Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
6:57
20. 8. 2021

Afghánský vysoko postavený voják Mohammad Khalid Wardak, který bojoval po boku americké armády a při televizním vysílání vyzval Tálibán k boji, se musí skrývat před smrtí a doufá, že mu stejně jako tlumočníkům Spojené státy nabídnou pomocnou ruku. To se ale pravděpodobně nestane. Nyní se za něj přimlouvají jeho přátelé z řad amerických vojáků. Informovala o tom tisková agentura AP, více podrobností se dočtete zde. 

6:15
20. 8. 2021

Povstalecké hnutí Tálibán vyzvalo afghánské imámy, aby nabádali obyvatele země k jednotě při první páteční modlitbě od chvíle, kdy tálibové svrhli dosavadní vládu a chopili se moci v zemi. Proti vládě Tálibánu v posledních dnech vypukají protesty v některých městech včetně metropole Kábulu. Spojené státy přitom vyjádřily obavu z toho, že by v nynější chaotické situaci mohla podniknout teroristický útok tamní odnož organizace Islámský stát.

Ačkoliv byly protesty převážně malé, jsou společně se zoufalými snahami některých Afghánců o odchod ze země znamením, že Tálibán nebude mít situaci na domácí půdě jednoduchou, poznamenává agentura Reuters. Povstalci nyní volají po národní jednotě a snaží se obyvatele uklidnit také relativně umírněnými veřejnými projevy, v nichž tvrdí, že touží po míru, nebudou se mstít bývalým spolupracovníkům západních armád a budou respektovat práva žen. Řada Afghánců však prohlášením povstalců nedůvěřuje. 

5:55
20. 8. 2021

Americké technologické firmy Facebook, Twitter a LinkedIn oznámily, že na svých stejnojmenných sociálních sítích přijaly kroky, jejichž cílem je ochránit afghánské uživatele před případnými represáliemi povstaleckého hnutí Tálibán. Řada obyvatel se nyní obává, že se budou povstalci mstít například lidem, kteří v posledních 20 letech spolupracovali se zahraničními invazními vojsky.

Facebook v reakci na situaci dočasně znemožnil prohlížení a vyhledávání v seznamu přátel afghánských uživatelů. 

Mluvčí firmy LinkedIn, která provozuje profesně orientovanou stejnojmennou sociální síť, pak oznámil, že společnost u afghánských uživatelů přestala zobrazovat, s kým na platformě navázali kontakt.

5:38
20. 8. 2021

Dobré ráno, i dnes bude pokračovat online přenos sledující vývoj situace v Afghánistánu.

Členové povstaleckého hnutí Tálibán chodí ode dveří ke dveřím, hledají bývalé spolupracovníky zemí NATO a svržené afghánské vlády a vyhrožují jejich rodinným příslušníkům. Podle serveru BBC to uvádí zpráva norské organizace, která zpracovává zpravodajské informace pro OSN. Tálibové od uzmutí moci slibují, že se nikomu nebudou mstít.

"Tálibán zintenzivňuje pátrání po všech jedincích a spolupracovnících minulého režimu, a když se jim to nepovede, zaměřují se na jejich rodiny, které zatýkají a trestají podle své interpretace práva šáría," uvádí zpráva. "Ve zvlášť velkém ohrožení jsou jedinci v ústředních pozicích v armádě, policii a vyšetřovacích jednotkách," pokračuje dokument.

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi