bělorusů si za ten rok prohlédlo vazební celu zevnitř, počet politických vězňů překročil 540 – včetně dvou desítek novinářů.

K pokutě, ba vězení, může vést jakákoli forma protestu. Stačí se ozdobit červenobílou kombinací – ta odkazuje na vlajku Běloruské lidové republiky z roku 1918, od které si ji (ač stát neměl dlouhého trvání) vypůjčila současná opozice. A pro Lukašenkovu diktaturu je červenobílá kombinace jako příslovečný červený hadr pro býka.

Diktátorova módní policie

V březnu šla Natalja Sivcova-Sjaduškina do autoškoly. Zastavili ji policisté, že má „ponožky špatné barvy“. Minský soud jí pak udělil pokutu 2320 rublů (19 900 Kč) s tím, že nevhodné ponožky, doplněné červenými teniskami, na ní byly dobře vidět, jelikož si vzala kraťasy.

Nebyl to její první prohřešek tohoto typu: Ráno toho dne, kdy ji policie zastavila kvůli ponožkám, už u soudu dostala pokutu 2030 rublů (17 417 Kč) za to, že doma z balkonu vyvěsila červenobílou vlajku. Tu jí do bytu vrazili strhnout policisté. „Teď dlužím 4350 rublů. Nemám na to, třebaže chodím do práce,“ svěřila se běloruské redakci Rádia Svoboda.

Obdobně se provinila Ljubov Sarlajová z Hrodny, zatčená v lednu cestou z kavárny do svého auta. „Ptala jsem se police, proč mě zadržují,“ řekla ruskému serveru Current Time. „Takže jste se nesnažila svými kalhotami vyjadřovat jistý postoj?“ odvětili jí prý. Za bíločervený pruh na teplácích si vysloužila den za mřížemi a pokutu.

V přepočtu 7500 Kč pokuty dostala Alena Vinokurova z Navapolacku, že dceři na oslavu nesla kytici bílých a červených květů. A ještě absurdněji zní případ Andreje Parchomenky z Minsku, odsouzeného ke 14 dním vězení. A to proto, že měl na balkoně panelákového bytu cosi červenobílého. Marně se hájil, že to je krabice od televize, kterou právě vybalil, jelikož se do bytu zrovna přestěhoval. A jak řekl neziskové organizaci Vjasna, ještě se za mřížemi nakazil koronavirem.

Přitom zákon nezakazuje používání neoficiální červenobílé vlajky, natož samotnou barevnou kombinaci. Soudci si však obvykle najdou nějaký ten paragraf o nelegálních protestech či jinou právní oporu.

Například odsouzení – až na dva roky natvrdo - davu lidí tančících a zpívajících na ulici v Brestu justice opodstatnila ohrožováním silničního provozu. Celkem jde o sedm desítek lidí, část už tresty dostala, další se ještě soudí.

S právem to v Bělorusku bylo vždy neslavné, ale aktuálně je to pohroma, říká Sjarhej Uscinau z organizace Právní iniciativa, která pomáhá lidem s žalobami k Evropskému soudu pro lidská práva. „Takhle prostě zákon funguje,“ řekl portálu Current Time. „Když jste politický vězeň, nedosáhnete ničeho, ani skrze soud, ani stížnostmi na prokuraturu. Zato pokud jste policista, lidi dostanou pět až šest let vězení, když do vás jen strčí.“

Bělorusko jako Severní Korea

Za rok od prezidentských voleb nedopadl zproštěním obžaloby jediný z tisíců případů lidí souzených za protirežimní protesty. A naopak, za brutální postup proti aktivistům – nezřídka zákroky končily i smrtí – nečelil trestnímu stíhání, natož aby byl odsouzen, jediný příslušník bezpečnostního aparátu.

„Vždycky se obáváme, že míra násilí vůči lidem poroste, máme všudypřítomný strach, že bude krutější a krutější,“ komentovala prezidentovo přitvrzování pro Blesk Zprávy exilová opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská. „Z Běloruska dělá druhou Severní Koreu. My všichni doufáme, že se nám na něj podaří zesílit tlak, abychom mu zabránili vystupňovat násilí proti lidem.“

A tlak zesilují i známé osobnosti, včetně sportovců. Sprinterka Cimanouská není zdaleka první reprezentantkou, jež se potýká s Lukašenkovou diktaturou. Ostatně sportovci jsou také občané a mnozí chodili demonstrovat – a byli za to trestáni jako všichni ostatní. Ne-li ještě více, neboť se režim mohl obávat jejich věhlasu a vlivu na ostatní.

