Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Nevěděla jsem, jestli umřeme.“ Otřesy v Řecku zasáhly i modelku Nováčkovou, rozplakala se

Aktualizováno -
3. března 2021
13:40
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. března 2021
13:01

Turisty milované Řecko dnes zasáhlo zemětřesení, podle evropského seismologického střediska (EMSC) dosahovalo síly 6,2 stupně Richterovy škály, uvedla agentura Reuters. Podle expertů bylo epicentrum velmi hluboko pod zemí, až 10 kilometrů, a nacházelo se asi 20 kilometrů od města Elassona v centrální části Řecka. Po hlavním zemětřesení následovaly ještě další otřesy. Bezpečnostní složky zatím hlásí pouze poškozené budovy. Bezprostředně je zažila modelka Jitka Nováčková, která emotivně popsala své pocity.

Otřásala se i metropole Athény. „Moji kolegové otřesy pocítili, bylo to silné,“ komentoval jeden z athénských hasičů, dodal, že zatím nemají zprávy o obětech, zraněných nebo hmotných škodách. Podle řeckého seismologa Vassilise Karathanasise se třáslo celé Řecko.

„Jednalo se o silné zemětřesení, jehož důsledky ještě zcela neznáme,“ upozornil ale seismolog Efthymis Lekkas. Hasiči z oblasti, kde se nacházelo ohnisko zemětřesení, zatím hlásí jen škody na majetku, především na starších domech. U jedné zřícené stavby prověřují, zda někdo nebyl uvnitř.

Silný otřes, který doprovázely další menší intenzity, ale vyvolal obavy obyvatel. Několik škol a veřejných budov bylo evakuováno. „Nikdy jsem nic takového nezažil,“ prohlásil jeden z obyvatel Thesálie v televizi ERT. Řecku nabídlo pomoc Turecko, bude-li si to vyžadovat situace.

Česká modelka popsala strach při zemětřesení

Úder živlu si v Řecku prožila i česká modelka Jitka Nováčková, která o něm zpravila své followery na instagramu. „Vyběhli jsme ven, musíme být teďka venku, protože 30 kilometrů odtud bylo zemětřesení,“ oznámila roztřeseným hlasem.

„U nás to povalilo skříně a najednou jsme vůbec nevěděli, co se děje. Strašný zemětřesení to bylo,“ popsala zážitek. „Já jsem nevěděla, jestli umřeme, jestli ta budova spadne,“ Nováčková přiznala, že při útěku z bytu zapomněla na roušku. „Běžela jsem ven s malou jako šílená,“ připustila také, že její první myšlenka při zemětřesení byla, že jde o válku. „Myslela jsem, že je náš konec,“ dodává na svém instagramovém videu Nováčková.

Zemětřesení jsou v Řecku poměrně častá. Na konci loňského října otřes s epicentrem v Egejském moři znamenal několik mrtvých v Řecku a desítky obětí v Turecku.

strejda777 ( 3. března 2021 19:20 )

Tak to si měla zjistit, kde se stěhuje, pokud vím, tak to není první zemětřesení v Řecku, akorát bylo silnější. Holka si prostě musí zvykat.....

smeagol ( 3. března 2021 17:21 )

Zije tam.

elwyn ( 3. března 2021 16:37 )

Asi to nebyla taková hrůza když už tím zásobuje FB a jiná media....

e.lesanova ( 3. března 2021 15:50 )

"Fascinující" doba...kdy, i když ti jde o život, nezapomenete "živit" Instagram

jonn ( 3. března 2021 15:34 )

Šmudla má sedět doma.

Zobrazit celou diskusi