Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemětřesení o síle 6,4 stupně zasáhlo Argentinu. Přerušilo i očkování proti covidu

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
10:17

Sever Argentiny v noci na dnešek postihlo zemětřesení o síle 6,4 stupně, které pocítili i obyvatelé v sousedním Chile. Místní média informovala o výpadcích elektrického proudu, ale větší škody nejsou hlášeny. Menší zranění utrpěly dvě děti, jeden člověk byl převezen do nemocnice s vážnějším poraněním. V provincii San Juan, kde bylo epicentrum zemětřesení, dnes kvůli tomu přerušili očkování proti covidu-19, uvedl deník Clarín.

Otřesy pocítili i obyvatelé Buenos Aires, které je vzdálené více než tisíc kilometrů od epicentra. To se nacházelo nedaleko města Media Agua v provincii San Juan sousedící s Chile. Ohnisko bylo jen v hloubce asi osmi kilometrů, i proto byly otřesy patrné tak daleko, řekl místní televizi argentinský seizmolog Miguel Castro.

Zemětřesení pocítili lidé mimo jiné ve městě Mendoza, které má zhruba milion obyvatel a leží asi 130 kilometrů jižně od epicentra. Citelné byly ale podle Clarínu otřesy ve velké části Argentiny včetně metropole i v části Chile a jeho hlavním městě Santiagu.

Země se začala třást v pondělí ve 23:46 místního času (dnes v 03:46 SEČ). Zhruba po čtvrt hodině následoval další otřes o síle téměř pěti stupňů a po něm několik dalších o něco mírnějších, uvedl argentinský národní seizmologický institut Inpres.

Podle agentury Europa Press šlo o jedno z nejsilnějších zemětřesení v Argentině za posledních několik let. Větší škody ale nejsou hlášeny zřejmě proto, že provincie San Juan je oblastí s největší seizmickou činností v zemi a budovy jsou tam proto stavěny tak, aby otřesy vydržely.

Nejhorší zemětřesení zažila Argentina v lednu 1944, kdy otřesy o síle sedmi stupňů zasáhly nejvíce také provincii San Juan a vyžádaly si na 10.000 obětí. Poslední zemětřesení s větším počtem obětí zažila Argentina v listopadu 1977, kdy otřesy o síle 7,4 stupně postihly rovněž provincii San Juan. Zemřelo tehdy 65 lidí a na 300 osob utrpělo zranění.

Guvernér provincie San Juan Sergio Uňac v noci na tiskové konferenci vyzval obyvatele ke klidu. Dodal, že místní úřady budou fungovat jako obvykle, pouze očkování proti covidu-19 bude dnes přerušeno.

Začali očkovat Sputnikem

Argentina začala s očkováním na konci prosince, a to s ruskou vakcínou Sputnik V. V pondělí vláda oznámila, že do července by měla mít vakcíny i od firmy AstraZeneca a v rámci iniciativy COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO). Vláda jedná s několika společnostmi, které vyvinuly vakcínu proti covidu-19, a letos má v plánu očkovat nejméně 25 milionů ze 45 milionů obyvatel země.

Video  Ronaldo, Messi i prezident Argentiny. Svět se loučí s hvězdným Maradonou  - iSport TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi