Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kimova tvrdá ruka: Úředníka popravil kvůli „levným čínským přístrojům“. Chtěl evropské

Autor: Darina Jíchová - 
29. dubna 2021
19:00

V Pchjongjangu pokračuje stavba nové nemocnice, severokorejský diktátor Kim Čong-un původně slíbil, že bude otevřená už v říjnu 2020, nicméně projekt ještě nebyl dokončen, z tisku zmizely i zprávy o tom, jak konstrukce pokračuje. Nicméně web Daily NK, jenž je spravován severokorejskými zběhy žijícími v Jižní Koreji, informoval o tom, že Kim nechal popravit úředníka, který měl za úkol nakoupit vybavení pro nemocnici, uvedl list Daily Mail.

Popraven měl být pracovník ministerstva zahraničí ve věku okolo 50 let, jeho úkolem bylo nakoupit evropské zdravotnické vybavení a přístroje, avšak místo toho sáhl po „čínské levnější“ variantě. Jeho záměrem bylo zřejmě urychlit otevření nemocnice a dokončení Kimova velkého projektu. Diktátora KLDR akce jeho podřízeného nepotěšila.

Kim vyrůstal ve Švýcarsku a dlouhodobě považuje evropské výrobky za luxusní a kvalitní zboží, chtěl jím tedy vybavit i svou nemocnici. Podle Daily NK byl onen úředník popraven, řada expertů ale připomíná, že zprávy o popravách z KLDR jsou sice běžné, někdy se ale domnělý popravený o pár měsíců později objeví znovu na veřejnosti. Informace Daily NK se zatím nepodařilo ověřit.

Ostatní úředníci přišli o místo

Zběhové ze Soulu napsali, že Kimova nemocnice je jen „prázdná schránka“, stavba je sice víceméně dokončená, uvnitř ale chybí i to nejzákladnější zdravotnické vybavení. Kim chtěl přístroje z Evropy, jeho podřízený ale přišel s alternativní, levnější a rychlejší variantou. Diktátor ho podle Daily NK ve vzteku nechal popravit, odsouzený působil jako náměstek ředitele zodpovědného za import a export na ministerstvu zahraničí. Jeho kolegové z ministerstev zahraničí a zdravotnictví přišli „jen o práci“.

Kim sice na vybavení nemocnice vyčlenil poměrně velký rozpočet, úředníci ale mají problém „obejít“ sankce uvalené na KLDR kvůli jadernému zbrojení, aby mohli přístroje nakoupit. Problém byl i s dovozem, který by musel proběhnout přes třetí neutrální zemi, což je v době pandemie náročné. Oproti tomu u zboží z Číny je import snadný.

Smlouva o nákupu čínského vybavení byla podle Daily NK podepsána dříve, než ji schválil Kim. Stavbu nemocnice sleduje analytik Martyn Williams spolupracující například s analytickým webem 38 North. Podle něj je nyní nemožné vědět, co se děje uvnitř nemocnice. „Ze satelitních snímků jen těžko posoudíme pokrok v konstrukci interiéru,“ komentoval expert.

Expert: Není to první projekt, co se KLDR nepovedl

„Předpokládali jsme, že největší problém pro něj bude pořízení zdravotnického vybavení, které není zrovna nejlevnější, a víme, že KLDR není zrovna bohatá. Podle všeho se KLDR obrátila na zahraniční vlády s žádostí o darování zařízení, ale neuspěla,“ doplnil Williams. Podle něj stavba proběhla v rekordním čase, v červenci už nemocnice stála, ale bez zasklených oken, v září byla zvenku hotová.

Ze září jsou také poslední oficiální novinky o nemocnici. „Samozřejmě primárně je to celé projekt propagandy. Prošvihli deadline otevření, a tak se o tom přestalo psát ve státním tisku a mluvit v televizi,“ uvedl, že to podle něj není poprvé, kdy se severokorejské vládě „něco nepovedlo a něco zametla pod koberec“. Jako příklad uvedl hotel Rjugjong, mrakodrap z 90. let, který nikdy nebyl dostavěn a zůstává prázdný.

Zobrazit celou diskusi