Několikanásobná basketbalová šampionka a olympijská reprezentantka Jelena Leučanková takto za účast na pokojném protestu dostala patnáctidenní trest. Akrobatická lyžařka Aljaksandra Ramanouská vypadla z reprezentace, údajně za absenci (měla nemocného otce), předtím se ale vyjadřovala kriticky k politice. Vytrvalostní běžkyně Svjatlana Kudeličová přišla o místo v národním týmu, jakož i o práci na ministerstvu mimořádných situací, když loni podepsala otevřený dopis sportovců (který podepsalo víc než 1800 osobností), vyzývající Lukašenka k odstoupení. Podobně za totéž provinění dopadl Andrej Kravčenko, stříbrný desetibojař z olympijských her 2008 v Pekingu.

Sportovní disidenti ve vězení

Šampion v kickboxu Ivan Ganin dopis také podepsal, otevřeně se zastal Leučankové… Dostal deset dní vězení, a to v přeplněné cele: Prostor dva krát čtyři metry určený čtyřem vězňů jich hostil dvojnásobek, jeden den i dvacet. Museli se střídat o matrace i ručníky. „Pět dní zcela bez pohybu, na noc nám nezhasínali, nedostatek vzduchu. To má samozřejmě na tělo vrcholového sportovce dopad,“ citoval ho server Hlídací pes

Nakonec v tom ale Ganin vidí i pozitiva: „Samí zajímaví lidé, dozvěděl jsem se plno nových věcí. Po tři večery jsme poslouchali vyprávění historika o dějinách 20. století. Když jsem celu opouštěl, mnohem víc jsem chápal, co se děje, získal jsem větší přehled a vyhraněnější názory,“ říká kickboxer. „Lukašenkův režim těmito represemi náš národ vlastně sjednocuje.“

Někteří sportovci a činitelé právě kvůli takovým případům perzekucí založili brzy po volbách Běloruskou nadaci sportovní solidarity (BSSF). „Cílem je podporovat sportovce, kteří byli vězněni a čelili represím kvůli účasti na pokojných manifestacích, vyloučeni z národních týmů, vyškrtnuti ze soutěží, vyhozeni, připraveni o stipendia či výplaty za vyjadřování svých politických názorů,“ vysvětluje své poslání BSSF na svém webu. Mezi podporou zmiňuje třeba finance, právní pomoc, lobbování u mezinárodních sportovních institucí i zajišťování tréninku v zahraničí.

Nadace se teď zastala i sprinterky Cimanouské v Tokiu. „Je to vážná situace a je třeba jednat rychle. Proto jsme se rozhodli, že to gesto učiníme. Jsme připraveni jí pomoci," vysvětlil Blesk Zprávám ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek, proč Cimanouské Praha nabídla azyl. Zatím si vybrala bližší Polsko, kde našlo útočiště množství běloruských aktivistů.

Před olympijskými hrami se zase BSSF snažila lobbovat u Mezinárodního olympijského výboru, aby státní běloruská televize přišla o práva vysílat přenosy z nynějších her.

„V situaci, kdy běloruské úřady připavují občany o svobodu slova a ilegálně trestají nezávislé novináře, se běloruská státní média podílejí na mučení tím, že rozšiřují přiznání získaná pod nátlakem,“ argumentovala nadace v červnu. „Mnohé pořady obsahují smyšlená sdělení s videi výslechů, mučení a ospravedlňování násilí.“

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luppe ( 3. srpna 2021 16:15 )

Trapná komedie v ubohé režii 😟 a naši užiteční idioti nesmí chybět 😟

diskutujici ( 3. srpna 2021 14:26 )

A u nás třeba i za tykadla Nebo vlastní názor. Si nevybereš.

padrino ( 3. srpna 2021 13:48 )

Nechci se Lukašenka zastávat,ale napadaj mě dvě přísloví.Každá mince má dvě strany a není špro­chu.­....­.Běž­kyně má bejt arogantní.No co mi víme,jejich problém.A to ještě Babiš s ministrem zahraničí jí sem chtěli tahat.Přemýšlela o Rakousku a nakonec "zkejsla" v Polsku, blbka.

Tara-Tara ( 3. srpna 2021 12:23 )

my tady snad nemáme svých problémů a starostí dost, že musíme plýtvat energii na nějakého Lukašenka ???

arne100 ( 3. srpna 2021 11:04 )

Takhle vypadá správná demokracie ,že soudruzi.Já bych ty osoby co se jim tady nelíbí poslal do toho demokratického státu k Lukašenkovi.

Zobrazit celou diskusi