Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé dostali chybnou výzvu k evakuaci. Chile a Antarktidu zasáhla zemětřesení o síle až 7,1 stupně

Autor: ČTK - 
24. ledna 2021
12:57

Území jihoamerického státu Chile a severozápad Antarktidy v sobotu večer (v ČR v neděli nad ránem SEČ) zasáhla dvě silná zemětřesení. První, jehož sílu chilské úřady stanovily na 7,1 stupně, udeřilo nedaleko chilské vědecké základny v Antarktidě; druhé následovalo v blízkosti chilské metropole Santiago de Chile. 

Žádné škody ani zranění nebyly hlášeny, informovala agentura Reuters. Chilské úřady se nicméně omluvily občanům, že jim poslaly mylnou výzvu k evakuaci pobřeží, čímž vyvolaly paniku.

První a silnější zemětřesení udeřilo ve 20:36 místního času (00:36 SEČ) přibližně 216 kilometrů severovýchodně od chilské vědecké základny generála Bernarda O'Higginse Riquelmeho, nedaleko britského antarktického souostroví Jižní Shetlandy. Americká geologická služba USGS sílu otřesů stanovila na 6,9 stupně, ohnisko podle ní leželo v hloubce asi 9,6 kilometru. 

Chilské úřady varovaly v oblasti před rizikem cunami, výstražná zpráva nařizující evakuaci bez určení místa však kvůli chybě systému přišla Chilanům po celé zemi. Místní média odvysílala záběry, na nichž jsou vidět stovky lidí, kteří se začínají evakuovat z oblasti měst La Serena severně od chilské metropole Santiago a pobřežního města Valparaíso.

Krizový úřad ONEMI se za vzniklou paniku později omluvil. „Chceme obyvatele uklidnit, říci jim, že není nutné evakuovat celé území státu, pouze antarktickou základnu," uvedl zástupce ONEMI. Úřad podle něj lituje nepříjemností, které poplašná zpráva lidem způsobila.

Varování před cunami v Antarktidě bylo mezitím zrušeno, kvůli nebezpečí však bylo z chilských základen evakuováno kolem 160 lidí. Ve 21:07 místního času (01:07 SEČ) rozhoupalo budovy v chilském hlavním městě další zemětřesení o síle 5,6 stupně s ohniskem v hloubce 133 kilometrů.

Uvedlo to německé geofyzikální centrum GFZ, podle kterého epicentrum druhého otřesu leželo zhruba 30 kilometrů východně od Santiaga de Chile, na hranicích s Argentinou. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání